Új díjat alapít és örökös tagot választ az Esztergomi Várszínház

2018 július 02. hétfő, 11:46

Örökös tagot választ, Nagyfalusi Tibor Művészeti-díjat alapít és baráti kört hoz létre az Esztergomi Várszínház 30. évadában, amely július 7-én kezdődik.

Fotó: Varga Róbert, infoesztergom.hu

Fotó: Varga Róbert, infoesztergom.hu

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója sajtóbeszélgetésen jelentette be, az ünnepi évadban szeretnének tisztelegni azok előtt, akiknek művészete, pályafutása, közösségért végzett példaértékű önzetlen munkája hozzájárult ahhoz, hogy létrejött ez a játszóhely, s immár 30 éve működik. Ezért az idei szezon végén első alkalommal megválasztják az Esztergomi Várszínház Örökös tagját. A díjat olyan személyek érdemelhetik ki, akik az indulás óta maradandóan letették a névjegyüket a várszínházban, hozzájárultak a szabadtéri teátrum országos és nemzetközi hírűvé válásához. Ugyancsak a jubileumhoz kapcsolódva alapították meg a Nagyfalusi Tibor Művészeti-díjat, melyet mindig az adott évadban a legkiemelkedőbb művész, csoport, színész, rendező, díszlet-és jelmeztervező vagy más alkotó vehet majd át.

Nagyfalusi Tibor nagyon sokat tett a város közösségi, kulturális életééért, több mint két évtizedig volt a városi könyvtár igazgatója, vezette a helyi amatőr színjátszó csoportot, s alapítása – 1988-óta tagja volt annak a közalapítványnak, amelyet a várszínházi nyári játékok támogatására szerveztek. Az elismerésekről három tagú kuratórium dönt az évad végén, a közönség a Nagyfalusi-díj jelöltjére szavazhat.

Az idei évadban szeretnék megalapítani az Esztergomi Várszínház Baráti Körét, hogy még hatékonyabban tudjanak a nézőkkel kapcsolatban maradni, s így is tovább növeljék a szabadtéri játszóhely társadalmi beágyazottságát a településen. Az igazgató szerint ez eddig is erősnek bizonyult, az esztergomiak magukénak érzik a várszínházat. Az ünnepi évadra megjelenik a harminc évet átölelő könyv, sok képpel, visszaemlékezésekkel, kritikákkal, írásokkal. Amennyiben anyagi lehetőségeik engedik, a tervek szerint egy dokumentumfilmet is forgatnának az elmúlt évtizedekről.

Fotó: Varga Róbert, infoesztergom.hu

Fotó: Varga Róbert, infoesztergom.hu

Horányi László beszélt arról is, a jubileumot együtt ünnepelhetik testvérszínházaikkal, neves teátrumokkal, régi barátaikkal, olyan fellépőkkel, művészekkel, akik az elmúlt három évtizedben szerepeltek a játszóhelyen, s ez nagy öröm számukra. Emiatt is alakítottak ki tematikus hétvégéket számukra a műfaji sokszínűség és az igényes szórakoztatás jegyében. Külön kiemelte, az Esztergomi Várszínház élen járt a határon túli színházakkal való kapcsolatfelvételben, együttműködésekben. Ezzel szerepet vállalt annak a kulturális egységnek a kialakításában, amely velük együtt segítette és előrevitte a közös gondolkodást az elmúlt évtizedekben.

Ennek eredménye most, hogy Temesvár is bemutatkozik az ünnepi szezonban, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Futótűz című darabot hozza el Esztergomba. Érkezik a komáromi teátrum, a Nemzeti Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Váci Dunakanyar Színház. Különböző produkciókkal visszatér a legendás játszóhelyre Udvaros Dorottya, Ónodi Eszter, Érdi Tamás, a L’ art pour l’ art Társaság, Horányi Juli és találkozhat a közönség Sebő Ferenccel és Vidnyánszky Attilával is. A szervezők megemlékeznek Cseh Tamásról, Rejtő Jenőről, valamint különleges esten láthatják a nézők a Quimby-slágerekre épülő Megadom magam című musicalt.

A Bazilika előtti nagyszínpadon augusztus 16-án az ExperiDance Ezeregyév című produkciója látható, s az ünnepi évad zárásaként nagyszabású koncerten augusztus 18-án Tóth Vera & Budapest Jazz Orchestra lép fel kiegészülve a Color Symphonic vonósaival. A nagyszabású jubileumi évadot megelőzően, lehetőséget adnak a helyi tehetségeknek, művészeti csoportoknak, diákszínjátszóknak a fellépésekre, így ők vezethetik fel a nyári szezont. Az pedig szerinte országosan is kiemelkedő, a nagyváradi bábművészek vezetésével újra megrendezik az Esztergomi Bábos Tábort, immár tizennyolcadszor, amely olyan népszerű, hogy Angliából is érkeznek résztvevők Esztergomba.