Vojáger – Kőszegen mutatták be Keszég László rendezését

2018 július 27. péntek, 9:00

A Kőszegi Várszínház, a DEKK Színház és a Füge közös produkciójaként mutatták be július 25-én Vinnai András Vojáger című groteszk színjátékát. A darabban Bánki Gergelyt, Stefanovics Angélát és Olasz Renátót is láthatjuk.

Stefanovics Angéla és Bánki Gergely / Kőszeg Várszínház – DEKK – FÜGE: Vojáger

Ajánló a darab elé:

Pál és Vera a két kispesti lakos boldogan élhetnének takaros pázsitjukon a robotfűnyírójukkal, ha nem történt volna az a csúnya eset a múltjukban. De sajnos megtörtént. Pál lefeküdt azzal a cintányéros lánnyal, amitől Vera spirituális beállítottságú lett, amitől viszont Pál pánik- és idegbeteggé vált. Hogy sikerül-e rendbe tenni a kapcsolatukat, és lesz-e végül esküvő, az a szomszéd Babi nénitől is függ. Meg attól is, hogy mi történik a Félelmek Kútjában, ami történetesen pont Kispesten található. Groteszk színjáték egy kertvárosi megvilágosodásról, ami óriási gatyába brunyálással végződik.

Olasz Renátó és Bánki Gergely / Kőszeg Várszínház – DEKK – FÜGE: Vojáger

A Vojáger szerzője Vinnai András, rendezője Keszég László: nem először. A darab 2012-ben készült, kifejezetten a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház számára, ott volt az ősbemutató. Keszég Lászlónak hamar eszébe jutott, hogy Bánki Gergelynek, Stefanovics Angélának – és más színészeknek, akikkel rendszeresen dolgozik együtt – szintén jól állna ez a világ, jól állnának ezek a szerepek, és tulajdonképpen nem sokkal a (jó visszhangot kiváltott) szabadkai premier után megkezdődött a budapesti-magyarországi tervezgetés. Az „elszállt és romantikus” szerelmi történet különben Kispesten játszódik, de hát egy kispesti kertszomszédi viszony magában hordozza a világ valamennyi álmát, a világ összes kertszomszédi viszonyának emberi jellegzetességeit.

Olasz Renátó / Kőszeg Várszínház – DEKK – FÜGE: Vojáger

A Kőszegi Várszínház, a DEKK és Füge együttműködésében Kőszegen is útnak indul a Vojáger, amelynek tébláboló hősei – az összes problémájukkal – ha lehet, még közelebbinek, ismerősebbnek tűnnek, mint tűnhettek 2012-ben. Pál fél – kicsit finomabban: „nem érzi jól magát” -, őt játssza Bánki Gergely. Vera, Pál barátnője – illetve csak volt, mert Pál megcsalta – most éppen a megvilágosodásán dolgozik: ő Stefanovics Angéla. Babi, a szomszédasszony Nádasy Erika  (aki Csoma Judit helyett ugrik be). Gézát, Pál barátját Olasz Renátó alakítja, míg Sahast, Vera spirituális segítőjét, a napsugaras megvilágosodás apostolát a rendező, Keszég László formálja meg.

Vinnai András
Vojáger

Szereplők: Bánki Gergely, Keszég László, Nádasy Erika, Olasz Renátó, Stefanovics Angéla

Díszlet: Cziegler Balázs
Jelmez: Sinkovics Judit
Zeneszerző: Zságer-Varga Ákos
Asszisztens: Vándor Veronika

Rendező: Keszég László

A Kőszegi Várszínház, a Dekk Színház és a FÜGE Produkció közös bemutatója.

Bemutató: Kőszegi Várszínház, 2018. július 25., 20:30, Jurisics vár- Lovagterem

Az előadást 2018. október 3-án mutatják be a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

Forrás: Színház.org / Vaol.hu