DNS – Matusek Attila első rendezése Szombathelyen

2018 június 19. kedd, 9:00

Ártatlan fiatalok játéka fordul át kegyetlen durvasággá, mely végül társuk életébe kerül. Dennis Kelly kortárs angol író DNS című drámájának ősbemutatóját Matusek Attila rendezte a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

Alberti Zsófi, Jámbor Nándor / Weöres Sándor Színház: DNS / Fotó: Mészáros Zsolt

Ajánló a darab elé:

Ártatlan fiatalok játéka fordul át kegyetlen durvasággá, mely végül társuk életébe kerül. Mindannyian érzékelik a történtek súlyát, eluralkodik rajtuk a pánik, és közösen keresik a kibúvót tetteik következményei alól. Miként befolyásolja jövőbeli terveiket és személyiségüket? Hogy tudnak kimászni az általuk okozott slamasztikából? Meddig mennek el? Milyen korábbi sérelmek kerülnek felszínre ezáltal? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Matusek Attila rendezése; a bandába szerveződés védelmező és kényszerítő hatásairól egyaránt beszélve.

Weöres Sándor Színház: DNS / Fotó: Mészáros Zsolt

Dennis Kelly (1970) ír szülők gyermeke, négy testvérrel. Észak-Londonban, egy lakótelepen nőtt fel. 30 évesen vágott neki a drámaírói karriernek. Indulása késeinek számított, pályája azonban a Dzsuva óta folyamatosan felfelé ível. Mára több mint egy tucat színpadi mű – saját drámák és adaptációk – szerzője. A Dzsuva után sikeres bemutatók sorakoznak, közöttük a hazánkban is színre vitt Love and Moneyé, majd Kelly eddigi legnagyobb színházi dobása, a Roald Dahl meséjéből készített Matilda, a musical, amelyet immár öt éve nagy sikerrel játszanak a londoni West Enden. Kelly elsősorban drámaírónak tartja magát, de sorozat- és forgatókönyvíróként is letette már a névjegyét: a brit tévénézők a Pulling című sitcom írójaként (Sharon Horgannal közösen) illetve az Utópia sorozat írójaként ismerhetik, valamint a jegyzi a 2014-es film, a Fekete-tenger forgatókönyvét is. DNS című drámáját 2007-ben írta.

Alberti Zsófi / Weöres Sándor Színház: DNS / Fotó: Mészáros Zsolt

Kelly ízlésében és írói stílusában is a fekete humor kedvelőjének mutatkozik, szereplőit árnyoldalukkal együtt tárja elénk, de állítása szerint bármelyik (elsőre sötét hangulatúnak tetsző) írásáról legyen is szó, legerősebbnek azokat a pillanatokat érzi bennük, amelyekben a „jó” nyilvánul meg.

Balogh János / Weöres Sándor Színház: DNS / Fotó: Mészáros Zsolt

Dennis Kelly:
DNS

Szereplők:
Lea/Alberti Zsófi
Pali/Jámbor Nándor
Tóth G./Balogh János
Ricsi/Szabó Róbert Endre
Csilla/Gonda Kata
Dani/Kenderes Csaba
Kata/Ostyola Zsuzsanna
Ádám/Kazári András

Közreműködik: Bajomi Nagy György, Újhelyi Barna

Videó: Kaczmarski Ágnes
Zene: Szabó Róbert Endre, Horváth Dániel
Jelmez: Varga Alexandra
Hang-, fény: Simon Ottó
Smink/haj: Takács Katalin
Kellék: Viszlay Zoltán Fülöp
Súgó: Jenei Ágnes
Rendezőasszisztens: Győrváry Eszter
Rendező: Matusek Attila

Bemutató: 2018. június 17. 19 óra, Weöres Sűndor Színház, Stúdiószínpad