25 éves a Színitanház – Így ünnepeltek Békéscsabán

2018 június 17. vasárnap, 13:11

A Színitanház 25. születésnapját ünnepelték egykori és mai diákok, tanárok, igazgatók jubileumi gálán a Békéscsabai Jókai Színházban. Emlékeztek az iskola alapítóira, korábbi osztályokra, a színészképzést követő újabb szakok bevezetésére, a műsorban a társulat tagjai és „hazalátogató” művészek léptek fel. A változatos program után az ünneplés kötetlen beszélgetésekkel folytatódott.

Seregi László / Fotó: A-Team/Ignácz Bence

Seregi László / Fotó: A-Team/Ignácz Bence

A Békéscsabai Jókai Színház beszámolója:

Aki színpadra lépett vagy a kulisszák mögött dolgozott ezen az estén, szinte kivétel nélkül a Színitanházban végzett, ott tanult vagy tanított, illetve ma is diák vagy oktató. Igaz ez a két műsorvezetőre, Liszi Melindára és Gulyás Attilára, a rendezőasszisztensre, Sallai Zsókára, Sepsi Szilárd ügyelőre. A gála filmvetítéssel kezdődött, Seregi Zoltán és Vámos Zoltán 2009-ben készített alkotásán diákok érkezését, egymásra találását láttuk, a különböző szakok – színész, táncos, design, színpadtechnika – műhelyeibe kaptunk betekintést. A hallgatók mellett oktatóként feltűnt Tege Antal, Szente Éva, Gnandt János, Kerekes Judit.

Fekete Péter kulturális államtitkár, korábbi színház- és iskolaigazgató videóüzenetben köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Arról beszélt, hogy a művelődésben mindig fontos szempont az, hogy egy közösség miként képes önszerveződőként felépíteni magát, s hogy ezt felismerték, köszönet illeti az iskola alapítóit. Ugyanakkor, mint mondta, folyamatos a vita arról, hogy kell-e az egyetem mellett ilyen kisebb műhely. Erre a kérdésre az élet ad, illetve adott választ. Büszkék lehetünk arra, hogy a Színitanházban végzetteket ott látjuk az ország minden színházában, a színpadon vagy a háttérszakmákban.

Liszi Melinda és Gulyás Attila / Fotó: A-Team/Ignácz Bence

Liszi Melinda és Gulyás Attila / Fotó: A-Team/Ignácz Bence

A gála résztvevőit, a meghívott vendégeket Seregi Zoltán igazgató köszöntötte, majd az est rendezőjeként elmondta, hogy olyan műsorral készültek, amely „méltó a jubileumhoz, de lehetőséget nyújt a közvetlen ünneplésre is, ahol találkozhatnak öreg- és fiatal diákok.

– Nagy nap ez a mai, 25 év a felnőtt kor kezdete az ember életében, de egy igazi korszak az iskola életében, sok eredménnyel, de kudarccal is járt, azokat is vállaljuk, mert azokból is lehet építkezni. A Színitanháznak az a sajátossága, hogy egy profi színházon belül, tehát élesben működik, a legautentikusabb helye a gyakorlati képzésnek. Hálásan emlékezünk az alapítókra, Sík Ferenc Kossuth-díjas rendezőre és Gergely László rendezőre, Fekete Péter igazgatóra, aki a háttérszakmákat bevezette, ami által egyre jobban összeforrt az iskola élete a színház életével. A jelenlegi társulat nagyobb része egykori diák, a kelléktárban, súgóként, ügyelőként korábbi diákjaink dolgoznak, a hang- és videotár teljes csapata itt végzett, sok technikusunk más színházakat erősít az itt szerzett tudásával – hangsúlyozta a direktor.

