Radioaktív – Zsámbékra érkezik a Marie Curie életéről szóló monodráma

2018 július 12. csütörtök, 7:33

A darab Gyöngy Zsuzsa előadásában látható  július 21-én a Műemlék Rakétabázison.

Gyöngy Zsuzsa / Radioaktív

Gyöngy Zsuzsa / Radioaktív

Ajánló a darab elé:

Radioaktivitás. Ez Marie Curie könyvének címe, akit a tudomány történetében egyedülállóan kétszeres Nobel-díjjal tüntettek ki, egyszer a kémia, egyszer pedig a fizika területén. Ő volt a Sorbonne első női professzora, aki férje halála után átvette katedráját és pontosan ugyanott folytatta az óráját, ahol a tragikus balesetben elhunyt Pierre Curie abbahagyta. Az egyetlen nő, aki a Pantheonban fekszik, és övé az egyetlen sírhely, amely még mindig radioaktív, csakúgy, mint jegyzetei és noteszei.

A Marie Curie életét feldolgozó monodráma egy olyan izgalmas és egyedülálló tudós történetét meséli el, aki a hagyományos női szerepek mellett úttörőként mutatta meg, hogy keverni nem csak a fakanállal lehet. Férjével együtt fedezték fel az alfa- és bétasugárzást, valamint megtalálták a polóniumot és a rádiumot, amely megváltoztatta a fizika és kémia addigi álláspontját az anyagokkal kapcsolatban. Eredményeikkel haláluk után is újabb és újabb felfedezéseket alapoztak meg az orvostudományban és a haditechnikában egyaránt. Marie Curie – akár a tudomány, akár a magánélet felől nézzük – úttörő személyiség volt, története pedig sok szempontból a századforduló és a 20. század története.

“A Radioaktív kapcsán szerettem volna valamilyen módon összekötni a színházat és a természettudományokat, hogy közelebb kerülhessen ez a két terület egymáshoz, hiszen mindkettő nagyon elemző, ugyanakkor intuitív, absztrakt és összetett. Kíváncsi voltam arra, hogy egy olyan nőalak segítségével, mint amilyen Marie Curie is volt, közelebb hozható-e a színházhoz ez a téma” – nyilatkozta Gyöngy Zsuzsa az előadás kapcsán.

Gyöngy Zsuzsa / Radioaktív

Gyöngy Zsuzsa / Radioaktív

RADIOAKTÍV
Manna Produkció

Előadja: Gyöngy Zsuzsa

Dramaturg: Bíró Bence
Jelmez: Tóth Hajni
Látvány: Kovács Dániel Ambrus
Fény: Böröcz Ádám
Hang: Somorjai Márton
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Kovács Dániel Ambrus

Július 21 | 20.00 | Műemlék Rakétabázis

————————————-

Jegyértékesítés és információ:
Tourinform Zsámbék | 2072 Zsámbék, Szent István tér 3.
23/342-318 | info@zsambekinfo.hu
Jegyárak: Felnőtt jegy: 2.500 Ft | Diák/nyugdíjas jegy: 1.000 Ft

Jegyek válthatók az előadások napján a helyszínen és a jegy.hu online felületén. Pénztárnyitás az előadás kezdete előtt egy órával. Csak készpénzes fizetési lehetőség. Az előadás helyszíne: Műemlék Rakétabázis (Zsámbék külterület, Őrsi hegy). A zsámbéki Műemlék Rakétabázis megközelíthető: Zsámbékot Szomor felé elhagyva, a Fejér megye tábla után jobbra. A rendezvények elõtt fél órával SZÍNHÁZI JÁRAT indul a Zsámbéki Mûvelõdési Ház elõl ( Etyeki utca 2. ) a Színházi Bázisra, majd az elõadások után a vissza Zsámbékra