Zsámbéki Zsibongó – Vándor bábosok lepik el a Színházi Bázist

2018 július 13. péntek, 11:30

Játék, mese, bábok, táncház és az alkotás öröme kicsiknek és nagyoknak: július 20-21-én családi báb/játékos napokat rendeznek a Zsámbéki Színházi Bázis Zárdakertjében.

A Zsámbéki Zsibongóra meghívott művészek mind családi társulatok, a vándor bábos műfaj legkiválóbb képviselői.

Langaléta Garabonciások

Program:

Július 20., péntek

17:00 Veronaki Trió együttes koncertje

Kuruttyoló békakirály világkörüli úton
Mese és zene

Tarján Veronika saját írásait meséli a gyermekeknek, a történeten keresztül jutnak el a dalokig, amelyek a mese csúcspontjain szólalnak meg, és a muzsikusok játéka teszi teljessé a mesével fűszerezett koncertélményt. A triókoncert repertoárján az afrikai gyermekdalok feldolgozásán keresztül az indiai, lappföldi, litván, pakisztáni, magyar népdalokon kívül sok zenei csemegét találhatunk még. A gyermekeknek és családoknak, felnőtteknek is egyaránt szóló koncert igazi zenei világjáró körút.

20:00  Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád – Két ember balladája  – (megénekelt magyar népballadák felnőtteknek)

“Népballadáink a régiségben születtek. Egyes „történetes énekünk” vagy „öreg énekünk” – (ahogyan népnyelvünk nevezi e műfajt) – keletkezése egészen az Árpád- korig vezethető vissza.
A magyar néplélek, s ezen belül az egyéni lélek mélységes, sötét bugyrait, illetve Istenhez hajló, fényes törekvését mutatják meg ezek a remekművek kíméletlen őszinteséggel.
Előadásunkban az egybegyűjtött, megénekelt „történeteken” keresztül „két ember balladája” is kirajzolódik: férfi és nő sorsát élhetjük meg a földi lét kiélezett élethelyzeteiben. S talán ezek a döntéshelyzetek nem is olyan idegenek a mai kor embere számára sem…”

 

Szombat

10:00  Vitéz Palkó és Tündér Ilona- rozsályi népmese, Magyar Népmese Színház előadása

Vitéz Palkó beáll a király szolgálatába. Szerencsésen megőrzi a király nyulait, de a király még egy feladatot bíz Palkóra. Ki kell szabadítani Tündér Ilonát, a banya fogságából. A király feleségül kívánja magának a szépséges leányt, de ki dicsőséget más verítékével szerez, vajon milyen jutalmat érdemel?

Szereposztás:

Vitéz Palkó – Illés Dániel
Tündér Ilona – Mester Nikolett
Szegény ember – Stubnya Béla
Banya: Zanotta Veronika
Zene – Balázsi István
Maszk – Bérczi Katalin
Báb – Fekete Dóra

Rendező: Rumi László

11:00 Betyárvirtus avagy Rózsa Sándor a közönséget ugratja – Langaléta Garabonciások

„Sándor csikósnak nevelődött, Szeged alatt bujtárkodott, de csak a maga akaratján járt mindég. Mire megütötte a húsz esztendőt, már reszketéssel emlegették a nevét mindenfele, amerre kétlábon járó embereket összefúj a kóbor szél. Legalább hat vármegyében kajtatták a nyomát, elő volt fonyva már a gigájára az akasztó kötél, mégse érhettek nyomába, mert nem akadt nála jobb lovas a pusztán. Ez a legény méri most össze minden furfangját egy rövid fertályórában a környék kíváncsi kurtalábúival. Sok kacagást kívánnak hozzá Rózsa Sándor hosszúlábú cimborái: a Langaléta Garabonciások.

Vezető: Gulyás László táncos, zenész , szófaragó, s a többiek:, Ambrus Kristóf akrobatikus ügyességű láblóbász, Nagy Sándor fúró-faragó kézműves, Orbán Dénes néprajzos, zenész.”

Fabók Mancsi Bábszínháza

12:30  A halhatatlanság országa – Fabók Mancsi Bábszínháza

Népmese bábokkal
/A Bábszínházak X. Találkozójának díjazott előadása./

Gazdag népmesekincsünk mindegyike szimbolikusan az emberi Élet valós céljait, küzdelmes feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. Mesénk főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet- Halhatatlanság Országa?

