A hülyéje – Feydeau-t rendez Fehér Balázs Benő Nyíregyházán

2018 március 10. szombat, 10:05

Feydeau komédiájának próbái március 12-én kezdődnek a Móricz Zsigmond Színházban, a premiert április 28-án tartják. Fehér Balázs Benő rendező, Izsák Lili jelmez- és díszlettervező és Szakos Kriszta jelmeztervező már meg is érkezett a teátrumba.

Szakos Kriszta, Izsák Lili / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Szakos Kriszta, Izsák Lili / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Feydeau talán a legtöbbet játszott bohózatszerző – tulajdonképpen az ő nevével példálózunk, amikor a műfaj két aranyszabályát próbáljuk körülírni: hogy egyrészt a szereplők minden másnál jobban rettegnek a megszégyenüléstől, másrészt egyetlen komolyan vehető motivációjuk az, hogy kijussanak a színpadról.

Izsák Lili, Fehér Balázs Benő / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Izsák Lili, Fehér Balázs Benő / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A bohózatokban mindig mindenki kijutni akar, de egy rajtakapás, egy ajtónyitás, egy elejtett megjegyzés általában mégis maradásra és hazudozásra kényszeríti őket – hogy aztán a hazugságok visszafordíthatatlan áradata uralja el a felvonásokat. Ezt a receptet egyrészt a sodró cselekmény, az egyes jelenetek, komikus helyzetek gátlástalan eltúlzása teszi szerethetővé – másrészt a szereplők gyarlósága, esendősége, és ezen keresztül ellenállhatatlan humora és mély emberismerete.

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Nincs ez másképp A hülyéjében sem. Férjek, feleségek, családi barátok, szeretők, inasok és szobalányok örvénylenek három felvonáson át.

 
 

Kapcsolódó anyagok