Közel 33 ezer nézője volt az idei évadban a miskolci bábszínháznak

2018 június 21. csütörtök, 11:30
25. évadát zárta a Miskolci Csodamalom Bábszínház. Az évadzáró társulati gyűlésen elismeréseket is átadtak, valamint azt is kiemelték, hogy ebben az évadban sikerült megvalósítani egy új művészeti irányvonalat: túlsúlyba kerültek az élőszereplős előadások.

Szabó Attila / Miskolci Csodamalom Bábszínház / Fotó: Juhász Ákos

1992-ben alakult a miskolci bábszínház, s mint ahogy arra Szabó Attila ügyvezető is rámutatott visszaemlékezésében, akkoriban a bábos élet egész Magyarországon megújuláson ment át: sorra alakultak a bábszínházak a korábbi amatőr mozgalmakból. Így volt ez Miskolcon is. 2001-ben aztán felvették a Miskolci Csodamalom Bábszínház nevet.

Az ügyvezető hozzátette: a 2017-18-as évadban sok sikeres előadásuk volt, és sikerült megvalósítani egy új művészeti irányvonalat: túlsúlyba kerültek az élőszereplős előadások: “Ezzel azt szerettük volna kinyilvánítani, hogy az élő- és a bábszínház közötti tradicionális határvonal megszűnőben van, sőt: a kettő közeledik egymáshoz. A Csizmáskandúr, vagy a Széttáncolt cipellők mondhatni teljesen színészközpontú előadások voltak. Viszont a hagyományos bábszínházi vonalat is igyekeztünk életben tartani: ilyen volt például a nagy szakmai sikernek örvendő Manógyár előadásunk” – nyilatkozta Szabó Attila.

Zalányi Gyula művészeti vezető elmondta, a nézőik száma az idei évadban megközelítette a 33 ezret. Öt bemutatójuk volt: a Mindent látó királylány, a Mindenkinek vannak Manói, a Széttáncolt cipellők, a Süsü legújabb kalandjai, valamint a Csizmás Kandúr – utóbbi volt a legnépszerűbb, több mint 3200-an látták.

a Miskolci Csodamalom Bábszínház tásulata / Fotó: Juhász Ákos

Az elkövetkezendő időszak sem telik eseménytelenül a színházban: a nyári szünidőben több helyen is fellépnek a bábosok, de a színház épületén belül is lesznek örvendetes változások. A korábbi energetikai felújítást követően ugyanis hamarosan folytatják a munkát. Megújul a nagyterem nézőtere, illetve a közönség által látogatott terek is megszépülnek. Felújítják a kamaratermet is, amit filmvetítésre is alkalmassá tesznek – így a tavalyi évhez hasonlóan idén is egyik helyszíne lesz a bábszínház a CineFest nemzetközi filmfesztiválnak.

Az évadzáró társulati ülés elismerések, emléklapok átadásával ért véget. Mint Szabó Attila fogalmazott, van egy nagyon hűséges törzsgárdája a bábszínháznak, ők talán egy életre szerződtek ide – ez a fajta elkötelezettség más színházakra nem igazán jellemző, tette hozzá, éppen ezért jutalmazták a kollégák munkáját.

Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért Heiszmann Ildikó Nívó-díjas színésznőt díjazták. A bábszínház két és fél évtizedében kifejtett szakmai munkáért Heiszmann Ildikó, Juhász Judit, Tari Edit, Károlyi Szabolcs és Klim Zsolt részesült elismerésben.

Forrás: Színház.org / Minap.hu

 
 

Kapcsolódó anyagok