Évadzárás Győrben – Dunai Csenge és Molnár Erik kapta a Kisfaludy-díjat

2018 június 27. szerda, 14:14
A Győri Nemzeti Színház megtartotta évadzáró társulati ülését, ahol kiosztották a díjakat és köszöntötték a társulathoz érkező művészeket.

Dunai Csenge és Molnár Erik a Kisfaludy-díj átvételekor

A Himnusz eléneklése után Forgács Péter igazgató köszöntötte a díszasztalnál ülőket: Radnóti Ákos alpolgármestert, Gasztonyi Lászlót, a Kisfaludy Alapítvány kuratóriumi elnökét, Miklósy Lajost, a Kisfaludy Alapítvány alapítóját, Markó Angélát, a Győri Nemzeti Színház ügyvezető igazgatóját és Silló István zeneigazgatót. Az eseményre elfogadta a meghívást a Teatro Építész Műterem Kft. vezető tervezője, Sándor János és csapata, illetve Némethné Rózsavölgyi Andrea, aki Győr Megyei Jogú Város Kulturális Osztályát képviselte.Elsőként Radnóti Ákos alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, és egyben gratulált az Örökzöld évad előadásaihoz. A közönség elégedettségét a jegy- és bérleteladások híven tükrözik, és reméli ezen számokat a következő, Klasszikus évad túlszárnyalja. Az alpolgármester beszélt még a színház és környezetének közelgő felújításáról, az épületben működő társulatok 2019 nyarán költöznek át az ideiglenesen játszóhelyre, az Olimpiai Sportparkba.

Az idei évad mindenképpen túlszárnyalta az elmúlt időszakot, a siker pedig számokban is mérhető – összegzett már Forgács Péter igazgató. Az Örökzöld évad 12,73 százalékos emelkedést hozott, ami 1107-tel több eladott bérletet jelent. Mind a Nagyszínház, mind a Kisfaludy terem 100 százalékos kihasználtsággal működik, a Vill-Korr Sulibérlet sikere minden várakozást felülmúl. Az igazgató méltatta a Doktor Zsivágó című előadás Arany Kotta Díját, illetve az István, a király című rockopera Audi Arénában megtartott nagysikerű májusi előadását.

A társulat egy része nyáron sem pihen. Simon Kornél rendezése, A vád tanúja bekerült a POSZT OFF programjába, június 8-án mutatták be Pécsett. Agatha Christie krimijét a Városmajori Szabadtéri Színpadon is játszották június 15-én, illetve a Vidéki Színházak Fesztiválján is szerepel szeptember 5-én. A sevillai borbélyt a közönség július 6-7-én Fertőrákoson láthatja, míg A padlást augusztus 24-én a Veres1Színházban.

Köszöntötték a társulathoz érkező művészeket, Nagy Gréta színész, énekesnőt és Kurucz Dániel színészt.

Elbúcsúztatták nyugdíjba vonuló kollégáikat: Horváth Márta rendezőasszisztenst, a színház Örökös Tagját és Borsi Ferencné Marika hivatalsegédet. Örökös Tagok lettek: Nády Árpád megbízott műszaki vezető, fővilágosító és Surányi Csaba színpadmester

A Hang és Lélek Vándorserleget Tas Ildikó operaénekestől Eisenbacher Balázs tánckari tag vehette át, többek között A sevillai borbély című vígoperában nyújtott kiemelkedő alakításáért. A társulat szavazatai alapján Kisfaludy-díjat kapott: Dunai Csenge színésznő és Molnár Erik színész.

A Győri Nemzeti Színház emblematikus épülete idén ünnepli 40 éves évfordulóját, ennek alkalmából 2018. október 31-én nyílt nappal összekötött jubileumi gálaműsorral készülnek majd.