Jön a Makrancos Kata Junior – Interjú a Vaskakas Bábszínház alkotóival

2018 április 07. szombat, 16:25

A bemutató kapcsán kérdeztük az előadásban játszó színészeket az előadás kérdésfelvetéseiről, és persze a szerepeikről.

Az előadásban Katát alakítod. Milyennek látod a karakteredet? Mik a főbb jellemvonásai? Milyen játékmód áll jól az adott karakternek? 

Markó-Valentyik Anna: Az általunk játszott Makrancos Kata Juniorban az én Katám sok jellemvonásában hasonlít Shakespeare Katájához. A saját érdekében lázad, és igazságérzete nem tűri a látszathelyzeteket. Bárkivel konfrontálódik, szemérem, jól neveltség, megfelelési kényszer nem gátolja. Tökéletes megjelenése mögött egy amazon természete sejlik fel egy-egy ordítás alkalmával. Okos, de harsánysága ellenére zárkózott.

Amikor megtudtam, hogy én játszhatom el Kata szerepét, nagyon boldog voltam, aztán ugyanazzal a lendülettel be is húztam a féket magamban, mert tudtam, hogy észnél kell lennem, és nem csak azért, mert ez egy főszerep, hanem mert mi egy fiatalabb korosztályt célzunk meg az előadással, akiknek nem feltétlenül a nők egyenjogúsága a legnagyobb kérdés Petruchio és Kata viszonyában. A mi előadásunk a nagy társadalmi értelmezést sokkal személyesebb síkra tereli. Így az én Katám – Shakespeare-ével ellentétben – szinte kamasz. Ő a megnyílástól való félelmében, a hétköznapok álkedvességeibe csúszó, haldokló párkapcsolatoktól érzett undor miatt, a saját személyisége megőrzése érdekében jut arra a következtetésre, hogy valószínűleg nincs olyan ember, akivel szívesen megosztaná az életét. És ha mégis akadna olyan, akivel ő egy fedél alatt, egy ágyban, egy asztalnál tudna létezni, azzal teljes összhangban kell lenniük. Máshogy nem lehet. Más nem kell neki.

Szerinted mitől érvényes ma a makrancos hölgy története? Miben alakultak át a férfi-női szerepek az idők során? 

Szúkenyik Tamás: Valakit az akarata ellenére meghódítani ma is ugyanolyan nehéz, mint száz évvel ezelőtt. A nők egyre emancipáltabbak, egyre inkább önállóak. A nők egyenrangú tagjai a társadalomnak, de még mindig keresik és igénylik a férfiasságot, az udvariasságot, a lovagiasságot. És ez így van jól. Nekünk, férfiaknak pedig kötelességünk ezt szem előtt tartani, hogy a nők ezáltal valóban megmaradhassanak a szebbik nemnek.

Horváth Márk: Szerintem a szerepek megmaradtak, csak a viszonyok változtak meg. De azok gyökeresen. Az előadásban is próbálkozik mindkét főszereplő legyűrni a másikat, míg végül kiderül, hogy nem jó út leuralni a másikat, és jobb, ha a mérleg egyensúlyban marad. Ettől aktuális. Dobálózunk a “metoo”-val, az emancipációval, és a princípiumokkal, miközben a magánéletünkben elfelejtjük ezeknek a jelszavaknak a valódi jelentését. Az előadás arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, van, amikor nem klappol minden, de a közös cél az, hogy klappoljon. Mert egy beszélgetés szerintem többet ér, mint egy lájk, vagy egy kettőskereszt metoo.

Szerinted milyen kompromisszumokat kell mindenképp megkötnünk egy (pár)kapcsolatban, hogy a kapcsolat működőképes legyen? 

Főglein Fruzsina: Szerintem mindenféle emberi kapcsolatban fontos a tisztelet, a másik elfogadása és megértése. Ehhez nélkülözhetetlen az empátia és az odafigyelés. Ha pedig párkapcsolatról van szó, akkor szem előtt kell tartanunk nem csak a saját, hanem a másik fél szükségleteit is. Néha mindkét félnek le kell mondania dolgokról, hogy helyette más dolgok jöhessenek létre. De ha szeretünk valakit, akkor szem előtt tartjuk a boldogságát, és nem esik nehezünkre a kedvét keresni.

Bora Levente: Olyannak kell szeretnünk a másikat, amilyen. Semmiféleképpen ne kezdjük el idomítani a saját elvárásainkhoz. Ha túl sok az, ami nem tetszik a másikban, vagy zavar, akkor inkább lépjünk ki a kapcsolatból. Kompromisszumképesnek kell lenni a családjával, barátaival szemben, meg kell ismernünk azokat a hozott mechanizmusait, amiket esetleg egy másik kapcsolatban, vagy gyerekkorában szedett fel.

Vitányi-Juhász István: Egy párkapcsolatban az ember sosem felejtheti el, hogy nem egyedül van. Hogy nem csak az ő akarata érvényesül. Nem vagyunk egyformák, de az összecsengések, a közös érdeklődés, és a hasonló pontok jól össze tudják csiszolni a két embert. Ehhez meg kell ismerni egymást, és tudni kell mind a két félnek közelíteni a másik igényeihez. A legfontosabb szerintem az egymás iránti figyelem.

Az előadásban ti alakítjátok a Cellulóz házaspárt, Kata szüleit. Milyennek látjátok a karaktereiteket? Mik a főbb jellemvonásaik? Milyen játékmód áll jól nekik? 

Nagy Petra: Szerintem Miszisz Cellulóz egy igazi véglény. Igen hátborzongató lehet ez a kifejezés, de én a szó legpozitívabb értelmében gondolok rá, mint véglényre. A saját magam defektjeit sűrítettem bele ebbe a nőbe, amik a hétköznapokban nem túl gyakran törhetnek elő belőlem, mivel rémesen idegesítőek. Markó Róbert, a Makrancos Kata Junior rendezője adott nekem egy kulcsot, amit mi a „sok-láda” kulcsának nevezünk. Próbálom ennek a ládának a tartalmát erősen kihasználni. Széles mozdulatok, erős, fülsüketítő hangok. Karakterizálásra törekszem, valamilyen ízlés határán belül, ami már-már idegtépőnek hathat, de ettől válik el Kata és Petruchio viszonya Miszter és Miszisz házasságától. Bevallom, rémesen élvezem ezt a fajta széles ecsetvonásokkal felfestett játékot. Lubickolás, csak nem kéne nagyon elúszni benne.

Szúkenyik Tamás: Miszter Cellulóz látszatemberként, látszatkapcsolatban él a feleségével és a lányával. Sajnos élnek közöttünk olyan képmutató életet élő emberek, akik még saját magukkal is elhitetik azt, amit a külvilág felé mutatnak. Ez a karakter a játékstílusban is könnyen megmutatható a mozgásban, a felvett pózokban. Amikor rajta és a családján kívül más is tartózkodik a szobában, Miszter Cellulóz tartása és beszédstílusa egy csapásra megváltozik.