“Jól csak a szívével lát az ember”- Beszámoló az VI. Pécsi Családi Színházi Fesztivál 8. napjáról

2018 június 04. hétfő, 13:09

A Fesztivál zárásaként a házigazda Pécsi Nemzeti Színház idei évadának legsikeresebb előadását A muzsika hangja című musicalt láthatta a közönség a nagyszínpadon, a Kamaraszínházban pedig A kis herceg szerepelt a Dramatic Art előadásában.

 

Dramatic Art Produkciós Iroda: A kis herceg

Dramatic Art Produkciós Iroda, Budapest
Antoine de Saint-Exupéry
A KIS HERCEG
Zenés mesejáték

Rendező: Dénes Viktor

Dénes Viktor a Dramatic Art vezetője, az előadás rendezője és Horányi Juli az előadás látványtervezője és dalszerzője  mesélt a csapat munkáiról és A kis herceg előadásról. Dénes Viktor elmondta: „Színész barátommal, Farkas Ádámmal ketten visszük a Dramatic Art Produkciós Irodát. Részben saját tőkéből, részben pályázatokból és az egyes produkciókat támogató cégek segítségével működünk.

A kis herceg volt az első munkánk, a következő produkciónk Cserháti Zsuzsa életéről valós dokumentumok alapján készült Boldogság címmel, ezt az Átrium Színházban játsszuk. Ez egy rendhagyó koncert előadás, mellyel szeretnénk megmutatni valamit abból, hogy egy ekkora tehetség mögött milyen nehéz sors húzódhatott meg. Tervben van több újabb produkció is. Az egyik Donizetti Rita című vígoperája, melyet frissen végzett, fiatal, főleg külföldön dolgozó énekesekkel fogunk színpadra állítani. Régóta figyeljük a hazai operajátszást és azt vettük észre, hogy eltávolodott a közérthetőségtől, a színház és az éneklés két külön dologgá kezdett válni. Úgy gondoltuk próbálunk valami újat hozni erre a területre. A másik tervünk a Micimackó színrevitele, de erről még nem mondanék részleteket.

Alapvetően azért vágtunk bele a közös munkába, mert olyan előadásokat akarunk létrehozni, amik azokkal a témákkal foglalkoznak, amikről szerintünk beszélnie kell a színháznak. Így került szóba A kis herceg. A szeretet, az emberi felelősségvállalás olyan témák, amik szerintünk fontosak. Amikor kiválasztottuk első előadásunkhoz A kis herceget, nyilvánvaló volt, hogy a gyerekekhez szól főként, de gondoltuk, nem baj, mert úgyis jönnek velük a szülők is.

Amikor elolvastam, egyértelmű volt hogy a sok szerepet eljátszó egyetlen színész csakis Ujlaki Dini lehet. A kisfiú szerepére pedig Földessy Margit iskolájában – ahová én is jártam – kerestem gyerekszereplőt.

A mese alapvetően filozofikus, nincs események garmada, inkább a két ember viszonyát látjuk. Az előadásban a zenék és a látványvilág így is leköti a gyerekek figyelmét, és segítik a megértést” – nyilatkozta.

Dramatic Art Produkciós Iroda: A kis herceg

Horányi Juli, látványtervező, dalszerző az alkotói folyamatról elmesélte: “A dalokat Csordás Gábor zeneszerzővel együtt írtuk, én a szövegeket és az énekdallamokat, Gábor pedig a zenei alapot. Az animációt Bárány Dani készítette. Szándékosan eltértünk a szerző rajzaitól, de Dani inspirálódott az eredetitől, szintén vonalrajzokat használ.

Sematikus díszletet készítettünk kartonból, egy festett kartonvilágot látunk. Az egész mese eredetileg egy füzetlapra íródott, ez párhuzamos a látványvilággal. A karton egyébként is ismerős lehet a gyerekeknek, ők is játszanak vele, festenek rá. Olyan atmoszférát szerettünk volna teremteni, amiben bárhol lehetünk épp, a sivatagban, vagy a galaxis bármely bolygólyán. Ahogy a több szereplőt alakító egyetlen színészről is a jelmez fejezi ki, hogy ki ő éppen, róka vagy virág. A kígyóbáb a legjobban sikerült elem, imádják a gyerekek, ezt egyébként édesanyám készítette, aki jelmeztervező és kivitelező” – árulta el a látványtervező.

Pécsi Nemzeti Színház: A muzsika hangja

Pécsi Nemzeti Színház
Rodgers, O. Hammerstein II. – H. Lindsay, R. Crouse
A MUZSIKA HANGJA
musical

Rendező: Nagy Viktor

A muzsika hangja a Pécsi Nemzeti Színház idei évadának legnagyobb sikerű produkciója már a bemutató évadában elérte a 60. előadást. A Trapp kapitányt alakító Hüse Csaba mesélt a karakteréről és a családi színház fontosságáról: „A családi színház műfajának szerintem legfontosabb feladata, hogy felkeltse a vágyat a fiatal generációban a színház iránt. Meg kell őket fogni, megszerettetni velük a színházat, hogy a jövő színészének is legyen közönsége. Másrészt lehet, hogy olyan gondolatokat ébresztenek a gyerekekben a látottak, amit később hasznosíthatnak. A közös élmény pedig összekovácsolja a családot. Sajnos ritka manapság a közös élmény, egyre inkább személytelenedik a család is.

A muzsika hangja nekem is a kedvencem volt, nagymamám nézte állandóan így én is.

Nincsenek szerepálmaim, ezért Trapp kapitányra sem tekintettem soha így. Amire vágyom, az inkább a jó próbafolyamat, az mindig nagy öröm. Itt Pécsett mint vendég játszom A muzsika hangjában, és vendégként dolgozni valahol mindig ad egyfajta pluszt, talán a bizonyítási vágy is közrejátszik, de mindenképp egy pozitív, inspiráló helyzet. Szerintem egy szerethető előadás jött létre, szeretem játszani és a közönség visszajelzései is pozitívak. Ritka hogy egy előadás egy évadon belül eléri a hatvanat, ez nem lehet véletlen.

Pécsi Nemzeti Színház: A muzsika hangja

Trapp kapitányt én úgy fogalmaztam meg, hogy érzékeny legyen. Az elvesztett szerelem óriási fájdalma és a magány tette ilyenné. Most ez a keménység, a rend, a szigor tartja életben.

Talán a gyerekei is feleségére emlékeztetik, ezért tartja el őket magától. Pár pillanat van csupán az előadásban amikor meg tudom mutatni, mennyire szeretet éhes és milyen sok szeretetet tud adni. Amikor újra megérinti a szerelem, újra megtalálja a hangot a gyerekeivel.

A történetben fontos a környezet, a társadalmi-, történelmi háttér, hogy honnan és miért menekül a család pont akkor, amikor boldogan élhetnének. Jó dolog erre felhívni a gyerekek figyelmét. Lehet, hogy lesz köztük aki emlékezni fog rá hogy látott valamit hat évesen, vagy amikor később erről tanul az iskolában eszébe jut.

Fontos, hogy tudjon arról ami történt, hogy volt egy második világháború és mit jelent a nácizmus. Hogy elkerülhesse, ha majd felnőttként döntési helyzetekbe kerül. Lehet, hogy ez gyermeki elképzelés részemről, de így gondolom” – mondta.

Kérdezett: Nagy Eszter