A Veszedelmes viszonyokat mutatja be a Szegedi Pinceszínház

2018 március 20. kedd, 15:26

A Szegedi Pinceszínház március 23-án mutatja be idei második saját produkcióját.
A Veszedelmes viszonyok a 18. századi Franciaországban játszódó szerelmi történet férfiak és nők cselszövéseiről, praktikáiról, szövevényes testi és lelki kapcsolatairól. Szereplőinek hétköznapjai a hódítás, a gyönyörszerzés, a birtoklás és a hatalmi vágy kielégítése jegyében telnek.

Szegedi Pinceszínház: Veszedelmes viszonyok - próba

Szegedi Pinceszínház: Veszedelmes viszonyok – próba

Valmont, a gátlástalan nőcsábász fogadást köt a gazdag Merteuil márkinéval, hogy könnyedén elcsábítja az erényességéről ismert, gyönyörű Madame de Tourvelt. A becstelen játék közben azonban Valmont szerelmes lesz, de alattomos játszmáinak nem lehet beteljesült szerelem a vége. Eközben Merteuilnét elhagyja szeretője Gercourt gróf, és a zárdából hazatért Cécilet akarja feleségül venni, aminek hallatán Merteuilné bosszút esküszik. Arra kéri Valmont, hogy csábítsa el az ifjú Cécilet. A szálakat tovább bonyolítja, hogy Cécile beleszeret zenetanárába, Danceny lovagba, akit Merteuilné elcsábít, hogy fájdalmat okozhasson a lánynak. A pusztító szenvedélyek egyre több embert sodornak magukkal.

Varga Bálint rendező a Délmagyarnak elmondta, az utóbbi 3-4 évben a könnyedebb darabok domináltak a magánszínház repertoárjában, mivel a közönség erre kíváncsi. Most azonban úgy döntöttek, megpróbálnak egy komolyabb művet is bemutatni, remélve, hogy ez is telt házat vonz majd.

“Színházélményt és izgalmas történetet kapnak majd a nézők” – fogalmazott a rendező, aki a darab kedvéért új művészt is hozott a társulatba Jászberényi Gábor személyében, aki a főszerepet játssza. Mellette két tinédzser is szerepel a darabban: Ványa Anna a Radnóti, Király Balázs a Tömörkény tanulója. Varga Bálint úgy fogalmazott, nem bánta meg, hogy valóban 14-15 évesekre bízta a két fiatal szerepét, ügyesen megállják a helyüket a felnőtt színészek között. Az eredetileg levélregénynek megírt művet Kiss Csaba adaptálta színpadra. Ezt a változatot mutatta be tíz éve a régi Új Színház stúdiószínpada, így a Szegedi Pinceszínház méreteihez is kiválóan alkalmazkodik.

Szereplők: Jászberényi Gábor, Kis Kata, Papp Gabriella, Ványa Anna, Büky Bea, Király Balázs. Rendező: Varga Bálint.