Mi is az a Bánk-misszió? – Villáminterjú Hermányi Mariann és Kocsis Gábor színészhallgatókkal

2018 március 21. szerda, 17:05
„Meg kell éreztetni a diákokkal Katona József történetét” – ezzel a céllal jött létre a Kaposvári Egyetem harmadéves hallgatóinak Bánk-misszió című produkciója, amelyről a címszereplővel, Kocsis Gáborral és a Gertrudist alakító Hermányi Mariannal beszélgetett Rákász Judit.

Az előadást a Katona József Gimnáziumban mutatta be kedden Cserhalmi György színművész osztálya Vidnyánszky Attila rendezésében, óriási sikerrel.
SzereplőK: Ádám Kornél, Bölkény Balázs, Cseke Lilla Csenge, Herczegh Péter, Hermányi Mariann, Karácsony Gergely, Kisari Zalán, Kocsis Gábor, Kovács Panka, Kovács S. József, Péteri Lilla, Szász Júlia, Szurcsík Ádám, Varga-Huszti Máté

Varga-Huszti Máté, Kocsis Gábor, Karácsony Gergely

– Csak néhány éve, hogy a gimiben tanultátok a Bánk bánt. A próbafolyamat megváltoztatta a viszonyotokat a „nagy nemzeti drámához”?

Kocsis Gábor: – Középiskolában nem szerettem meg a Bánk bánt. Nem ragadott magával a történet, egysíkúnak éreztem a figurákat. Egész más volt találkozni a művel egyetemistaként, a Nemzeti Színház Bánk bán előadása kapcsán. A próbafolyamat alatt olyan kapcsolódási pontokra találtam rá, amelyekre korábban nem is gondoltam. Aztán Vidnyánszky Attila ötlete nyomán létre jött a Bánk-misszió, amely már az osztályunk produkciója, s amely még jobban elmélyítette ezt a kapcsolatot. Magának az előadásnak is ez a célja: középiskolákban mutatjuk be, azt remélve, hogy a hosszú és nehéz szöveggel való küzdelem helyett/mellett/után a diákok kapnak egy erős élményt, ami utat nyit a „nagy nemzeti drámához”.

Szász Júlia, Kocsis Gábor

Hermányi Mariann: – Összehasonlíthatatlan, mennyire más a kapcsolatod egy olyan művel, amelyet gimiben elolvasol, felelsz belőle, majd többet nem foglalkozol vele, illetve azzal a történettel, amit hosszan elemzel, megtanulod a szövegét. Fokról fokra megelevenednek, élettel telítődnek a karakterek. Rájössz, hogy mit miért tesznek vagy éppen, nem tesznek meg. Ezt éltük meg a Bánk bán kapcsán is. Gertrudis szerepében nem egy csúnya, gonosz nénit kell eljátszanom, hanem egy embert, akinek megvan a maga igazsága, és minden tette mögött indokoltság vannak.

Kocsis Gábor, Szász Júlia, Karácsony Gábor, Kisari Zalán, Hermányi Mariann, Cseke Lilla Csenge, Kovács Panka

K. G.: – Sokáig nem értettem, miért nem cselekszik Bánk? Miért húzza az időt? Miért töpreng annyit, ahelyett, hogy végre tenne valamit? Aztán rájöttem, hogy amit tehetetlenségnek látok, valójában mély és emberi küzdelem.

Cseke Lilla Csenge, Kovács Sándor József

– Hogyan választottátok ki az előadásban elhangzó zenéket?

H. M.: – A Nemzeti Színház előadásából sok zenét átemeltünk. Fontos volt, hogy megmaradjon a kettősség a merániaiak és a magyar urak zenéi között. Sok műfajból választottunk, a jazztől a népdalig.
– Milyen visszajelzéseket kaptok: sikerrel jár a küldetés?

Szurcsík Ádám

K. G.: – Nagyon pozitív reakciókat látunk. 17-18 éves fiatalok nézik az előadást, akik a tananyagban nyilván túl vannak már a Bánk bánon, és látjuk, ahogy rácsodálkoznak a történetre. Óriási élmény egy olyan előadásban részt venni, amely megérinti a lelküket, s amely nélkül számukra a Bánk bán talán örökre egy maradna az unalmas kötelező irodalom közül.

Kecskeméti Katona József Színház