Fizikai színházi tagozat alakul a Vörösmarty Színházban

2018 június 13. szerda, 7:34

Tóth Ildikó az Évad színésze, Varga Lili és Andrássy Máté Vörösmarty-gyűrű díjas, Dénes Ferenc az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartottak Székesfehérváron.

Szombaton évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház, ahol Szikora János igazgató értékelte a 2017/2018-as évadot, kiemelve, hogy közel 100 ezer fizető néző látta az előadásokat, összesen 383 produkciót láthatott a színház közönsége, míg a fizető nézők száma 97.088 fő volt. Tovább nőtt a látogatottság is, és elérte a 97,43%-ot.

Az elmúlt évadban bemutató bemutatót követett: 10 premierük volt 3 játszóhelyen. Több sikeres fesztiválszerepléssel és vendégjátékkal büszkélkedhet a társulat: voltak Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon A Herner Ferike faterja és az Illúziók c. előadásokkal; az Apák és fiúkat játszották Budapesten, a Thália Színház Vidéki Színházak Fesztiválján és Nagyváradon; a Pukedli szerepelt Egerben és Opolében; Seregélyesen a Balfácánt vacsorára, A hülyéje és A Herner Ferike faterja c. előadásokat láthatta a közönség. A Jurányi Házban játszották a Leonce és Léna, a Halál Thébában és a Kartonpapa előadásokat; a Szkéné Színházban pedig a Herner Ferike faterját. A Leonce és Léna részt vett Nagyváradon a HolnapUtán Fesztiválon.

A Vörösmarty Színház társulata / Fotó: Simon Erika

A Vörösmarty Színház társulata / Fotó: Simon Erika

Folytatódott a 2016/2017-es évadban elindított és nagy népszerűségnek örvendő Vörösmarty Irodalmi Szalon: vendégük volt a Vörösmarty Társaság, a Magvető Kiadó (Nádasdy Ádám költő-műfordító és Totth Benedek író); a Jelenkor irodalmi folyóirat (Kukorelly Endre író, költő, kritikus; Kiss Tibor Noé író-újságíró és Ágoston Zoltán főszerkesztő); a szegedi Tiszatáj irodalmi, művészeti, társadalmi és tudományos folyóirat (Tóth Ákos irodalomtörténész, kritikus, tanár és Orcsik Roland író, műfordító, szerkesztő); a Geopen Kiadó (Balázs Éva főszerkesztő); a Hévíz folyóirat (Fehér Renátó költő, Szálinger Balázs költő, Vajna Ádám költő és Czinki Ferenc író); az Alföld folyóirat (Szirák Péter főszerkesztő, Fodor Péter és Herczeg Ákos szerkesztők).

Tóth Ildikó és Szikora János / Fotó: Simon Erika

Tóth Ildikó és Szikora János / Fotó: Simon Erika

Az évadzárón az igazgató szólt a legfontosabb változásokról is: megszűnik a színház tánctagozata, a helyét a fizikai színházi tagozat veszi át. Új tagok érkeznek, Ballér Bianka, Osváth Judit és Kovács Tamás színművészek csatlakoznak a Vörösmarty Színház társulatához, míg Blaskó Borbála, Gál Gergely, Gál Horváth Bernadett és Láposi Réka művészeti főtitkár távoznak.

Andrássy Máté, Varga Lili / Fotó: Simon Erika

Andrássy Máté, Varga Lili / Fotó: Simon Erika

Szikora János elmondta, hogy a nyári szünetre számos felkérés érkezett, ezek közül sokat utasítottak el annak érdekében, hogy a színészek feltöltődjenek, kipihenjék magukat az új évad előtt. Mindössze két vendégelőadás lesz a nyári szünetben: június 12-én a pécsi POSZT versenyprogramjában szerepel a Halál Thébában című előadással a Vörösmarty Színház, illetve augusztusban Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon játsszák a Kartonpapa c. darabot. Az új évadban műsoron marad a Nagyszínházban A hülyéje, a Régimódi történet, A Pál utcai fiúk, az Isten pénze és a Kafka a tengerparton, a Kozák András Stúdióban a Halál Thébában, a Kartonpapa, a Szutyok és a Jövőre veled ugyanitt 1. A Pelikán Kamaraszínházban pedig továbbra is látható lesz a Mese a látóhegyről. Tájelőadásban műsoron marad A hülyéje, Pletykák, Balfácánt vacsorára, Anconai szerelmesek, A Herner Ferike faterja.