Királyfink hosszú útja során csodatevők segítségével, végül célba ér. Sokáig mégsem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Ám míg ő Halhatatlanság országában néhány napot tölt el, addig a földön több ezer esztendő szalad el. Ezért szüleit sem találhatja meg, s az elárvult királyfira ekkor rátalál még az öreg Halál is. Végül a Halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért…

Bábelőadásunk megtekintését szigorúan kiskorú felügyelete mellett ajánljuk!

Díszlet:                Mátravölgyi Ákos
Bábok:                 Opra Szabó Zsófia és Lellei Pál
Plakát:                 Pál János
Előadják:             Fabók Mariann (bábos mesemondó), Keresztes Nagy Árpád, Orbán Dénes (főkolompos)

14:00 Pulcinella szerelmes – Ziránó Színház

Pulcinella nem más, mint Vitéz László itáliai testvére.

Legjobban enni, inni és aludni szeret. Ebben a történetben -Ámor nyilától sebzetten- nem kisebb ellenféllel kerül szembe, mint magával a Halállal. Erre úgy kerülhet sor, hogy a komor Kaszás arra a fehérszemélyre vet szemet, aki Pulcinella szívét is megdobogtatja. Hogy kettejük rivalizálásából ki kerül ki győztesen, azt megtudhatják élő zenével tarkított előadásunkból.

Rendezte: Kovács Géza Blattner – díjas

Tervezte és készítette: Boráros Szilárd

Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Róbert

Korhatár: 5 éves kortól

15:30 Vásártér – Kovács Géza

VÁSÁRTÉR

bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben
Vasilache és felesége a szoknyás bábjátékban

Az előadás feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát. Amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. Három részből áll a játék. Először elénk tipeg, totyog a világ legkisebb táncospárja, hogy komikus csetlő-botló táncával elszórakoztassa a nagyérdeműt. Ezután következik Vitéz László moldovai rokona a nagyszájú Vasilache, aki elébb megküzd a feleségével, majd az Ördöggel és végezetül magával a Halállal is. A
fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő. A harmadik részben az aranyszőrű bárány meséje forgolódik körbe-körbe egy bábforgató színpadocskán.

Az előadást a kecskéjétől megszabadított kecskebőr duda és különbnél különb tilinkók kísérik.

4 éves kortól ajánljuk

Tervező: Majoros Gyula, Boráros Szilárd
Rendező: Kovács Ildikó
Játékos: Kovács Géza

17:00 Laci királyfi – MárkusZínház

Benedek Elek nyomán

A kicsi Laci királyfi hirtelen dühében elkívánja nővéreit a Föld alá. Hiába bánja, muszáj utána menjen a három leánynak, s a vándorúton megküzd a három sárkánnyal. Csakis a kígyókirálylány varázsingével, varázskardjával győzedelmeskedhet, s így a végén élete párját is megtalálja.

Ajánljuk gyerekeknek és az őket kísérő felnőtteknek, 45 percben

Írta, rendezte, és játssza: Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor
Muzsikál: Pilári Áron

18:30   Kincskereső kisködmön- mesés zenejáték- Apnoé Zenekar

Kevés olyan tízentúli lakója van csinos kis országunknak, aki ne ismerné Gergő, Pálistók Peti, a mégsem tündér Malvinka, a Kisködmön és a többiek, néhol kedves, másutt szívszorító történetét. Móra Ferenc öröklétű tanmeséje a szeretethez, barátsághoz, tisztaszívűséghez és megannyi magasztos eszméhez ad iránytűt a kezünkbe, immár 100 esztendeje. A hagyománytiszteletéről és közben a folyamatos megújulásáról ismert Apnoé zenekar gondolt egy merészet, és Lackfi János kortárs költő közreműködésével, készített egy modern, teljesen új felfogásban edzett, némi humorban fürdetett feldolgozást. Eddig járatlan ösvényeken, az Apnoé-tól megszokott minőségben vezetik el kicsi és közepes korú közönségüket – talán még a nagyobbakat is, a Kincskereső kisködmön egyszerre mesés és valóságos világába. Ezzel a Mesés Zenejátékkal minden bizonnyal közelebb kerül majd ez a megkerülhetetlen történet azon gyerekek szívéhez, akik végigjátsszák, -nézik, -hallgatják az Apnoé zenekar legújabb, interaktív előadását.

Szombaton az előadások között:

Játékos táncház Simon Katival.

Közreműködik: Ladányi Ferenc és a Pergető zenekar

Vásár – Zsámbék- medencei népművészek mesterségbemutatóval egybekötött vására.