Magyar Elektra Pécsett – Főszerepben Kulcsár Viktória és Herczeg Adrienn

2018 február 18. vasárnap, 9:10

„Azért ezt a játékot olyan mulatságul nézzétek, ahol az emberi élet jó erkölcsre igazíttatik.”

Írja Bornemisza Péter, Magyar Elektra című drámájának elöljáró beszédében. Ugyanezt vallja Rázga Miklós is, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója. Miszerint, ha valaki egy jó színházi előadást néz, attól jobb ember lesz. Erre pedig tökéletesen alkalmas a Magyar Elektra, ami a teátrum vezetőjének rendezésében kerül színre Pécsett.

A választás tehát érthető. Egy örökérvényű történet, ami útmutatásul szolgálhat a hétköznapok morális és gyakorlati kérdésekkel szegélyezett útvesztőjében. Nem véletlen, hogy mindhárom nagy görög tragédia-költő Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész is megírta.

Az alapvetés, mind az ókori történetben, mind Bornemisza Péter kétezer évvel későbbi átiratában ugyan az. De a Magyar Elektrában, az ország három részre szakadása utáni társadalmi problémákra aktualizálta drámáját az író.

Bornemisza nyelvújítás előtt írt, a mai fül számára nehezen érthető veretes szövegét a Pécsi Nemzeti Színház számára Németh Ákos dolgozta át oly módon, hogy a XXI. századi nézőnek könnyedén követhető legyen, ugyanakkor archaizmusából minél többet megtartson. A cselekményt Rozs Tamás – kifejezetten az előadáshoz írt – zenéje kíséri, egyedi dramaturgiát és hangulatot adva a történetnek.

A címszerepben Kulcsár Viktóriát láthatjuk, Clitemnestrát pedig Herczeg Adrienn alakítja. A társulat már jól ismert színművészei mellett, két egyetemi hallgató is lehetőséget kapott az előadásban: Takaró Kristóf és Bach Zsófia.

A Magyar Elektrában, mivel Bornemisza keresztény értékrend szerint írta, a bosszú motívuma nem meghatározó. Nem működik a „szemet szemért” elv. Sokkal inkább, a magyar emberekhez közelálló problémákat feszeget, a magyar léleknek ismerős érzéseket mutat be. Erre tesz kísérletet a pécsi Magyar Elektra című előadás is.

Az előadás színlapja megtekinthető itt: https://www.pnsz.hu/eloadas/272/magyar-elektra

Fotó: Mihály László