Vidám kísértet – Megkezdődtek az új évad első bemutatójának olvasópróbái Békéscsabán

2018 június 08. péntek, 10:25

Noël Coward Vidám kísértet című komédiájának olvasópróbáját június 6-án délelőtt tartotta a Békéscsabai Jókai Színház társulata a Jókai Szalonban.

A Békéscsabai Jókai Színházban nem újdonság, hogy még be sem fejeződött az idei évad, máris elkezdődtek a következő repertoár előkészületei. Noël Coward Vidám kísértet című komédiájának olvasópróbáját június 6-án délelőtt tartotta a társulat a Jókai Szalonban. De Arthur Miller drámájának színpadra állításához még korábban, május 9-én hozzáfogtak. A Pillantás a hídról a tervek szerint október végi, a Vidám kísértet szeptemberi premierként kerül a közönség elé.

Fehér Tímea, Tarsoly Krisztina, Komáromi Anett / Békéscsabai Jókai Színház: Vidam kísertet olvasópróba / Fotó: Ignácz Bence

Niedzielsky Katalin tudósítása:

Már az is megszokottnak számít, hogy igen zsúfolt a műsorrend így tavasz végén, nyár elején, hiszen hetek óta két-három előadást játszanak naponta. Nem sokkal az évadzáró társulati ülés előtt, a június 7-i sajtónyilvános olvasópróbán Seregi Zoltán igazgató köszöntötte Kiss József rendezőt, színművészt, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetőjét és az előadás szereplőit. Mint mondta, az első őszi bemutató korai olvasópróbájának az a célja, hogy a színészek ismerkedjenek a darabbal, a rendezővel, a szöveggel. Majd a bérletszerkezetre hivatkozott, amelyben a felnőtteknek négy nagyszínpadi és két kamaradarabbal készülnek az új évadra, az egyik a Vidám kísértet lesz.

Seregi Zoltán és Kiss József / Békéscsabai Jókai Színház: Vidam kísertet olvasópróba / Fotó: Ignácz Bence

Kiss József legutóbb 2014-ben a Chioggiai csetepatét rendezte Békéscsabán. Köszöntője után a darab szerzőjéről beszélt, az 1973-ban elhunyt Noël Cowardot igazi playboynak, aranyifjúnak, nagyvilági alaknak nevezte, aki nagyon sokoldalú volt, több szakmában alkotott, énekelt, játszott. A Csengetett, Mylord? című ismert sorozatban is feltűnt szereplőként. Az angol színész, drámaíró szórakoztatásra szánt darabjait általában maga rendezte, eljátszotta a főszerepet, zenés vígjátékaihoz még zenét is komponált. Humoros, szatirikus műveiben a nagypolgári életformát, erkölcstelenséget leplezte le, a két világháború között népszerű színpadi szerző volt. Kiss József munkásságát Molnár Ferencéhez hasonlította, vagy Carlo Goldoniéhoz, mert mindegyik szerző szórakoztató, nevetni kell a darabjaikon, ugyanakkor hiteles karaktereket mutatnak fel.

Coward Kavalkád című, 1931-es színdarabjából film is készült, ismertebb művei a Bukott angyalok (1925), Magánéletek (1930), az Akt hegedűvel (1956). A Vidám kísértetet (Blithe Spirit) 1941-ben írta, magyarul először 1947-ben mutatták be a Művész Színházban Apáthi Imre rendezésében. Ráday Imre, Tolnay Klári és Sennyei Vera játszotta a főbb szerepeket.

Seregi Zoltán és Kiss József / Békéscsabai Jókai Színház: Vidam kísertet olvasópróba / Fotó: Ignácz Bence

A 2018-19-es évad nyitó előadása, a Vidám kísértet Zöldi Gergely fordításában kerül színre a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A történetről előzetesen annyi kiderült, hogy főszereplője Charles, a befutott angol író – akit a békéscsabai előadásban Gulyás Attila alakít -, új regényéhez tanulmányozni akar egy igazi médiumot. Ruth, a felesége (Liszi Melinda) nem lelkesedik az ötletért, de meghívja Madame Arcatit (Fehér Tímea), a spiritisztát egy igazi szeánszra. Az izgalmas estére háziorvosukat, dr. Bradmant (Csomós Lajos) és feleségét (Komáromi Anett) is meginvitálják. Együtt a „hitetlen” társaság, kezdődhet a hókuszpókusz! Elviraként Tarsoly Krisztinát, Edith szerepében Köböl Lillát látjuk majd.

Liszi Melinda, Köböl Lilla, Csomós Lajos, Gulyás Attila / Békéscsabai Jókai Színház: Vidam kísertet olvasópróba / Fotó: Ignácz Bence

A rendező, Kiss József tervezi a díszletet, amelyről annyit árult el, hogy az artdecós angol szalon lesz, amelyben jómódú emberek élnek, akik a vacsorához szmokingot öltenek, a miliő a harmincas évek Angliáját tükrözi. A jelmezeket Juhász Katalin tervezi, aki A Szellemúrnő és a Törvénytelen randevú díszleteivel szerepelt legutóbb Békéscsabán.

A júniusi olvasópróba, az alkotófolyamat elindítása után a tulajdonképpeni próbakezdés időpontja augusztus 28., amikortól négy hét áll rendelkezésre a bemutatóig. Úgy tudjuk, Noël Coward-színmű most kerül először közönség elé a Békéscsabai Jókai Színházban.