Bokrétaünnepet tartottak a kaposvári színházban

2018 június 14. csütörtök, 16:27

Bokrétaünnepet tartottak a 9 milliárd forintból megújuló kaposvári Csiky Gergely Színházban csütörtökön; a beruházás a tervek szerint a 2019/2020-as művészeti évad megnyitása előtt elkészül.

Fotó: Varga György, MTI

Fotó: Varga György, MTI

Szita Károly polgármester a rekonstrukciót a Kaposvár átfogó fejlesztését több mint 180 milliárd forintból megvalósító, a város korábbi polgármesteréről elnevezett Németh István Program emblematikus beruházásának, szimbólumának nevezte az eseményen. Hozzátette, reméli, hogy a megújuló és kibővülő színházépület “mindannyiunk büszkesége lesz”. Szita Károly megköszönte kormánynak a beruházáshoz nyújtott támogatását, egyúttal méltatta a kivitelezők munkáját is. A kivitelezők “(.) figyelnek és figyelni is fognak arra, hogy megőrizzék a múltból azt, amit meg kell tartani” – fogalmazott, majd azt hangsúlyozta: az 1911-ben elkészült teátrum az “ország legszebb szecessziós épülete”. Annak kora ugyanakkor magával hozta azokat a gondokat és problémákat, amelyekkel egy műemléképület rekonstrukciója során találkozni lehet – tette hozzá.

Szita Károly a somogyi megyeszékhely csütörtöki közgyűlésén született döntésre utalva gratulált a Csiky Gergely Színházat a következő öt évben is direktorként irányító Fülöp Péternek. Utalt rá, hogy a “nagyon szép épületet” a színház társulatának kell tartalommal megtöltenie. Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy az 5700 négyzetméteres bővítéssel a teátrum hasznos alapterülete csaknem 10 ezer négyzetméterre nő.

A színházépület történetére is kitérve emlékeztetett: jelentős bontással kezdődött a felújítás, új kiszolgáló épületrészt létesítettek a teátrum keleti szárnyában. Az előcsarnok alatt új, tágas közönségforgalmi teret alakítanak ki, korszerű színház-technológiával szerelik fel az épületet, amelynek műemléki részeit teljes mértékben rekonstruálják – sorolta.

Fotó: Varga György, MTI

Fotó: Varga György, MTI

Fülöp Péter, a színház csütörtökön újraválasztott igazgatója elmondta: a társulat számára nagy öröm, hogy a kivitelező elérte az építkezés legmagasabb pontját. “Várjuk, hogy beköltözhessünk, birtokba vehessük a házat és elkezdhessük a művészi munkát” – hangoztatta. Az ünnepségen a bokrétát az építkezésen használt nyolc tonna teherbírású daruval emelték fel az új épületrész legmagasabb pontjára.

Világviszonylatban is korszerű, egyes megoldásait tekintve Magyarországon még kevés helyen alkalmazott színpadi technikája lesz kaposvári Csiky Gergely Színháznak – mondta el egy korábbi helyszíni bejárás alkalmával a ZÁÉV projektfőmérnöke. Paksa Csaba akkor beszámolt róla, hogy az úgynevezett alsó gépészetben egy olyan dobforgó is helyet kap, amely lehetőséget nyújt a színpadkép gyors megváltoztatására. Ez a minden igényt kielégítő és költséghatékonyan üzemeltethető világítás- és hangtechnikai berendezésekkel együtt jelentősen növeli az előadások nyújtotta élményt – mondta korábban.

Forrás: MTI, Színház.org

RelatedPost