25 éves a Magyarpolányi Passió

2018 május 13. vasárnap, 16:33
Huszonöt éve adja elő Magyarpolány lakossága a Magyarpolányi passió című előadást a települést övező Kálváriadombon, az évforduló alkalmából az előadások mellett családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket május második felében.

Magyarpolányi passió / Fotó: nmi.hu

Magyarpolányi passió / Fotó: nmi.hu

Katona Szandra, a Magyarpolányért Nemzeti Örökségünk Alapítvány elnöke elmondta, hogy hat jubileumi előadással készülnek a következő két hétben péntektől vasárnapig. Pünkösd vasárnapján egész napos programra várják a családokat Magyarpolányban. Lesz bábszínház, pünkösdi bohóc, népi játszótér, fellép az Apacuka és a Holdviola zenekar. Magyarpolány 83 népi műemléki épületből álló falumúzeuma pedig helyi képzőművészek kiállításaival várja az érdeklődőket.

Magyarpolányban a passiójátszás hagyománya a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza. 2015-től megújult formában várják a nézőket, az új rendezésű darab forrásanyagaként a tizenhetedik századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat a teremtéstörténettől a mennybemenetelig, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták a szövegírók.
A Magyarpolányi passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója, a jelmeztervező Húros Annamária. Jézust Horvát Andor színművész alakítja, rajta kívül minden más szerepet a falu lakosai adnak elő.
Forrás: MTI, Színház.org