DOUBLE BIND – Gyulán vendégszerepel a marosvásárhelyi színház

2018 július 27. péntek, 9:33

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata 2018. július 31-én, kedden, 19 órától vendégszerepel a Gyulai Várfesztivál 55-dik évadja keretében Kincses Réka és Alina Nelega: DOUBLE BIND című színművével.

 

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: DOUBLE BIND

Ajánló a darab elé:

A „double bind“ dokumentum színházi előadás, egy magyar-román színész workshop története, személyes élményekből és a közösen átélt munkafolyamatból táplálkozik. Tizenegy román és magyar színész dolgozott a projekten, Alina Nelegával és Kincses Rékával együtt. A közösen töltött hetek során, az alkotók teret engedtek olyan gondolatoknak és érzéseknek, amelyek mindkét közösség belterjes titkai. Amelyekről tudunk, de nem beszélünk róluk, és, ha igen, akkor csak verekedés előtt, után vagy közben.  A „double bind“ olyan projekt, amelyben nyílt kártyákkal játszunk. Nem akarunk kibékülni, nem akarjuk eljátszani a megértőt ott, ahol még önmagunkat sem értjük meg. Amit látunk, egy ellentmondásos kapcsolat, egyfajta ördögi kör, amiből kilépni csak teljes kontextusváltással lehet. Ehhez azonban szembe kell néznünk önmagunkkal, a krízist, a rosszat meg kell tanulnunk a valóság részeként elfogadni. A munka során erre koncentráltak az alkotók, és erre ösztönöz az előadás is.

A kisebbségi, aki felvállalja a fájdalmát és a dühét, a többségi aki belátja, hogy sokszor dominálni akar, és visszaél a helyzetével. A kisébbségi, aki rájön, mit jelent az, amikor már nem is kell más az elnyomáshoz, mert önmagát zárja, rekeszti ki.

A többségi, aki kitaszítva és izolálva érzi magát, látszólagos hatalma ellenére. Aki szeretné, ha őt is megértenék, aki szintén felvállaja dühét és fájdalmát.

A kisebbségi, aki rádöbben, hogy gyakran visszaél helyzetével, kihasználja az áldozat szerepében rejlő hatalmi potenciált.

Az előadás abból a meggyőzödésből táplálkozik, hogy ami kimondatik és napfényre kerül, az elveszti démonikus erejét, mint az ördög napkelte után.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: DOUBLE BIND

A DOUBLE BIND előadásban együtt szerepelnek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu és Tompa Miklós Társulatának művészei. A nemzeti öntudatról és kisebbségről, nacionalizmusról és individualizmusról, európaiságról és helyi öntudatról szóló előadás román és magyar színészek, valamint Kincses Réka író, rendező és Alina Nelega drámaíró együttműködésében valósult meg.

„A Double Bind előadásban nyílt kártyákkal játszunk. Nem akarunk kibékülni, azt állítani, hogy kölcsönösen megértjük egymást, miközben saját magunkat sem értjük” – Így szól az előadás üzenete, ami az alkotók szemszögéből fogalmazza meg a premisszákat.

A szereposztás tagjai: Monica Ristea, Berekméri Katalin, Elena Purea, Pál Emőke, Laura Mihalache, Csíki Szabolcs, Alexandru-Andrei Chiran, Barabási Tivadar, Claudiu Banciu, Bartha László Zsolt, Cristian Iorga. Zene: Ada Milea. Szövegek fordítása: Kacsó Judit-Andrea és Florentina Váry.

Román és magyar nyelven játszott, kölcsönösen feliratozott előadás.

A DOUBLE BIND című előadás vendégszerepelt a bukaresti Gala Hate Awards-on, a szebeni Astra Filmfesztivál nyitóelőadásaként, a székelyudvarhelyi Kortárs dráMA fesztiválon, Gyergyószentmiklóson, Kolozsváron és Kézdivásárhelyen.