“A közönség szeretete és megbecsülése továbblendít” – Villáminterjú Szilágyi Annamáriával

2018 január 30. kedd, 10:00

Szilágyi Annamária, a Szegedi Nemzeti Színház színésznője annak kapcsán adott interjút, hogy a magyar kultúra napján művészi tevékenysége és a kulturális életben végzett munkája elismeréseként Kölcsey-éremben részesült.

– Meglepetésként érte a díj?
– Igen. Bár nem tudom, hogy a felterjesztés a színháztól vagy a várostól érkezett-e, mindenképpen jóleső érzés, hogy megbecsülik és elismerik az ember munkáját. Örömmel tölt el, hogy mégiscsak fontos és értékes munkát végzek.

Szilágyi Annamária

– Az évad első felében kevesebbet játszott, decembertől ez – a nézők örömére – megváltozott.
– Így van. Az első bemutatóm, az Amadeus december 22-én volt, ahol egy kisebb szerepben mutatkoztam be. Ezt követi február 9-én a Kazamaták premierje, de rejtett aranytartalékaimat március 23-án tárom a közönség elé a XIV. René című zenés darab Mária főhercegnőjeként. Ezt követik majd a nyári előadások. Négy évvel ezelőtt vágtam bele az A&A produkcióba, és úgy tűnik, sikeres munkát végzek, végzünk. Az Ifjúsági Ház támogatásával hozunk létre évről évre előadásokat a Városháza udvarán. Először Thuróczy Katalin Pastorale című vígjátékát állítottam színpadra. Ezt követte Nyikolaj Koljada A topmodell című színműve, melyet beválogattak a Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválra Jekatyerinburgba, ahol tavaly júniusban hatalmas sikert arattunk. Állótapssal jutalmazott bennünket a közönség és jelenlétével megtisztelt bennünket a főkonzul is. Tavaly nyáron Győrben és itt Szegeden ugyancsak a Városháza udvarán játszottuk a Hangulatjelentés és a Hangulatvilágítás című monodrámákat, amiket kimondottan Járai Máténak és nekem írt a szerző. Ezeknek akkora sikere volt, hogy nyáron ismét műsorra tűzik őket, idén azonban még egy monodrámával egészül ki a produkció, melyet Pásztor Erzsi, Kossuth-díjas művésznő előadásában élvezhet majd a közönség. Szeretném megköszönni a városnak, hogy rendezőként is bemutatkozhatok.

– Gondolom, egy ilyen díj átvétele után még intenzívebben érzi a nézők szeretetét.
– Valóban nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, ami megerősített abban, hogy jó úton járok, és hogy folytassam a megkezdett munkát. Ha szakmailag nem is tart ott az ember, ahol szeretne, a közönség szeretete és megbecsülése továbblendít.

– Melyek a pályája legemlékezetesebb pillanatai?
– Békéscsabán kezdődött minden, ahol harmadéves főiskolás hallgatóként nekem ítélték a Legjobb Főiskolai Hallgató díjat, majd 2003-ban megkaptam a Megye Színművésze díjat. 2005-ben szerződtem Szegedre, ahol rögtön az első alakításommal Dömötör-díjban részesültem. Viktóriát játszottam az Anconai szerelmesekben, amit tizenegy évvel később Veresegyházon volt szerencsém megrendezni. Az előadásnak akkora sikere volt, hogy nyolc jelölésből hét kategóriában tarolt a veresegyházi színház díjátadó gáláján. És aztán jöttek a Dömötör-díjak: 2005, 2007, 2010 és 2013, amikor két kategóriában is rám szavazott a közönség. Az Év Színésze díjat két alkalommal ítélte nekem az egyetem.

– Mik a tervei a jövőre nézve?
– A színházi munkám mellett szeretném folytatni az A&A produkció működtetését, amivel egyre több helyen mutatkozunk be országszerte.