Konter László / Fotó: A-Team/Ignácz Bence

Konter László / Fotó: A-Team/Ignácz Bence

Goethe szavait idézte Seregi Zoltán, amikor azt mondta, hogy a fiataloknak gyökereket és szárnyakat kell adni; a gyökerek itt legyenek, a szárnyak szerte az országban, a repüléshez az iskolában tanultak adjanak erőt. Majd színpadra kérte Konter László korábbi igazgatót, akitől a Színitanház elnevezés származik. Konter László azzal kezdte beszédét, hogy rengeteg emlék köti a színházhoz, a társulathoz, az épülethez, az eszközökhöz, mindenhez, hiszen színészként még Miszlay István szerződtette, aztán igazgatója volt a színháznak és az iskolának. Örömmel gondol vissza azokra az időkre, amikor meglátva sok tehetséges fiatalt, kitalálták az iskolát, és színészeket is megnyertek a tanításra.

– Sok egykori diákunk ma már érett színész, megnyugtató, ha minden szerepet ki lehet osztani egy társulatban. A tanulás, a képzés folyamatos, és nagy öröm arra gondolni, hogy volt, van ez az iskola, és remélem, lesz is mindig – fejezte be mondandóját Konter László. A gála első részét Gáspár Tibor zárta, a Jászai-díjas színművész, Magyarország érdemes művésze, volt mesterségtanár verssel köszöntötte az ünneplőket.

Gáspár Tibor / Fotó: A-Team/Ignácz Bence

Gáspár Tibor / Fotó: A-Team/Ignácz Bence

A második részben itt tanult diákoké lett a színpad. Nagy Róbert és néhány táncszakos hallgató A dzsungel könyve című musicalből az Egy út van című dalt adta elő. Vékony Anna Dzsida Jenő Krisztus című versét mondta el, Vidovenyecz Edina előadta a Jégvarázsból ismert, Legyen hó című dalt. Burszán Vera és Csányi Erika, a SZÖSZ Comedy ironikus dalt hozott a hírnévről. Szkáli Edina az Anasztázia rajzfilmből a Vár a múlt című dallal lépett fel. Az 1996-2000-es osztály A padlás című musicalből az Örökre szépek című számmal emlékezett Szűcs László Csabára és Várkonyi Andreára. A résztvevők egyperces néma felállással adóztak az elhunyt tanárok, Gergely László,
Galkó Bence és Soltis Lajos emlékének. A tavaly végzettek előadták a vizsgaelőadásukból, a Sweet Charityből az Ütemes lét című feldolgozást.

A jelenlegi diákok léptek fel a műsor harmadik részében, láttunk spanyol táncot, Kerek Vivien, az idei József Attila szavalóverseny győztese előadta József Attila Magad emésztő című versét, hallhattuk a Shrek című musicalből a Ki lennék én? című dalt, és táncos egyveleg zárta a blokkot. A negyedik részben olyan egykori diákok szerepeltek, akik jelenleg a Jókai Színház vagy a Napsugár Bábszínház tagjai. Balázs Csongor a Mozart című musicalből a Csipetnyi ész című dalt énekelte, Csonka Dóra Caruso Te voglio bene assai című művét, Liszi Melinda csángó népmesét adott elő, Gábor Anita a Volt egyszer egy csapat című musicalből a Más lesz a holnap, Biró Gyula a Néma szerelem című számot, zongora kísért Rázga Áron. Vesselényi Orsolya Romhányi József Marhalevél című versével, Gulyás Attila az Aquarius és a Let the Sun Shine dallal örvendeztette meg a közönséget.

Fotó: A-Team/Ignácz Bence

Fotó: A-Team/Ignácz Bence

A gálát közös születésnapi fotó készítése és pezsgőzés zárta, de csak a színpadon, mert az igazi ünneplés még csak most kezdődött. A Békéscsabai Jókai Színház, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium és a Fiatal Színházművészetért Alapítvány a jubileumra jelentette meg az Iskola a színházban – 25 éves a Békéscsabai Színitanház című képes emlékkönyvét, amely nemcsak az érintetteknek készült, hanem értékes, színház- és kultúrtörténeti olvasmány a tágabb közönség számára is, megvásárolható a szervezőirodában.

Niedzielsky Katalin / Békéscsabai Jókai Színház