Cseke Péter: “Az Újvilág Passió bemutatását küldetésnek tekintettük”

2018 május 22. kedd, 8:41
Az Újvilág Passió előadása idén június 8-án és 9-én lesz.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy június második hétvégéjén az ország minden részéből elzarándokolnak a nézők Kecskemét festői szépségű Arborétumába, az Újvilág Passió előadására, amely idén június 8-án és 9-én lesz.

Újvilág Passió

A 18. század elején épült Mária-kápolna melletti területen – a művészi szabadság eszközeivel élve – a pálos rend történetének fontos epizódja elevenedik meg a darab kerettörténetében: ugyanis 126 pálos szerzetes is ott volt Kolumbusz Kristóf hajóin 1492 után, amikor felfedezték Amerikát. Feladatuk az volt, hogy tartsák a lelket a matrózokban és terjesszék az igét az új világban.

A Cseke Péter rendezésében látható nagyszabású, látványos előadás szövegkönyve elsősorban az evangéliumra támaszkodik. A főbb szerepeket a kecskeméti színház művészei alakítják, a koreográfiát Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezetője készítette. A zeneszerző: Kövi Szabolcs. A főbb szerepekben Porogi Ádámot, Kőszegi Ákost, Hajdú Melindát, Hegedűs Zoltánt, Körtvélyessy Zsoltot láthatják.

Cseke Péter elmondta: “Az Újvilág Passió bemutatását küldetésnek tekintettük az elmúlt 7 évben. Az ország minden részéből és a határon túlról érkező visszajelzések megerősítettek bennünket abban, hogy különleges értéket hoztunk létre, amelyért érdemes volt vállalni a produkcióval járó – sokszor erőnkön felüli – terheket” – nyilatkozta a direktor.

Újvilág Passió

A 7. esztendőhöz érve elérkezettnek látták a szervezők az időt, hogy számot vessenek az előadás-sorozat jövőjével. A komoly technikai, műszaki hátteret igénylő, nagy létszámú produkció ugyanis évről-évre olyan anyagi megterhelést jelent a kecskeméti színház számára, amelyet a teátrum egymaga, minden erőfeszítése ellenére sem tud biztosítani. Ezért keresik azokat a mecénásokat, támogatókat akik saját ügyüknek tekintik Krisztus szenvedéstörténetének az országban egyedülálló bemutatását, és akiknek segítségével tovább folytatódhat a 2012 óta szép hagyománnyá érett kezdeményezés. Ha nem így lenne, akkor sem adják fel, azonban ebben az esetben be kell érni azzal, hogy 2-3 évente láthatja a közönség az Újvilág Passiót.

A folytatás mellett érvel az a sok-sok pozitív visszajelzés is, amelyet a tavalyi Europassio Kongresszus résztvevőitől kapott a kecskeméti társulat. 2017 júniusában 13 ország küldöttei vettek részt a az Újvilág Passió előadásán, s vitték hírét Európa minden részére a kecskeméti produkciónak.

A napokban megkezdődött az idei előadásokra – június 8. és 9. – szóló jegyek értékesítése, amelyet a korábbi évekhez hasonló, óriási érdeklődés kísér.