130 bábos produkcióját láthatjuk a 17. Nemzetközi Bábfesztiválon Békéscsabán

2018 június 11. hétfő, 10:33

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház XVII. Nemzetközi Bábfesztiváljára 30 társulat, előadóművész kapott meghívást, akik június 21. és 24. között 27 bemutatót tartanak.

 

XVII. Nemzetközi Bábfesztivál

Niedzielsky Katalin beszámolója a fesztivál sajtótájékoztatójáról:

“Minden fesztiválra, így az ideire is új művet komponált a Rokodál zenekar, ez a Fesztiváldal jelezte a sajtótájékoztató kezdetét, a kellemes rockzenét többször halljuk majd június 21-étől. Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója először a fesztiválok 50 éves történetére emlékeztette a résztvevőket. Mint mondta, a legelső ünnepet még „apu szervezte” 1968. június elsején, fél évszázaddal ezelőtt. S akkoriban nem gondolták, hogy ilyen jelentőségű rendezvénnyé és hagyománnyá válik a fesztivál. Az elmúlt évek során nem volt egyszerű elérni, hogy továbbra is megmaradjon és „működjön” a rendezvény. Nagy segítséget jelentett ehhez  a minisztériumi 10 millió forint, a városi és a megyei önkormányzat, illetve a kisebb támogatók hozzájárulása.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a fesztivál finanszírozása biztosított, amiben nagy szerepe van az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásnak. Mint hangsúlyozta, az önkormányzat számára kötelesség a szakmai és az anyagi támogatás, a nemzetközi jelentőségű rendezvény tovább éltetése, a bábjátszás hagyományának őrzése, a mai gyerekek művészeti nevelése, különös tekintettel az infokommunikáció térhódításának korában. Kiss Tibor, a város kultúráért felelős alpolgármestere arról nyilatkozott, hogy a Napsugár Bábszínház előadásai mindig különleges élményt nyújtanak nemcsak a család legkisebb tagjainak, hanem a szülőknek és a nagyszülőknek is.

A XVII. Nemzetközi Bábfesztiválra harminc társulat, előadóművész kapott meghívást, akik több helyszínen, az Ibsen Ház udvarán, a Napsugár Bábszínház kistermében, a Jókai Színházban és a teátrum előtti téren 27 bemutatót tartanak. Lenkefi Zoltán a programsorozatot megelőző június 20-áról elmondta, hogy ezen a „nulladik napon” amatőr bábjátékosok találkozóját rendezik meg, oktatásra hívták az egész megyéből a csoportokat, az előadásokat egymás előtt játsszák, majd értékelik. A fesztiválprogram mint mindig, most is Lenkefi Konrád emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik a Penza lakótelepen, majd a megnyitóünnepség és az óriásbábos felvonulás után a Vitéz László és az elátkozott malom című produkciót adja elő a kaposvári BábSzínTér társulata. A házigazdák A helység kalapácsával, az egri Mikropódium a Con Anima, a Balassi Táncegyüttes az Állati mese című bemutatóval szerepel első nap, június 21-én. Este a Petőfi Utcai Általános Iskola zenekara és a Rokodál együttes ad koncertet.

Június 22étől, péntektől benépesül a színház előtti tér, mutatványosok, bábosok lépnek fel, kinyit Paprika Jancsi csúzlidája, Kádár Ferkó Bábos fotószínháza, a Tekergőtér és a Jövendőmondó Színház. Hazai és külföldi társulatok produkciói láthatók, többek között a debreceni Vojtina Bábszínház Tessék engem megmenteni!, a spanyoloktól Az idő játéka, az olasz Pulcinella történetei, este Kaláka koncert szórakoztatja az érdeklődőket. Június 23-án, szombaton is számos meglepetés, többek között cseh és szerb előadás, babaszínházi produkció színesíti a palettát, várja a legkisebbeket. Június 24-én, vasárnap például hat bemutató lesz, többek között Az égigérő fa, a Rigócsőr király szerepel műsoron. A fesztiválzárót a Jókai Színház előtti téren tartják 16 órától.

Vpjtina Bábszínház: Tessék engem megmenteni!

Lenkefi Zoltántól megtudtuk: régi és új társulatokat egyaránt meghívtak, járnak sokfelé, látnak különböző előadásokat, segítenek a rendezők, a tervezők a válogatásban, hogy a legjobb előadásokat hozzák el a fesztiválra. A házigazdákkal és a vendégekkel együtt legalább 130 bábos szórakoztatja majd a közönséget, főleg gyerekeket, akik iskolákból, napközistáborokból érkeznek, vagy a családokkal jönnek.

A Napsugár Bábszínház munkatársai néhány éve újszerű zsűrizést vezettek be, amikor a produkciók értékelését a leginkább érintettekre, a gyerekekre bízták. Felkértek most is öt, mesemondóversenyen nyertes alsó- és felsőtagozatos iskolást, hogy nézzék meg, majd értékeljék az előadásokat. A gyermekzsűri dönt a helyezésekről, de avatnak közönségdíjast is, a legjobbak Bende Róbert keramikus művét kapják ajándékba”.

A fesztivál műsorfüzete ide kattintva érhető el.

 

A Napsugár Bábszínház 2018/2019-es bérletei:

A nagyobb diákoknak Szabó T. Anna Senki madara című álomszerű kisregényéből készült, egyszereplős kamaraelőadást, valamint Petőfi Sándor A helység kalapácsa című vígeposzának emberméretű óriásbábos változatát mutatják be.

A Pöttöm bérletet bölcsődéseknek, kis- és középső csoportos óvodásoknak ajánlják, a darabokat a teátrum igény szerint oktatási intézményekbe is kész elvinni. Új előadás lesz a Tépjünk, gyúrjunk, gyűrjünk, juj.! című darab, amelyben a legkisebbek szeme láttára készülnek el különleges anyagok, batikolt papírok tépésével a bábok. Szintén új előadás lesz az Évszakok, amelyet Kányádi Sándor, László Noémi, Visky András, Farkas Árpád és Kovács András Ferenc gyerekverseivel színesítenek.

A bábszínház három-három előadásból álló bérletet kínál az óvodások, valamint az alsó tagozatos általános iskolások számára is. Bérleten kívül repertoáron marad egyebek mellett a Napkeletre nézzetek című betlehemes játék, Kolozsi Angéla Ebcsont és Nyúlcipő, Kormos István A repülő kastély és Markó Róbert A kőszív című darabja, valamint a Rongy Elek, a példakép című előadás. Minden hónap második szombatján továbbra is Babaelőadásokat tartanak a 4 évnél fiatalabb gyerekeknek.

V. Bábos Drámaíró Verseny 2018

Bábos Drámaíró Verseny

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház 2019-ben március 21. és 24. között rendezi meg 6. alkalommal a Bábos Drámaíró Versenyt, amikor három író egyetlen éjszaka alatt, egy véletlenszerűen kiválasztott újságcikk témájára egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékot ír, amelyet három rendező három bábszínház tagjaiból összeállított csapatokkal három nap alatt színpadra állít.