Futótűz – Esztergomba érkezik a temesvári színház

2018 július 20. péntek, 17:32

A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Wajdi Mouawad Futótűz című darabját játssza el július 20-án és 21-én a 30. évadát ünneplő Esztergomi Várszínházban.

Hazai és határon túli színházak, visszatérő fellépők, népszerű színészek, előadók köszöntik az Esztergomi Várszínház 30. szezonját. Ennek részeként a hétvégén Temesvár vendégeskedik a Duna kapujában. Radu-Alexandru Nica rendezésében a mostani színházi előadás különlegessége, hogy a várszínház előtti füves részre építenek fel kimondottan a produkciónak egy fedett színpadot. A Futótűz című mű egy titokzatos, szerteágazó útnak a története, melyen az ikerpár Jeanne és Simon indul el, hogy felderítsék és megérthessék végre anyjuk múltját, aki halála előtt öt évig némán hallgatott. A libanoni származású kanadai író-rendező remekművét filmes változatban Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriájában 2011-ben.

A jubileumi szezonhoz kapcsolódó további hír, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Komárom-Esztergom Megyei Szervezete Príma-díjra javasolta a négyszáz éves múltra visszatekintő esztergomi színjátszás örökösét és továbbéltetőjét, a 30. évadát ünneplő Esztergomi Várszínházat is. A jelöltekre a www.voszkem.hu oldalon lehet szavazni szeptember 10-ig. A megyei díjátadó gálaestet idén szeptember 21-én este hat órakor Tatabányán, a Jászai Mari Színházban rendezik.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója úgy érzi, ezzel a jelöléssel és a temesvári előadással különleges és szép ajándékot kap nem csak a várszínház, hanem az esztergomi közönség is.