A fizikusok és a Manon is színre kerül jövőre Pécsett

2018 május 09. szerda, 17:32
Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a 2018/2019-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház, köztük Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című komédiáját, és Jules Massenet operáját, a Manont is műsorra tűzik.

A sajtótájékoztatón részt vett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a városrész országgyűlési képviselője, Uhrik Teodóra a Pécsi Balett ügyvezetője, valamint Gulyás Dénes a színház operatagozatának igazgatója.

Uhrik Teodóra, Rázga Miklós, Hoppál Péter, Gulyás Dénes

Rázga Miklós közölte: az előbemutatót május 25-én tartják Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékának premierjével. Kálmán Imre operettjét, a Montmartre-i Ibolyát október 12-én, Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát pedig december 7-én állítják színpadra a nagyszínházban. Dürrenmatt darabját Keszég László rendezésében február 1-én láthatja először a publikum – tette hozzá az igazgató.

A kamaradarabokra térve a direktor jelezte, hogy október 13-án tartják Fábián Péter Értelmiség munkacímű társadalmi szatírájának ősbemutatóját. A PNSZ kamaraszínházában Rossini Hamupipőkéjét május 18-án, Michael Ende A pokoli puncs-pancs című zenés varázsjátékát szeptemberben, Pataki Éva Edith és Marlene című zenés játékát október 26-án, Peter Handke szavak nélküli – Az óra címet viselő – darabját pedig december elsején tűzik műsorra – sorolta Rázga Miklós.

Ugyanott lesz látható február 8-án Lars von Trier Főfőnöke, a vígjátékot Paczolay Béla rendezni. Szintén a kamaraszínházban állítják színpadra a Pécsi Balettel koprodukcióban megvalósuló Csajkovszkij-mesebalett, A csipkerózsika Bozsik Yvette-féle változatát. Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész, a tavaly önálló intézménnyé vált Pécsi Balett ügyvezetője beszámolt arról, hogy Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán mutatják be a tánctársulat és a teátrum közös produkciójaként a Rómeó és Júlia című balettet szeptember 14-én. A táncművészet aktuális tendenciáiról szólva kifejtette, hogy a tematikus, cselekményes balettek ideje van jelenleg világszerte és műsortervüket is ennek megfelelően állították össze.

Gulyás Dénes, a Pécsi Nemzeti Színház operatagozatának vezetője elmondta, hogy január 11-én tartják Jules Massenet Manonjának bemutatóját, amelyet francia nyelven adnak elő. Új magyar kamaraopera is készül Akutagava Rijunoszuke japán szerző művéből a Zeneakadémia hallgatóinak részvételével, amelyet a tervek szerint jövő júniusban mutatnak be először Pécsen – hangsúlyozta a Kossuth-díjas operaénekes.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség újraválasztott fideszes országgyűlési képviselője a többi között a teátrumnak a kulturális alapellátásban betöltött szerepét méltatta. Az új kultúrpolitikának is szándéka lesz a program folytatása, hogy a vidék Magyarországán megerősítse a minőségi kultúrához való hozzáférést – jelentette ki.

Az államtitkár fantasztikus eredménynek nevezte, hogy míg 2009-ben 5,5 millió színházjegyet váltottak Magyarországon, ez a szám 2017-ben 7,1 millióra nőtt, ami nyolc év alatt 50 százalékos emelkedést jelent. Hoppál Péter kiemelte azt is, hogy a PNSZ állami támogatása az elmúlt négy évben 100 millió forinttal növekedett, amelynek következtében a társulat sokkal több előadást is vállalt, azokra pedig volt kereslet a nézők részéről. Egyúttal elismerően szólt arról, hogy a Pécsi Nemzeti Színház bő száz esztendős történetében csak az elmúlt két-három évben fordult elő, hogy a fizető nézők száma az évadokon belül lépte át százezret.

Uhrik Teodóra, Rázga Miklós és Hoppál Péter

A helyszín rendhagyó volt, hiszen a színház ahhoz a közösséghez látogattott el, akiknek tagjaiból az idei évad 100.000 nézője került ki. Szokatlanul korán, már április 16-án a 15.00 órakor kezdődő A muzsika hangja előadáson részt vett az évad 100 000. nézője. Ezen az előadáson főként csoportok ültek a nézőtéren, iskolás és nyugdíjas csoportok egyaránt, melyek közül a Pécs TV jelenlétében kisorsoltak egyet. A Mecseki Szénbányák Vasasi Nyugdíjas Alapszervezete lett az a színházba járó csoport akikhez május 9-én ellátogatott és kisorsolta az évad 100.000. nézőjét. A szerencsés színházrajongó Varjú Istvánné, aki két, tetszés szerint választható bérletet nyert a 2018/2019-es évadra.

A 2018. május 15-től június 29-ig tartó előbérletezési időszakban rendkívül nagy kedvezménnyel kaphatók bérletek a Pécsi Nemzeti Színház jegypénztárában. Ezt követően már csak teljes áron vásárolhatóak szeptember 28-ig.