Lúzer Rádió, Budapest! – Dunaújvárosi színpadon az egyik legkeresettebb ifjúsági könyv

2018 május 06. vasárnap, 10:15

Böszörményi Gyula nagysikerű ifjúsági regénysorozatának színpadi változatát május 4-én mutatták be a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban.

Böszörményi Gyula, József Attila-díjas író népszerű ifjúsági regénye, a Lúzer-sorozat első része, a Lúzer Rádió, Budapest 2012-ben jelent meg, és azóta is a kiskamaszok egyik legkeresettebb könyve.

Ajánló a darab elé:

A Kukec-család élete romokban hever. El kell hagyniuk vidéki otthonukat, és beköltöznek a Nyóckerbe. A történet főhőse a középső gyerek, becenevén Márk, aki a vén körfolyosós bérház padlásán egy titokzatos rejtekhelyre, és egy régi rádióra bukkan. A készüléket csavargatva üres sávot talál, és mivel azt gondolja, úgysem hallja senki, elkezdi az éterbe szórni kacagtató, meghökkentő, nem mindennapi kalandjait, melyek során nem csak barátokra lel, de még egy csavaros bűnügyet is sikerül felderítenie. Mert sok lúzer Bélát győz!

Jámbor Benedek, Kékkovács Mara, Acsádi Aliz, Jegercsik Csaba / Bartók Kamaraszínház: Lúzer Rádió, Budapest!

Böszörményi Gyula regényéből Somogyi Szilárd rendező és Bori Tamás zeneszerző készített musicalt, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza felkérésére.

A Lúzer Rádió, Budapest! a tavalyi Valahol Európában előadáshoz hasonlóan helyi gyerekszínészeket is csatasorba állít, de a rendező szerint egészen más típusú előadásról van szó: “Az gondolom, hogy sokkal egyszerűbb eljátszani azt, amikor valami nagyon rossz, vagy amikor valami nagyon jó. Ebben a darabban viszont egyfajta jellemfejlődésen megy át mind a két főszereplő fiú. Egyikőjük a kitaszítottságból egy barátságra lel, míg másikuk a mellőzöttségből, a családon belüli “középsőgyerek” szerep miatti dacossága ellenére talál egy barátot egy idegen környezetben. Mindkettejük szocializációja a darab végére egy szintre ér, amit nagyon érdekes folyamat eljátszani, pláne ennyi idősen, kamaszként. Amikor gyerekekkel foglalkozunk, az felér egy gyorstalpaló színésztanfolyammal, hiszen egy csomó mindent meg kellett tanulniuk, nagyon rövid idő alatt” – nyilatkozta Somogyi Szilárd.

Bartók Kamaraszínház: Lúzer Rádió, Budapest!

Sipos Imre, a Bartók színház művészeti vezetője, aki a darab egyik szereplője is, elmondta, szerinte nagyon izgalmas darab született:”Az volt az elképzelésünk, hogy egy kifejezetten zenés előadást készítünk belőle, amihez Bori Tamás nagyon fülbemászó, vagány zenéket készített. Szerencsések vagyunk, hogy mindig érkeznek hozzánk olyan vendégművészek, akik egy zenés darabban is kiemelkedőek, akiknek kihívást jelent, de mégsem törik bele a bicskájuk. Nagy örömünkre Kékkovács Mara is eljött az Operettszínházból és ő alakítja a főszereplő fiú anyukáját, míg a másik főszereplőjét a szintén kiváló énekes-színésznő, Bíró Eszter“.

Szereplők:

Márk: Jámbor Benedek / Szücs Bátor
Anya: Kékkovács Mara
Apa: Jegercsik Csaba
Monyó: Jókai Ági
Pet: Acsádi Alíz / Gubán Petra
Olgi Nyanya: Varga Szilvia
Slambuc: Jiling Ottó / Bágyi Márton
Rozi Mama: Bíró Eszter
Béla: Sipos Imre
Kukesz Tata: Kiss Attila
Csang Huj: Gasparik Gábor
Csang Mej: Szűcs Kinga

Táncolnak: A Bartók Táncszínház Táncművészei

Alkotók:

Látvány: Gyarmathy Ágnes
Dramaturg: Perczel Enikő
Zeneszerző: Bori Tamás
Korrepetitor: Kurucz Gergely
Súgó: Zsifkov Anita
Rendezőasszisztens: Palkó Panka
Koreográfus: Vári Bertalan & Hernicz Albert
Rendező: Somogyi Szilárd

Forrás: dunaujvaros.com

Fotók: Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza