Közel 100 ezer nézője volt idén a veszprémi színháznak

2018 július 25. szerda, 11:02

Június 30-án tartotta évadzáró társulati ülését a 110 éves Veszprémi Petőfi Színház. Az idei évadban 303 előadást játszott a színház, a közönség pedig 20 406 darab bérletet váltott meg.

Oberfrank Pál, Ovádi Péter, Némedi Lajos

Egyre gazdagabb tartalommal szükséges becsábítani a közönséget a színházba – hangsúlyozta Oberfrank Pál színművész, rendező, a Veszprémi Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén június 30-án. Az intézmény igazgatója kifejtette: a fenntartói elvárások teljesítésén túl céljuk, hogy mind többen magukénak érezzék a 110 éves Veszprémi Petőfi Színházat.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Veszprém nemcsak történelmi múltjáról és gyönyörű környezetéről, hanem kulturális hagyományairól is híres, amelynek alapját a Veszprémi Petőfi Színház adja. Némedi Lajos, a fenntartó Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere valamennyi színházat kedvelő és támogató nevében köszönetet mondott a teljes társulatnak az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményért és hozzátette: izgalommal várja a következő évadot.

Oberfrank Pál, Ovádi Péter, Némedi Lajos

Az eseményen elhangzott, hogy az úgynevezett népszínházi kínálat mellett a klasszikus és kortárs drámák kedvelői is megtalálták az ízlésüknek megfelelő darabokat – utalva többek között a Kurázsi mama bemutatójára -, számos repertoáron lévő előadást pedig a jövőben is láthat majd a közönség. Nagy sikerrel játszották a Bob herceg című operettet és maradandó élményt adott a fiatal generációnak a Holt költők társasága. Utóbbi két alkalommal került színre a Nemzeti Színházban, az előadás hazai és határon túli teátrumokba is ellátogat majd. Az Isten pénze című musical főszereplőjeként Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt láthatta a közönség; a hatalmas érdeklődés és a nézők kérésére ősztől ismét műsorra kerül a legendás karácsonyi történet. A Veszprémi Petőfi Színház tervezett rekonstrukciójára készülve a Budapesti Játékszín Életrevalók című igaz meséje mutatkozott be a nagyszínpadon meghívott előadásként.

Díjazottak: Kőrösi Csaba, Bálint András, Máté P. Gábor, Somogyi György, Pásztor Károly

Oberfrank Pál megjegyezte, hogy a rekonstrukciós munkálatok a következő szezonban még nem érintik a főépületet, így valamennyi produkciót a megszokott helyszíneken mutatnak be. A direktor örömmel számolt be arról is, hogy a gyermekszínház és a Latinovits-Bujtor Játékszín öt bemutatója szintén komoly érdeklődést váltott ki a színházi különlegességet kedvelő nézők körében, a Jövőre veled, ugyanitt című romantikus vígjáték előadásszáma pedig messze magasabb volt az átlagos mutatóknál.

Középen: Szilágyi Tibor

Az idei évadban 303 előadást játszott a színház, a közönség pedig 20 406 darab bérletet váltott meg. Kiemelkedő eredmény, hogy a nézőszám elérte a közel 100 000 főt, amely az alapfeladatban vállalt öt nagyszínházi, egy gyermekszínházi és kettő játékszíni saját bemutatón kívül számos egyéb jellegű rendezvény, program (többek között a nyílt nap, gyermeknap, a bérletek éjszakája és két fesztivál) összesített látogatószáma. Oberfrank Pál kiemelte, hogy ez a sokrétű tevékenység reményeik szerint továbbra is fókuszban tartja a színházat, amely így tölti be igazán hivatását és játszik komoly szerepet a társadalmi felelősségvállalás terén. Oberfrank Pál beszámolt a Veszprémi Petőfi Színház idei évadban megrendezett két fesztiváljáról is, amelyekkel a Veszprém Európa Kulturális Főváros program fesztiválkínálatát kívánják bővíteni. Áprilisban az Érzékenyítő fesztivál emberi sorsokon keresztül érintette meg a mintegy 1000 fős közönségét, júniusban pedig az I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál közel 7000 fős látogatószámával tettek jelentős lépést annak érdekében, hogy az operett, mint hungarikum műfaj még sokáig fennmaradjon.

Németh László és Kőrösi Csaba

A hagyományoknak megfelelően az évadzáró társulati ülés végén a nézők szavazatai alapján átadták a legjobb színművésznek járó Petőfi-díjat, amelyet ismét Kőrösi Csaba vehetett át. Sokan adták le voksukat Bálint Andrásra, így a színművész tiszteletbeli Petőfi-díjban részesült. A színészek és rendezők szavazatai alapján a Latinovits-díjjal Máté P. Gábort értékelték, a háttérben dolgozók munkáját elismerő Medgyaszay-díjat pedig Pásztor Károly akusztikusnak ítélte oda a társulat. Az Évad nézője idén Németh László és családja lett, akik minden bemutatót – számos produkciót több alkalommal is – megtekintettek. Horváth Károly és Somogyi György világosítók nyugdíjba vonulásuk alkalmából örökös világosító címet vehettek át.

A közönség a nyár folyamán a Veszprémi Petőfi Színház társulatával az ország számos szabadtéri színpadán találkozhat majd, az ősszel induló új évad első bemutatója pedig szeptember 28-án a Nyitott ablak című zenés játék lesz Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész rendezésében.