“Egy jó kellék olyan mint egy jó partner” – Kellékuniverzum Szombathelyen

2018 május 02. szerda, 13:12

Kellékuniverzum címmel nyílt kiállítás a 10 éves Weöres Sándor Színházban. A tárlat kapcsán készült a Miért szép?-sorozat legújabb filmje, melyben, a szombathelyi művészek közreműködésével, mindent megtudhatunk színész és kellék viszonyáról.

A Miért szép?-sorozat stábja ezúttal a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészeivel forgatott filmet, melyben a művészek visszaemlékezésekkel, jelenetekkel mutatják meg kedvenc tárgyaikat, amelyek egy-egy előadásban a szívükhöz nőttek, nagy segítségük vagy éppen “ellenfeleik” voltak.

“Ha a kellékes ad a maguk kezébe egy kelléket, vigyék haza, babusgassák, beszéljenek vele, adjanak neki nevet, mindig készítsék be maguknak, fogdossák, mert különben maguk ellen támad majd” – mesélte Fekete Linda színésznő, milyen útravalót kaptak a főiskolán a kellékekre vonatkozóan. Mint a Miért szép? filmjéből kiderül, ezeknek a tárgyaknak a használata sokszor valóban, akár észrevétlenül is, a visszájára fordulhat. Alberti Zsófi története például éppen arról szól, hogy a Portugál című előadásban kapott igazi fagylalt 4 kiló felesleget szerzett számára mire kijátszották a bérletet: “este 9 után ez a – mostmár pontosan tudom – 239 kalória, nem hiányzik senkinek” – jegyezte meg a színésznő.

Alberti Zsófi

Ahogyan azt a filmből megtudhatjuk, előfordul olyan is, hogy a kellék önálló életre kel és valami újat, többletet ad a színész játékához. Jordán Tamás a Volpone című előadás kapcsán elmondta, amikor egy szerencsétlen eset következtében sínbe tették a kisujját, a darab rendezőjének, Alföldi Róbertnek annyira megtetszett az eszköz, hogy aztán a velencei nemes megjelenésében állandó elem lett a sínbe tett kisujj, mely az előadás bizonyos pontján jól használható humorforrásá vált. Trokán Péter pedig egy véletlenül benedvesített kártyalap történetét meséli el, amely a Hosszú út az éjszakába című előadásban a homlokára ragadva oly mértékben beleillett az általa megformált szerep lelkiállapotába, hogy azóta tudatosan “nyalogatja” és ragasztja fel a kártyalapokat ebben a jelenetben.

Trokán Péter

A kellék-kisokosként készült film azt is megmutatja, mi az a látható és láthatatlan kellék, vagy hogy hogyan válik egy tárgy a szerep fő attribútumává.

A Kellékuniverzum című kiállítás megtekinthető május 22-ig, a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában.