Színházpedagógiai napok és konferencia Sopronban

2018 április 04. szerda, 15:06

Amikor a színház nevel címmel színházpedagógiai napokat és konferenciát rendez a Soproni Petőfi Színház április 4-én és 5-én. A rendezvény célja szakmai találkozási lehetőséget biztosítani a témában dolgozó szakembereknek, drámatanároknak, a színházi nevelési és pedagógiai programokkal foglalkozó alkotóműhelyeknek, társulatoknak határon túli résztvevők bevonásával.

Fotó: Soproni Petőfi Színház

Fotó: Soproni Petőfi Színház

Ennek keretében április 4-én reggel negyed kilenckor látható a városban a Festőteremben a Massza című előadás a győri Rév Színházi és Nevelési Társulat előadásában. A darab Kalapos Éva azonos című műve alapján készült. Ezután 11.45 perctől ugyanezen a helyszínen tekinthető meg Kai Hensel Klamm háborúja című tanteremszínházi produkció Kiss. T. István előadásában.

A házigazda soproni társulat a Forrás Színházzal közösen mutatja be a Kövek című zenés tanjátékot délután két órakor. Az eseményhez kapcsolódik most a leghűségesebb város színházi klubjának előadása: a teátrumban este hét órakor Kincses Elemér Az ugrás című monodrámáját adja elő Ács Tamás.

Másnap reggel nyolckor a Festőteremben a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete feldolgozásában Arany János Toldi és a Családi kör című előadásai kerülnek színre Kovács Frigyes, illetve Molnár Krekity Olga rendezésében. Ezen a játszóhelyen fél tíztől szerepel a programban Az ember tragédiája a Zentai Magyar Kamaraszínház tanteremszínházi produkciója. A vendéglátók ezen a napon is bemutatkoznak. Ezúttal Henning Mankell – Németh Ervin Csillagkutya című színházi nevelési előadásával csatlakoznak a rendezvényhez. A nap zárásaként látható az Arany-óra a Liszt Központban este hat órakor. Arany János balladái Kováts Kriszta és a Fool Moon formáció tolmácsolásában hallhatók.

A soproni színház a jövőben is szeretne hasonló programoknak, konferenciáknak otthont adni ezen a területen. A teátrum az országban elsők között indított színházi nevelési programot hat évvel ezelőtt, amely találkozott a diákok és a pedagógusok igényével. A program célja a színházi szövegértés készségszintjének emelése és az önmegértés színházon keresztüli élményének megadása a diákok számára. A tantermi és tornatermi színház után ebben az évadban már fórumszínház is várja a fiatalokat a soproni intézményben, azaz a diákok színházértését más oldalak – például az irodalomértelmezés, a gyakorlati pszichológia vagy éppen a költészet – felől megtámogatva is segítik.