Don Carlos – Szabó Máté Nyíregyházán rendez

2018 március 03. szombat, 12:34

Március 10-én mutatja be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Friedrich Schiller Don Carlos című drámáját.

Kosik Anita / Don Carlos próba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Kosik Anita / Don Carlos próba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A Don Carlosról:

Erzsébet, Valois (Izabella), Spanyolország királynéja, → II. Fülöp király harmadik felesége, szül. Fontainebleau, 1545. nov. 22., megh. Aranjuez, 1586. okt. 3., nyugszik az Escorialban. II. Henrik francia király és Medici Katalin lányaként Erzsébet későbbi sógornőjével, Stuart Máriával együtt a párizsi udvarban nőtt fel. Már kora gyermekkorától a vele kb. egyidős spanyol infánsnak, Don Carlosnak szánták. Amikor azonban 1558 novemberében meghalt Tudor → Mária, II. Fülöp spanyol király második felesége, megállapodás született arról, hogy II. Fülöp, Don Carlos apja veszi nőül a tizenhárom esztendős Erzsébetet. Ezzel pecsételték meg 1559-ben a cateau–cambrésis-i békét, mely véget vetett a XVI. század kezdete óta Itáliáért és Burgundiáért folytatott harcnak. Erzsébet lemondott francia trónigényéről, és 1559-ben Párizsban megülték az esküvőt. Az ünnepség keretében lovagi tornát tartottak, melynek során halálosan megsebesült a menyasszony apja, II. Henrik. A szerencsétlenség miatt el kellett halasztani Erzsébet útját, így csak 1560 januárjában érkezett meg Spanyolországba.

Horváth Illés / Don Carlos próba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Horváth Illés / Don Carlos próba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A csinos Erzsébet és tizennyolc évvel idősebb férje állítólag harmonikus kapcsolatban élt egymással. Erzsébet több vetélés után csak 1566-ban adott életet egy kislánynak, → Izabella Klára Eugéniának, Flandria későbbi régensnőjének. 1567-ben szülte meg második lányát, → Katalin Michaelát, aki később a savoyai herceg felesége lett. A következő terhesség 1568-ban ismét vetéléssel végződött, melybe Erzsébet is belehalt. Az ő halála és a beteg trónörökös, Don Carlos halála között csak rövid idő telt el, ami táptalajul szolgált azoknak a legendáknak a megszületéséhez, melyek a királyné és mostohafia szerelmi viszonyáról szóltak.

Szabó Máté / Don Carlos próba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Szabó Máté / Don Carlos próba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Ajánló a darab elé:

Schiller Don Carlosa Hamlet vagy Bánk bán mellett a drámairodalom egyik legismertebb vívódó hőse, akinek szintén az a „gyönyörű teher” jutott osztályrészül, hogy neki kellene helyretolni a kizökkent időt. Az eredetileg a barokk Spanyolország lenyűgöző, fény-árnyék kulisszái közt játszódó politikai krimi és szerelmi forrongás címszereplője egy tiszta szívű, nagyra hivatott, Európán átívelő ambíciókat és romantikus álmokat dédelgető fiatalember, akinek épp saját zsarnoki apja állja útját, mind karrierjét, mind magánéletét illetően. Ám ha elhagyjuk a kor kétségkívül impozáns díszleteit, legalább annyira izgalmas, és minden ízében kortársi történetet kapunk, ahol az apák generációja csap össze a fiúk minden ízében mást kívánó, másért lobogó, más értékrend mellett hitet tevő világával, fojtogató és ellentmondásos viszonyok sűrűjében áhítoznak a leginkább csak hiányával tüntető szeretetre, életveszélyes sakkjátszmák közt kell boldogulnia még a legsemlegesebb álláspontot képviselőnek is. Schiller kortársa, a költő Hölderlin így ír az egyszerre szerelmi, ideológiai, politikai és családi konfliktusokat ütköztető darabról, melyet olyan kevesen értettek meg a kortársak közül: „A Don Carlos hosszú ideig varázsfelhő volt, amelybe ifjúságom Jóistene beburkolt engem, hogy ne lássam meg túlontúl korán a környező világ kicsinyességét és kegyetlen durvaságát.” A számos izgalmas, összetett, drámai szépségű karaktert felvonultató alkotást a Nyíregyházán most először dolgozó Szabó Máté rendezi.

Szabó Márta / Don Carlos próba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Szabó Márta / Don Carlos próba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

II. Fülöpöt Horváth László Attila, Erzsébetet Kosik Anita, Don Carlost Horváth Illés alakítja. A további szerepeket Pregitzer Fruzsina, Szabó Márta, Horváth Réka, Illyés Ákos, Szegezdi Róbert, Fellinger Domonkos, István István és Tóth Zolka játssza. Díszlettervező: Cziegler Balázs. Jelmeztervező: Pilinyi Márta. Dramaturg: Sediánszky Nóra.