6 szabadtéri helyszín, 25 produkció – Indul a Szentendrei Nyár!

2018 június 29. péntek, 7:00

Július 6-tól augusztus 17-ig 6 szabadtéri helyszínen 25 produkcióval vár a Szentendrei Teátrum, több hazai bemutatót, operaprodukciót, ifjúsági és gyerekelőadást és jazz koncertet is tartanak. Az idei évad háziasszonya Tompos Kátya lesz.

Kováts Adél a Nóra II. részének olvasópróbáján / Fotó: Szentendrei Teátrum

Kováts Adél a Nóra II. részének olvasópróbáján / Fotó: Szentendrei Teátrum

Magyarországi bemutatók:

Ibsen ikonikus Nóra-történetének folytatását írta meg a fiatal, amerikai drámaíró, Lucas Hnath. Az izgalmas történet, a Nóra II. rész magyarországi ősbemutatóként nyitja a Szentendrei Teátrum idei évadát. Nóra ugyanazon az ajtón kopogtat, mely becsapódott mögötte tizenöt évvel korábban. Miért tért vissza? Sikerült-e elérnie azokat a célokat, melyek miatt hátat fordított addigi életének? Mit vár azoktól, akiket elhagyott? A Broadway-n óriási sikerrel futó darabot július 6-án, 7-én, 13-án és 14-én nézheti meg a közönség. Az Orlai Produkciós Irodával közös bemutató szerepeit Kováts Adél, Csankó Zoltán, Bodnár Erika és László Lili alakítják, az előadást Galgóczy Judit rendezi.

A beszláni túszdráma kapcsán szeretetről, hatalomról, az erőszak elviselhetetlenségéről, általános emberi értékekről szól Carly Wijs: Mi és ők című darabja, mely a West Enden hatalmas sikerrel fut. Két fiatal tehetség, László Lili és Vilmányi Benett játssza a főszerepeket a Szentendrei Teátrum, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda előadásában július 21-én és 22-én, Fehér Balázs Benő rendezésében.

Carlo Gozzi elbűvölő, fordulatos meséje, A Kígyóasszony egy halandó herceg és halhatatlan tündér szerelmének története, augusztus 2-án és 3-án lesz látható. A Színház és Filmművészeti Egyetem, a Zeneakadémia, a MOME és a Képzőművészeti Egyetem volt és jelenlegi hallgatóinak közös bemutatóját, az élőzenekarral előadott zenés színházi mesét, mely felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott, Varga Bence rendezi.

Vilmányi Benett és László Lili / Mi és ők / Fotó: Takács Attila

Vilmányi Benett és László Lili / Mi és ők / Fotó: Takács Attila

Ismét opera a Fő téren:

25 évnyi szünet után tavaly ismét operát láthattak a nézők a Fő téren. Idén folytatódik a Figaro-történet. A sevillai borbély sikere után a Figaro házassága érkezik Mozarttól, a Co-Opera és a Szentendrei Teátrum együttműködésében, Szabó Máté rendezésében, kiváló operaénekesek közreműködésével, július 27-én és 28-án.

A FRISS második évada:

FRISS néven indított előadás-sorozatot tavaly a Teátrum, mellyel gimnazista és egyetemista diákokat, fiatal felnőtteket kíván megszólítani. A sorozat idén is folytatódik, színművészeti egyetemek hallgatói mutatják be vizsgaelőadásaikat, valamint fiatal formációk is érkeznek produkcióikkal. Az idei FRISS különlegessége, hogy szervesen illeszkedik a programba, az összes játszóhelyet birtokba veszik a csapatok, és a hazai és ősbemutatók közt is találhatók tőlük darabok.

A kígyóasszony és a Mi és ők mellett a Pájinkás János (július 19.) és a Míg fekszem kiterítve (augusztus 9.) c. produkciókat láthatják a nézők. Előbbi a Sztalker Csoport előadása William Faulkner regényéből, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, utóbbit Kárpáti Péter drámája alapján Tárnoki Márk, az SZFE rendező hallgatója állította színre.

Meghívott előadások:

A Városháza udvarán Hernádi Judit és Kern András kettőse Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékában, Rezes Judit és Szabó Győző színházi duettje, a Loveshake, Florian Zeller A kulisszák mögött című komédiája, valamint Csányi Sándor önálló estje várja a nézőket.

A Ferenczy Múzeum belső udvarában önálló esteket és a kamaraelőadásokat játszik a Teátrum. Itt kerül színre Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje, Szulák Andrea crossover pressszó-jazz koncertje, Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estje, továbbá Leonyid Zorin Varsói melódia című színműve Tompos Kátya és Adorjáni Bálint szereplésével, illetve a tavaly Szentendrén indult Élet.történetek.hu újabb részei, a Pira / Bella című kétrészes kamaraelőadás Borbély Alexandrával és Ullmann Mónikával a címszerepekben.

Tompos Kátya, Kocsis Gergely és Adorjáni Bálint a Varsói melódia olvasópróbáján / Fotó: Szentendrei Teátrum

Tompos Kátya, Kocsis Gergely és Adorjáni Bálint a Varsói melódia olvasópróbáján / Fotó: Szentendrei Teátrum

Jazz koncertek a Barcsay udvarban:

A jazz kedvelőit idén is remek koncertek várják a Barcsay Jenő Múzeum udvarán. Az Effected Band koncertje mellett Ella Fitzgerald, a jazz nagyasszonya előtt tiszteleg a Bágyi Balázs New Quartet, Pocsai Krisztával. Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal új formációja, a Csillagom kétszereplős koncert-looper előadás lesz. A Borbély Műhely és a Szentendrei Teátrum idei évadá-nak háziasszonya, Tompos Kátya közös nyáresti koncertjén balkáni dallamok és régi magyar slágerek feldolgozásai, valamint jazz örökzöldek is felcsendülnek.

Előadások a legkisebbeknek:

Az idei Gyerekteátrum előadásainak sora az Apacuka együttes koncertjével kezdődik. Vásári bábjátékot hoz az Aranyszamár Bábszínház, indiai bábakrobaták szórakoztatják a családokat a MárkusZínház jóvoltából. A régi ismerős, Vitéz László menyecskét keres, a Nyáry Bábszínház pedig a Nyúlkaland-ról mesél a gyerekeknek.