Szirmok – Babaszínházi előadást rendezett Szántó Viktória a veszprémi bábszínházban

2018 május 30. szerda, 15:14

A Szirmok című babaszínházi előadást mutatta be május 30-án a Kabóca Bábszínház az Agóra Veszprém VMK-ban.

Nagy Krisztina / Kabóca Bábszínház: Szirmok / Fotó: Peka Roland

Ajánló a darab elé:

Két kicsi kertész nevelgeti csodákat rejtő virágát. Miközben közös céljuk, hogy a virág kinyíljon és minél nagyobbra nőjön, mégis elkerülhetetlen köztük a civódás. Rá kell jönniük, hogy egymás ugratása semmi jóra nem vezet, és egy-egy apró, szeretetteljes mozdulat, vagy közösen megszólaltatott dallam segíthet csak abban, hogy a csoda beteljesüljön.
Az előadás létrejöttét a Karel Van Ransbeeckel való közös munka inspirálta.

Nagy Krisztina, Miller Patrik / Kabóca Bábszínház: Szirmok / Fotó: Peka Roland

Szántó Viktória, a Szirmok rendezője elmondta: “Szeptemberben tartottunk itt, a bábszínházban egy háromnapos workshopot a belgiumi a Theater De Spiegellel. Ezt Karel van Ransbeeck vezette, és a közös munka alatt nemcsak azt kísérleteztük ki, hogy hogyan lehet a leghitelesebben megszólítani a három év alatti gyerekeket, hanem azt is, hogy hogyan lehet mindezt úgy tenni, hogy egy adott színházi tér domináljon, és gyakorlatilag egy installációból építkezve tudjuk megtalálni a gyerekekkel a közös hangot. A tervezővel, Mihály-Geresdi Zsófiával kitaláltuk magát a teret, mely egy óriási virág, és a próbafolyamat alatt a színészekkel improvizáltunk ebben a térben, azokkal a technikákkal, melyeket Karel van Ransbeeck mutatott. Ebből állt össze a huszonöt perces darab – nyilatkozta.

Miller Patrik, Nagy Krisztina / Kabóca Bábszínház: Szirmok / Fotó: Peka Roland

Szántó Viktóra hozzátette: “A babaszínházi előadásoknak van egy olyan íratlan szabálya, hogy nincs narratíva, és inkább impressziókat közvetítünk a kicsik felé. Ebből a szempontból a Szirmok más, mert egy konkrét történetívvel rendelkezik, de úgy vélem, hogy két szinten kommunikál. A történeti ívet – azt, ahogy két kertész, valójában egy anya és egy apa közösen neveli virágát, vagyis gyermekét – valószínűleg csak a felnőttek fogják érteni, és remélem, hogy a gyerekek ezalatt nagyon jól szórakoznak majd, hiszen ez a virág megnő, világít, zenél. Az egész előadás egy nagy metafora – mondta el a rendező, aki azt is elárulta, hogy a Szirmokat játszó két színész, Miller Patrik és Nagy Krisztina kizárólag az előadás kedvéért tanult meg xilofonon, hang drumon, kalimbán és gitáron játszani” – mondta a rendező.

Az egy éves kortól ajánlott előadást május 30-ától láthatja a veszprémi Kabóca Bábszínházban a közönség.

Miller Patrik, Nagy Krisztina / Kabóca Bábszínház: Szirmok / Fotó: Peka Roland

Alkotók:

Tervező: Mihály-Geresdi Zsófia
Zeneszerző: Szőke Kavinszki András
Koreográfus: Gyevi-Bíró Eszter
Rendező: Szántó Viktória

Játsszák: Miller Patrik, Nagy Krisztina 
Műhelymunkák: Kerekes Péter, Somogyi Krisztina, Szabóné Zsida Ágnes 

Forrás: Színház.org / Veol.hu