Győri színészek adják elő az idei Barokk Esküvőt

2018 július 31. kedd, 13:22

Idén is megrendezik Győrben a barokk esküvőt, ezúttal azonban fiatal színjátszók alakítják az ifjú párt, a násznépet pedig a Győri Nemzeti Színház művészei játsszák. Az eseménysorozatra új helyszínen, a Radó-szigeten várják a közönséget augusztus 10. és 12. között.

Mint Tóthné Kardos Krisztina, a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója a rendezvény július 31-i sajtótájékoztatóján elmondta, a kiválasztott pár az utolsó pillanatban visszamondta a ceremóniát, ezért rendhagyó módon színművészek jelenítik majd meg a 17-18. század kultúrtörténetéből ízelítőt adó eseményt, amelyre több ezer ember látogat el évről évre.

A program hagyományosan a barokk felvonulással kezdődik augusztus 10-én, pénteken a belvárosban, majd az ez alkalomból egy barokk kertté átépített Széchenyi téren szerenáddal folytatódik, amelyen az olasz Preludio Trio játszik. Később, szintén a Széchenyi téren Bélyei Adél ad hárfakoncertet, a Radó-szigeten pedig a Barocco Táncegyüttes és a Soldier Dance Theatre A kémnő címmel adja elő Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényéből készült táncjátékot.

Augusztus 11-én, szombaton a belvárosi utcákban kézműves vásár, pantomimesek, táncos és zenész produkciók várják a látogatókat. Az Apátúr-ház előtt barokk játékokat lehet kipróbálni, valamint a Barboncás társulat előadásában a Fekete kisasszony című vásári bábjátékot, majd a Kalimpa Színház mesekoncertjét, A királykisasszony cipőjét lehet megnézni. Kora este Bolond esküvő címmel a barokk esküvő ceremóniájának paródiáját mutatják be rögtönözött színjátékkal.Az este hét órakor kezdődő felvonulás a Dunakapu térről indul a Radó-szigetre, mintegy kétszáz barokk jelmezbe öltözött statisztával és zenészekkel. Este nyolc órakor kezdődik az esküvői ceremónia, amelyet barokk mulatság követ.

Fotó: Cseh Róbert / Kisalföld.hu

Augusztus 12-én, vasárnap is barokk játékok, kézműves vásár, pantomimesek, táncos és zenés produkciók váltják egymást a belvárosban. Az Apátúr-ház előtt a Ziránó Színház a Babszem Jankót mutatja be, később gólyalábakon egy szerelmi történetet is felelevenítenek. A Széchenyi téren Tücsöklakodalom címmel régi magyar vigasságokat idéz meg a Musica Historica Együttes, késő délutántól a Radó-szigeten barokk ügyességi tornán lehet részt venni. Este a Széchenyi téren Kónya István lantművész, majd az Á La Quartet ad koncertet, a Radó-szigeten pedig Rákász Gergely orgonaművész lép fel.

Mindhárom nap lesz omnibuszos városnézés és barokk tematikus idegenvezetés.

Keglovich Ferencné művészeti vezető elmondta, hogy a győriek magukénak érezik az eseményt, amit az is mutat, hogy túljelentkezés volt a februárban meghirdetett, barokk kori ruhákba való beöltözésre. Somogyi Tivadar alpolgármester hangsúlyozta, hogy a barokk ma is meghatározó a város életében, hiszen a város műemlékeinek jelentős hányada a barokk korban épült.

További információ ide kattintva.