Nádasy Erika: “Ha színész az ember, az rányomja a bélyegét az életére”

2018 május 22. kedd, 10:05

Öt darabban játszik jelenleg Nádasy Erika a Miskolci Nemzeti Színházban, akivel az évad végéhez közeledve a Borsod Online beszélgetett.

A Borsod Online interjújából:

Az idei évadról Nádasy Erika elmondta: “Sűrű volt mindenképpen, de volt már ennél sűrűbb is. Ez egy jó erős, népszínházi évad volt. Azért vagyok itt, mert jó évadok vannak itt Miskolcon, ha nem lesznek azok, vagy nem érzem jól már magam, akkor nem leszek itt” – nyilatkozta.

Nádasy Erika / Fotó: Bujdos Tibor

A kérdésre, mennyire jelennek meg a szerepei feldolgozásában a saját magánéleti helyzetei, a színésznő így felelt: “Száz százalékosan. Sőt, ez oda-vissza működik. Ha színész az ember, az határozottan rányomja a bélyegét az életére. Mondok egy példát a Shirley Valentine szerepét játszottam, egy negyven év körüli nő problémáját, a családja mennyire nem érdeklődik iránta, a férje rég elhidegült, a gyerek csak hazarohan enni, majd eltűnik, ő pedig egyedül marad a konyhában, csak a főzés marad neki és őrlődik. Addig-addig őrli magát, míg azt mondja, hogy az élet azért más és felül egy repülőre, elmegy Görögországba, ahonnan már nem jön vissza. Elmegy „élni”. Amikor ezt a darabot elkezdtem próbálni és felvetődtek ezek a kérdések: addig-addig rágtam magam a darabon keresztül is, – hogy változtatni lám igenis lehet –, míg kiszálltam a házasságomból. Ennek pedig azóta is örülök, mert elhúzódott volna egy nagyon boldogtalan házasság még évekig” – árulta el Nádasy Erika.

Nádasy Erika – A mi osztályunk, Miskolci Nemzeti Színház (Abrakadabrafoto)

A színésznő szerint  “Jó lenne, ha a színház úgy tudna működni, hogy csak gondolatokat ébresztek és tudnám, hogy a közönségből pont azt váltja ki, amit szeretnék. Hogy eljut az üzenet. De az oktatási hiányosságok miatt nem elvárható az emberektől, hogy tudják, hogy egy előadásban mit kell meglátni, észrevenni, megérteni, tehát segíteni kell, mankókat adni a nézők kezébe a saját munkánk védelmében. Pedagógusként is látom, érzékelem, hogy a mai oktatás hagy kívánnivalókat maga után, nekünk színészeknek pedig meg kell kísérelni némi feladatot átvenni, még plusz kis téglácskákat kell odatenni a munkánk mellé. Ehhez nagyon jó a beavató színház, kapaszkodókat ad és felkelti az érdeklődést. Esetleg újabb kérdéseket vet fel” – mondta Nádasy Erika.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.