Véget ért a marosvásárhelyi szakemberek mesterkurzusa a soproni színházban

2018 április 30. hétfő, 15:21

Befejeződött a marosvásárhelyi színházi szakemberek vezette mesterkurzus a Soproni Petőfi Színházban. A két nyugalmazott oktató, dr. Farkas Ibolya egyetemi tanár, színművésznő és dr. Kovács Levente egyetemi professzor, rendező egy hétig dolgozott a társulattal. A két szakember Ingmar Bergman és Anton Pavlovics Csehov műveit előtérbe helyezve tartott elméleti és gyakorlati foglalkozásokat a soproni csapatnak, amelynek tagjai néhány jelenet bemutatásával foglalták össze a héten tanultakat.

Fotó: soproniszinhaz.hu

Fotó: soproniszinhaz.hu

Farkas Ibolya Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című művéből és a svéd filmrendező Legjobb szándékok című könyvéből kiragadott részleteken keresztül a színészi belső igazságkeresés folyamatát helyezte előtérbe a műhelymunka közben. Hogyan kell az emberábrázolás maximumát és realizmusát kihasználva a művésznek kibányászni a lelkéből, testéből, fizikumából, agyából, képességéből a szerepet, a figurát, annak belső igazságait.

Fotó: soproniszinhaz.hu

Fotó: soproniszinhaz.hu

Kovács Levente fontosnak tartotta: beszéljenek arról, miként is határozná meg magát a mai színház, milyen jelenségek, paradigmaváltozások jellemzik ezt a művészeti ágat, s mi is lenne a valódi feladata. Ő improvizációs feladatok segítségével a színészek képességeit használva a koncentráció fejlesztését, az egymásból való építkezést, helyzetekben, viszonyokban való létezést tartotta a heti foglalkozások alapjainak. Mindazt a munkát, amely megelőzi a színpadra lépést, de hozzátartozik egy színész felkészüléséhez. Erősítik az érzékenységet, hitelességet, s megkövetelik a fokozott figyelmet. Ő ezért amerikai mintára olyan zárófeladatot adott a csapatnak, hogy szabadon választott szereprészletek szövegeiből rögtönözzenek egy általa kitalált szituációra egy jelenetet, de mindenki csak a saját szövegét használhatja a helyzetben. Farkas Ibolya pedig Bergman-jeleneteket jelölt ki a csapatnak, abban összegezzék a mesterkurzus tapasztalatait.

Fotó: soproniszinhaz.hu

Fotó: soproniszinhaz.hu

A jeleneteket megtekintette Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is, aki elmondta: természetesen nem az volt a cél, hogy egy kész előadás szülessen, hiszen a rendelkezésre álló idő és a feltételek nem adottak ehhez, ám annak örült, a feszített évadban sikerült újból műhelymunkát végeznie a társulatnak. A direktor szerint egyre kevesebb az a színház, ahol erre lehetőség nyílik, hiszen strukturális és finanszírozási okok miatt lassan előadásgyárrá alakulnak a teátrumok. A művésznek létszükséglet a fejlődés, a gyakorlás, a megújulás, mert így tudja megtartani érdeklődését, nyitottságát a pálya iránt. Ezek a mesterkurzusok pedig segítenek abban, hogy olyan impulzusok érjék a színészeket, amelyek után szakmailag és lelkileg feltöltődve tudnak színpadra lépni.

Fotó: soproniszinhaz.hu

Fotó: soproniszinhaz.hu

Katona Imre, a soproni színház vezető dramaturgja hozzátette: már hat éve tartják azokat a pilléreket, hogy az intézményben nemcsak az olvasópróbától az előadásig tart egy produkció elkészítése, hanem tréningekkel, workshopokkal, háttérfoglalkozásokkal, mesterkurzusokkal egészítik ki az alkotói folyamatokat. A mostani kurzus is segítette azt a törekvésüket, hogy a színész elsődleges célja – eljutni a szerepének belső, testi-lelki igazságaihoz, a teljes azonosuláshoz – új utakat keresve és találva valósulhasson meg az előadások létrehozása közben.

Fotó: soproniszinhaz.hu

Fotó: soproniszinhaz.hu

A záráson a nézők között ült Szilágyi Tibor, Kossuth-díjas színművész, aki játszik is a soproni színházban, Henrik Ibsen: Ha mi holtak feltámadunk című drámájában. Ő is példaértékűnek tartotta, hogy a színészeknek, társulatnak fontos az önképzés. Szerinte ez is segít abban, önállóan gondolkodni képes, nyitott, az elmélyült munkát igénylő alkotók dolgozzanak a pályán.

soproniszinhaz.hu