Táncpremierrel is vár júniusban a szegedi Régi Zsinagóga

2018 június 03. vasárnap, 9:08

A szegedi MASZK Egyesület magyarországi bemutatóval, táncpremierrel és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeivel várja a Régi Zsinagógában a közönséget júniusban.

Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar

Június 4-én, hétfőn este fél nyolctól a Budapesti Fesztiválzenekar zsingógakoncertjének szegedi helyszíne lesz a Régi Zsinagóga. A BFZ évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé: Közösségi Heteik keretében 2014 óta koncerteznek kamaraformációjukkal elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban is azzal a céllal, hogy az üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A szegedi koncerten Franc Schubert, Felix Mendelssohn-Bartoldy és Alekszandr Glazunov dallamai csendülnek fel a csodálatos akusztikájú Régi Zsinagógában. A regisztrációhoz kötött belépés ingyenes, a koncertlátogatók a megszólaló dallamokon és történeteken keresztül megismerhetik azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte, és a zene segítségével nem csak egymáshoz, de az elődökhöz is közelebb kerülhetnek ezen a kivételes estén.

Nagysikerű őszi bemutatójuk után egy újabb premierrel tér vissza a Régi Zsinagóga színpadára a Kamakiri Dance Company. Június 10-én este fél nyolctól lesz látható először a fiatal szegedi táncegyüttes Malleus Maleficarum című új produkciója. A Malleus Maleficarum – azaz a Boszorkányok Pörölye – egy középkori, inkvizítorok által írt kézikönyv, mely megrögzötten egyetlen célt szolgált: a boszorkányok perbefogását, megkínzását és meggyilkolását. Az inkvizíció ideje alatt a boszorkányoktól való félelem és az üldözők vad dühe termékeny táptalajt adott a nők természetes szexualitása, vonzerejük és a természeti vallások félremagyarázására. A Malleus Maleficarum azzal, hogy kétszáz évig egy kalap alá vette a kételyt a bűnnel, a nőgyűlölet, a félelem és a paranoia elegyéből iszonyatos intézményt gyúrt: egyes becslések szerint a XVIII. század végére a boszorkányüldözés összesen negyven-hatvanezer életet követelt… A táncelőadásban nagy szerepet kap a női esztétikum megjelenítése, melyet az alkotók a természet részeként ábrázolnak, és megmutatjuk azt is, hogy ezt a természetességet miként torzítja el, milyennek látja a vonzalmat kezelni képtelen patriarchális társadalom.

Kamakiri Dance Company: Malleus Maleficarum

Kamakiri Dance Company: Malleus Maleficarum

Az együttest 2015-ben Vörös Balázs alapította, tagjai olyan pályakezdő táncosok, ifjú tehetségek, akik művészi törekvéseiket együtt álmodják színpadra. Munkáikban nagy teret kap a fizikalitás, a kontakttechnika, a lendület kihasználása és a különböző kultúrák mozgásvilágának tanulmányozása. Zeneiségük egyedi, ritmikailag izgalmas kísérletekre épül. Az előadás koreográfusa Vörös Balázs, a színpadon Banga Kata Jozefinát, Keresztes Tímeát, Lebák Adriennt, Német Klaudiát, Pócsa Petrát és Szabó Nellit láthatja a közönség.