Hamupipőke biciklin suhan el a bálba – Tengely Gábor rendezése a győri bábszínházban

2018 május 23. szerda, 11:25

Május 20-án mutatták be a Vaskakas Bábszínház legújabb előadását, a Hamupipőkét Gimesi Dóra átiratában és Tengely Gábor rendezésében.

Nagy Petra, Vitányi-Juhász István / Vaskakas Bábszínház: Hamupipőke / Fotó: Orosz Sándor

Hamupipőke történetét már az ókori Kínában is ismerték, és az évszázadok során semmit sem veszített népszerűségéből. Mint minden igazán jó mese, a Hamupipőke is többrétegű: a gyerekekre éppúgy képes hatni, mint a kamaszokra vagy a felnőttekre. Hamupipőke megaláztatása és felemelkedése reményt ad – a magát a szeretetre méltatlannak gondoló kisgyereknek éppúgy, mint az önbizalomhiánnyal küzdő kamasznak, és a bizonytalan felnőttnek is.

Nagy Petra / Vaskakas Bábszínház: Hamupipőke / Fotó: Orosz Sándor

Gimesi Dóra Hamupipőke-adaptációja a viktoriánus kori Angliába helyezi a történetet. Ez az időszak az 1837-1901 között uralkodott Viktória angol királynőről kapta a nevét. A korszak fő jellemzői a szűklátókörűség és a mesterkélt finomkodás voltak. Ebben a szigorú szabályokhoz kötött világban igazi felüdülés jelent egy-egy olyan, a társadalmi rendbe betagozódni nem hajlandó egyéniség felbukkanása, mint amilyen Hamupipőke, vagy a választottja, Fülöp herceg.

Nagy Petra, Vitányi-Juhász István / Fotó: Orosz Sándor

A győri Vaskakas Bábszínház nagyszínpadi előadása ugyan a Grimm testvérek változatát veszi alapul, de Gimesi Dóra igazi mai mesévé varázsolja az elárvult lány történetét: itt a királyfi a bolognai egyetemen tanult bölcsészetet, Hamupipőke biciklin suhan el a bálba, szabadidejében legszívesebben R. L. Stevenson A kincses sziget című művét olvassa, tánc- és illemtanleckék helyett, és felfedező szeretne lenni, akárcsak az édesapja.

Nagy Petra / Vaskakas Bábszínház: Hamupipőke / Fotó: Orosz Sándor

A viktoriánus kor mesterkélt finomkodásának eredményeképpen előtérbe kerül az etikett szigorú betartása. Ez nem csak illedelmes társalgást, és folyamatos pukedlizést jelent, hanem kötött mozgásokat, koreográfiákat is, amiket nem csak a táncparketten, hanem a hétköznapi életben is gyakorolnia kell egy valamirevaló ifjú hölgynek. Az előadás mozgássorozatait Fejes Kitty álmodta meg, aki szintén gyakori vendége a Vaskakas Bábszínháznak, Tengely Gábor állandó alkotótársa.

Szúkenyik Tamás, Nagy Petra / Vaskakas Bábszínház: Hamupipőke / Fotó: Orosz Sándor

Tengely Gábor újragondolt Hamupipőke rendezésében kiemelt szerephez jut a zene és a zeneiség. Az előadást számos dal gazdagítja és színesíti, Tarr Bernadett zeneszerző jóvoltából. Michac Gábor letisztult, árnyakra épülő minimalista díszletét, szín- és formagazdag ruhái teszik teljessé.

Markó-Valentyik Anna, Nagy Petra, Főglein Fruzsina, Gergely Rozália / Vaskakas Bábszínház: Hamupipőke / Fotó: Orosz Sándor

Vaskakas Bábszínház

Hamupipőke

A Grimm testvérek azonos című meséje alapján írta: Gimesi Dóra

Dramaturg: Nagy Orsolya
Tervező: Michac Gábor
Zeneszerző: Tarr Bernadett
Mozgás: Fejes Kitty
A rendező munkatársa: Bora Levente

Rendező: Tengely Gábor (Blattner Géza-díjas)

Hamupipőke – Nagy Petra
Apa, Hamupipőke édesapja – Szúkenyik Tamás
Mostoha, Apa új felesége – Markó-Valentyik Anna
Amália, a Mostoha idősebbik lánya – Gergely Rozália
Emília, a Mostoha fiatalabbik lánya – Főglein Fruzsina
Királyfi, hamarosan király, név szerint Fülöp – Vitányi-Juhász István 
Leopold, a királyfi komornyikja – Kovács Domokos

 

Bemutató: Vaskakas Bábszínház, 2018. május 20.