Lukáts Andor és Alföldi Róbert is rendez Szegeden a következő évadban

2018 május 07. hétfő, 13:09

Újra felfedezett klasszikusok és kortárs művek szerepelnek majd a Szegedi Nemzeti Színház következő évadának műsorán, az előbérletezés május 14-én kezdődik

Az intézményt július 1-jétől irányító Barnák László a 2018/2019-es évadról tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Nagyszínház első bemutatója október 5-én rendhagyó módon prózai darab, Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka lesz az új tagozatvezető, Horgas Ádám rendezésében.

A Szegedi Kortárs Balett Orfeusz és Euridiké című produkciójának koreográfiáját Enrico Morelli készíti, ezt egy koprodukciós operabemutató, a Figaro házassága követi november 3-án Szabó Máté rendezésében. November 17-től a Szaffi című zenés mesejátékot tűzi műsorára a színház. A Toronykőy Attila által színpadra állított premiert a Valahol Európában című musical követi, melyet Szőcs Artur rendez.

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház

Az évad második gyermekeknek szóló darabja Litvai Nelli Világszép nádszálkisasszony című zenés mesejátéka lesz 2019 februárjában. Negyedszázada szerepelt utoljára a szegedi teátrum műsorán a Bajazzók és a Parasztbecsület, a két egyfelvonásos operát Halasi Imre állítja színpadra jövő tavasszal. Májusban előbemutatóként láthatja a közönség Alföldi Róbert rendezését, Bulgakov Álszentek összeesküvése című színművét.

A Kisszínházban az évad Örkény István Tótékjával indul, majd Lukáts Andor rendezi Závada Pál Utolsó üzlet című művének ősbemutatóját. 2019 elején a szegedi Molnár László Szép Ernő Május című darabjából készített operáját mutatják be párban Donizetti Farsangi kalamajkájával, majd Galambos Péter rendezésesében Michael Frayn Függöny fel! című vígjátéka következik. A Szegedi Kortárs Balett februártól játssza Juronics Tamás Homodeus munkacímű koreográfiáját. Márciusban tartják a középiskolások számára meghirdetett ifjúsági előadás, Alekszndr Molcsanov A gyilkos című művének premierjét. Az utolsó bemutató pedig Daniel Keyes Virágot Algernonnak című színműve lesz Horgas Ádám rendezésében.

A színház május 14-től előbérletezést indít, a közönség június 8-ig tavalyi árakon válthatja meg belépőit.
Az intézmény új vezetése kiemelten fontosnak tartja a színházi nevelést. Folytatódnak a feldolgozó foglalkozással egybekötött osztálytermi előadások, melyek aktív résztvevői a diákok. A repertoáron szereplő darabok sora Csehov Sirály című drámájának kétszereplős változatával bővül a következő évadban.

Kállai Ákos színházpedagógus elmondta, hogy az általános, illetve középiskolásoknak színjátszókört szerveznek a Szentivánéji álomra épülő foglalkozásokkal, és drámajátszóház is indul, amely kreatív kikapcsolódást kínál a felnőtteknek.

Dömötör-díjak: Várják a közönség szavazatait

Huszadik alkalommal adják át a szegedi színházi szakma elismeréseit hagyományos gálaműsor keretében május 26-án. A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Nyolc kategóriában – a legjobb női és férfi színészi alakítás, a legjobb operaénekes és opera-énekesnő, táncos, rendező, díszlet- és jelmeztervező – a nézők választhatnak három-három jelölt közül, akikre a művészi ajánlások alapján a kuratórium tett javaslatot. A közönség május 18-ig adhatja le szavazatát.

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói titkos szavazással ítélik oda. Az életműdíjas személyéről és az évad művészi teljesítményéért járó elismerésről a díj kuratóriuma dönt. Néhány éve hozták létre a Gyermek Dömötör-díjat, amelyet Csongrád megye óvódásai, iskolásai ítélnek oda.

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. Az életműdíjas egy márványtalapzaton álló, bronzból készült szobrot kap, mely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A többi díjazott az alak dombormű-változatát veheti majd át. A díjátadó gálát – a teátrumot nyártól irányító – Barnák László rendezi: az est az elmúlt év produkcióit igyekszik új megvilágításban bemutatni, és előzetest is ad a következő évadról.

Forrás: MTI, Színház.org