A Rigolettóval indul a Szegedi Szabadtéri Játékok 87. évada

2018 június 26. kedd, 11:05

Már csak napok és órák kérdése, hogy végre estéről estére 4000 ember láthassa a díszbe öltözött Dóm téri színpadot – pénteken, június 29-én este elindul a Szegedi Szabadtéri Játékok 87. évada a Rigoletto operával.

Herczeg Tamás igazgató a fesztiválhelyszín bejárásán elmondta, hogy a színpad és a műszaki eszközök elmúlt években folyó nagyarányú fejlesztései az idén véget értek, a modernizáció utolsó elemeként a világítás tornyai újultak meg, és egy 90 négyzetméteres ledfallal bővült a színpadtechnika. Az igazgató hozzátette: a következő lépés egy új lelátó kialakítása lesz.

László Boldizsár és Keszei Bori / Rigoletto – próba / Fotó: Dusha Béla

Második éve zajlik a fesztivál kisebbik játszóhelye, az 1000 férőhelyes Újszegedi Színpad rekonstrukciója. A jövő nyári újranyitás lehetőséget ad a műsorkínálat újragondolására – tudatta az igazgató. Az elmúlt öt évben évről-évre bővül a fesztivál látogatóinak száma, idén 60 ezernél is több nézőre számítanak. Az idei évadra – noha három plusz előadását is meghirdették – a jegyek több mint háromnegyede már elkelt – tudatta Herczeg Tamás.

Villámgyorsan telnek a napok június 29-ig, amikor elindul a Szegedi Szabadtéri Játékok 87. évada a Rigolettóval! Verdi egyik legnépszerűbb operáját Harangozó Gyula rendező viszi színpadra. A címszerepet Ludovik Kendi énekli, Gildát Keszei Bori, a herceget pedig László Boldizsár alakítja. Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezők gyönyörű fantáziavilágot álmodtak a Rigolettóhoz: a báli nyitójelenetben egy divatshow látható, a látványt pedig a többméteres bohócsapkát formáló díszlet koronázza.

 

A Rigoletto mellett már javában zajlanak két másik produkció próbái is: a Shakespeare-sorozatot folytató Rómeó és Júlia művészei Hegedűs D. Géza rendező vezetésével vágtak neki a munkának, valamint a Moliére-komédia, az Úrhatnám polgár is készül már a kisszínpadra.

A világ egyik legszebb szerelmes története, Shakespeare Rómeó és Júliája hosszú idő után tér vissza a Dóm térre július utolsó hétvégéjén: a csillagtetős színpad tökéletes helyszínt biztosít a prózai darabnak. Hegedűs D. Géza rendezésében és Antal Csaba látványos, ’20-as, ’30-as évek Olaszországát idéző díszletében és jelmezeiben a vakmerő szerelmeseket Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka alakítja, valamint színpadra lép többek közt Szabó Győző, Hajdu Steve, Kamarás Iván és Hegyi Barbara is.

Hegedűs D. Géza és Vecsei H. Miklós a Rómeó és Júlia olvasópróbáján / Fotó: Dusha Béla

Moliére ínyenc humorú komédiáját, az Úrhatnám polgárt láthatják Herczeg T. Tamás rendezésében a Kálvária sugárúti REÖK Stúdiószínpadon július 20-tól 22-ig. A produkció méltó folytatása lesz a REÖK nagy sikerű Tartuffe-előadásának – garancia erre Parti Nagy Lajos magával ragadó nyelvi játékossága és az alkotói csapat, köztük Balog Józseffel, Kosztolányi Józseffel, Sebők Mayával és Sorbán Csabával, valamint Szirtes Edina Mókus zeneszerzővel és Bianca Imelda Jeremias látványtervezővel.

Visszatér a Dóm térre idén a tavalyi nagysikerű előadás, A Notre Dame-i toronyőr július 13-tól 15-ig. A szívszorító történetet elmesélő, látványos produkcióban Veréb Tamás alakítja Quasimodo-t, Gubik Petra Esmeraldát, Szabó P. Szilveszter Frollo főesperest, Kocsis Dénes pedig Phoebus kapitányt.

Rigoletto – próba / Fotó: Dusha Béla

Szinte hihetetlen, de minden idők egyik legkedveltebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn most szerepel először a 87 éves Szegedi Szabadtéri műsorán. Július 5-től a Dóm téri nézők is együtt dúdolhatják a szereplőkkel a Ha én gazdag lennék című slágert. Alföldi Róbert rendezésében érkezik Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak története. A főbb szerepeket többek közt Stohl András, Csákányi Eszter, Hevér Gábor, Éder Enikő, Tóth Gabi, Bánfalvi Eszter, Fehér Tibor, Makranczi Zalán, Náray Erika alakítják.

A 90-es évek ikonikus filmvígjátékból készült a Westenden és a Broadway-n nézők millióit meghódító musicalsiker, az Apáca Show. A hazai ősbemutatót augusztus 10-től láthatja a közönség, összesen hét estén át a Szegedi Szabadtéri, a Zikkurat Ügynökség és a Budapesti Operettszínház együttműködése eredményeként. A musical vérpezsdítő zenéjét a nyolcszoros Oscar-díjas zeneszerző, Alan Menken írta, a szöveget pedig maga a rendező, Szente Vajk és Galambos Attila fordította. A főszereplő Deloris karakterét Peller Annára és Sári Évire bízta a rendező. Molnár Piroska és Janza Kata alakítják majd – szintén kettős szereposztásban – a zárdafőnöknőt. Feke Pál lesz a rendőrtiszt, Csonka András O’Hara atya, Alföldi Róbertet pedig gengszterként láthatjuk az előadásban.

Forrás: Színház.org / MTI