Nézettségi rekorddal zárta az évadot a kecskeméti színház

2018 június 06. szerda, 10:01

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egymás után dőltek meg a látogatottsági rekordok a Kecskeméti Katona József Színházban.

Cseke Péter Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Cseke Péter / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

“Nem volt sétagalopp a mögöttünk lévő évad, de annak a tehetségnek, odaadásnak és kreativitásnak köszönhetően, amellyel társulatunk tagjai a munkájukat végezték, a legnehezebb akadályokat is leküzdöttük” – mondta Cseke Péter, a kecskeméti színház direktora a június elsején megtartott évadzáró társulati ülésen.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egymás után dőltek meg a látogatottsági rekordok a teátrumban. A május végéig megtartott 385 előadást összesen 109 ezer 461 néző látta! Borítékolható, hogy a nyári vendégjátékokkal együtt ez a szám meghaladja a 120 ezret, s így a 2017/2018-as évadban minden idők legmagasabb nézőszámát éri el a kecskeméti színház. Ugyancsak kiemelkedő a bérletesek száma, hiszen több mint 18 ezren váltottak bérletet a produkciókra.

“Óriási segítséget jelent, hogy magunk mögött tudhatjuk Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester támogatását. Meggyőződésem, hogy egy olyan látványosan fejlődő várost, mint a miénk, még erősebbé és gazdagabbá tesz, ha az intézményei nem elégszenek meg az elért eredményekkel, hanem újabb és újabb lépéseket tesznek előre. Azt remélem, hogy sokan vannak Kecskeméten, akik egyetértenek ezzel. Az elmúlt évad nem volt sétagalopp, de annak a tehetségnek, odaadásnak és kreativitásnak köszönhetően, amellyel társulatunk tagjai a munkájukat végezték, a legnehezebb akadályokat is sikerült leküzdeni. A művészeket és a kulisszák mögött dolgozókat is komoly erőpróba elé állították a váratlanul vagy éppen makacs kitartással jelentkező betegségek. Bravúros beugrásokkal sikerült megmenteni – többek között – a Csárdáskirálynő és a Család ellen nincs orvosság több előadását, illetve A képzelt beteg és A játék vége című színművek bemutatóját” – mondta Cseke Péter.

Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

A társulat tagjainak odaítélt díjak és a vendégszereplések sora bizonyítja, hogy a kecskeméti színháznak immár stabil helye van az országosan elismert színházi műhelyek sorában. Kőszegi Ákos a Városmajori Színházi Szemlén A legjobb férfi mellékszereplő díját érdemelte ki, Domján Edit-díjban részesült Märcz Fruzsina, Jablonkay Mária Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, Csombor Teréz pedig Pro Cultura Hungarica Díjat vehetett át idén. Komoly elismeréseket tudhat magáénak a Kecskemét City Balett is, hiszen Szőllősi Krisztina és Jurák Bettina után Nagy Nikolett és Földesi Milán is elnyerte a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat.

A direktor kitért a társulatot érintő változásokra: a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződik Illés Alexa, érkezik viszont – immár friss diplomás színművészként – Koltai-Nagy Balázs, valamint Szabó Emília és Lakatos Máté. Az eddigi művészeti vezető, Réczei Tamás a következő évadtól a színház irodalmi vezetőjeként folytatja tevékenységét. A legnagyobb ovációt és a legtöbb gratulációt az a bejelentés váltotta ki, mely szerint Hajdú Melinda november végére várja első gyermekét! Kerek születésnapja alkalmából Cseke Péter köszöntötte Kárpáti Tünde öltöztetőt, Varga Katalint, a női szabótár és Kovács Menyhértet, a Műhelyház munkatársát, valamint Felföldi Istvánt, aki immár 25 éve tagja a társulatnak.

A hagyományoknak megfelelően az új évad is terítékre került a társulati ülésen. Az első bemutató A beszélő köntös musical változata lesz, amelyet a Város Napján, október 2-án láthat először a közönség Szente Vajk rendezésében, Orth Péter és Dunai Tamás főszereplésével. Az új évad második nagyszínházi bemutatója Goldoni Nyaralás című komédiája lesz Rusznyák Gábor rendezésében, a főbb szerepekben Sirkó Lászlóval, Dobó Enikővel, Zayzon Zsolttal és Märcz Fruzsinával. A kamaraszínházi bemutatók sora A király beszéde című produkcióval indul Béres Attila rendezésében, Zayzon Zsolt, Kőszegi Ákos, Csapó Virág és Bognár Gyöngyvér főszereplésével.

Újdonság, hogy a 6. évadát kezdő Kecskemét City Balett új, önálló produkcióját, a Traviatát a nagyszínházban láthatja a közönség Barta Dóra koreográfiájával és rendezésében. Az óévet a Balfácánt vacsorára című vígjáték előbemutatójával búcsúztatja a társulat Cseke Péter rendezésében, a főbb szerepekben színpadra lép Szemenyei János, Märcz Fruzsina, Körtvélyessy Zsolt és Fazakas Géza. Az évad első gyerekbemutatója a Jancsi és Julis lesz, amelyben színpadra lép az immár harmadéves Cseke-osztály.

Rusznyák Gábor / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Rusznyák Gábor / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

“Erős évadot zárunk és arra törekszünk, hogy a folytatás is ilyen legyen. Sok váratlan helyzetet kellett megoldanunk az elmúlt hónapokban, feszített tempó mellett. Köszönet illeti a művészeket és kiemelt köszönet a műszak és a Műhelyház dolgozóinak, akik fantasztikus teherbírással és kitartással végezték munkájukat” – mondta a társulati ülésen a teátrum főrendezője, Rusznyák Gábor.

Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője szintén az elhivatott, professzionális színvonalú munkára hívta fel a figyelmet: “Az elmúlt 5 évben az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy bebizonyítsuk: a kőszínházi struktúrában fontos helye van a táncművészetnek. A közönség és a szakma visszajelzései azt igazolják, hogy az elvégzett munka meghozta gyümölcsét. Társulatunk kilenc produkcióban lépett színpadra, nem egy esetben állótapsos sikert elérve. Teltházas nyílt napunk is igazolta: Kecskeméten egyre többen vallják magukról, hogy szeretik a balettet. A következő évad lesz a KCB történetében az első, amikor nem lesz személyi változás, ami azt bizonyítja, hogy mára erős, kiforrott művészek alkotják a társulatot, akik végtelen kitartással és elhivatottsággal végzik munkájukat. Nagyon készülünk a Traviatára, ám előtte több felkérésnek is eleget kell tennünk. Különleges eseménynek ígérkezik a nyári intenzív tánchét, amelyet az a nemzetközi figyelem hívott életre, amely a táncművészet élvonalát jelentő műhelyek részéről irányul a KCB felé.”

Az évadzáró társulati ülésen gazdára talált a Csizmadia-díj és az Évad Embere elismerés. Előbbit Hajdú Melinda vehette át Frigyesi Tündétől, Csizmadia László özvegyétől, utóbbit Szabó Szilvia, a kecskeméti színház művészeti titkára érdemelte ki.