A Kígyóasszony – Színművészetisek tartanak ősbemutatót Szentendrén

2018 július 29. vasárnap, 7:00

Különleges zenei és látványvilágú ősbemutatóra készülnek Szentendrén. Augusztus 3-án láthatják a nézők a tragikomikus zenés mesét, mely Carlo Gozzi története alapján született.

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

Tavaly indította el FRISS elnevezésű programját a Szentendrei Teátrum. Az előadássorozat alkalmával a színművészeti egyetemek hallgatói mutatják be színész- és rendezővizsgáikat, valamint újító szellemű, friss formációk hozzák létre előadásaikat. Az idei nyár során is több ilyen produkció várja a fesztivál közönségét.

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

Augusztus 3-án például A Kígyóasszony című tragikomikus zenés mese, melyet a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közösen mutat be a fesztivál. Sőt, a MOME és a Képzőművészeti Egyetem hallgatói is részt vettek az alkotófolyamatban, hiszen többek közt divattervező hallgatók álmodták meg a jelmezeket. Varga Bence rendezésében ősbemutatót láthat a szentendrei közönség. A musical elemekkel is tűzdelt, különleges zenét Kovács Adrián írta, a főbb szerepeket Borsi-Balogh Máté, Kurely László és Józsa Bettina alakítják. Az előadás során élőzenekar teszi még hangulatosabbá a látványos produkciót.

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

Carlo Gozzi elbűvölő, fordulatos meséje egy halandó herceg és egy halhatatlan tündér szerelmének története. Szerelmüket próbatételek és kalandok nehezítik, melyek igencsak hasonlítanak a mindennapi emberek nehézségeire. A játékos történetet bátran ajánlják az alkotók gyermekeknek és felnőtteknek is.

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

“A Kígyóasszony commedia dell’arte, utcai műfaj, aminek egyik alapfeltétele a közönséggel való közvetlenség. Ebből fakad, hogy mai szófordulatokat használunk, sok az improvizatív rész az előadásban, miközben a történet és az alapanyag egyfajta „kosztümös” világot diktál. A jelmezeket a MOME textil szakon végzett divattervezői, a díszletet a képzőművészetisek készítették. (…)

A kígyóasszony / Fotó: Takács László

A kígyóasszony / Fotó: Takács László

A halandó herceg és a halhatatlan tündér meséje a mulandóságról szól, miközben az egész történetet átitatja a szerelem. A tündér a szerelemért még halhatatlanságáról is hajlandó lemondani, de a herceg csak próbatételek kiállása után nyerheti el a szerelmét. Gozzit izgathatta a téma, egy másik művében, a Turandot adaptációjában a hercegnek ugyancsak különféle próbákat kell kiállnia. Ott is nagyon erős a mitológiai szál. A Kígyóasszony témája többeket megihletett, Wagner, kisebb változtatásokkal, Tündérek címen komponált belőle operát. A Kígyóasszony a szerelemről, párkapcsolatról, az egymásba vetett bizalomról szól, hogy meg tudunk-e bízni egymásban, akár vakon is. És mi van akkor, ha a bizalom megtörik és elbukik az ember. Orvosolható-e hosszú távon még a kapcsolat, vagy maradandó sérüléseket okoz az emberben?” – nyilatkozta Varga Bence rendező az előadásról.

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

A kígyóasszony / Fotó: Horváth Attila

A KÍGYÓASSZONY
ősbemutató, tragikomikus zenés mese élőzenekarral
A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Szentendrei Teátrum produkciója

Farruscad: Borsi-Balogh Máté
Celestani: Józsa Bettina
Canzade: Bori Réka
Togrul: Kurely László
Smeraldina: Nagy-Bakonyi Boglárka
Pantalone: Fáncsik Roland
Truffaldino: György Zoltán Dávid
Brighella: Bödők Zsigmond
Badur: Farkas Kristóf / Dávid Áron
Farzana: Somhegyi György
Zemina: Litauszky Lilla

Zene: Kovács Adrián
Díszlet: Herman Anett és Pajor Patrícia
Jelmez: Hársfalvi Réka és Schütz Nikolett
Fordító: Török Tamara
Dalszöveg: Kendrey Beatrix
Libretto: Fabacsovics Lili
Rendező: Varga Bence