Vári Éva visszatér a Pécsi Harmadik Színházba

2018 július 31. kedd, 8:15

Továbbra is a kortárs magyar művek alkotják a teátrum repertoárjának fő vonulatát.

Vári Éva / Fotó: Menház Színpad

Vári Éva / Fotó: Menház Színpad

Saját bemutatóval nyitja a bérletes előadások sorát a Pécsi Harmadik Színház: 2018 őszén állítja színpadra Vincze János igazgató Schwajda György keserű komédiáját, A szent családot. Ezt az elmúlt szezonban szerették volna műsorra tűzni, de teátrum súlyos agyagi helyzete miatt nem kerülhetett rá sor. A darab főszerepében tér vissza a színházba a Kossuth- és Jászai-díjas Vári Éva, aki egy szeretetre éhes, esendő öregasszonyt kelt életre. Partnerei Füsti Molnár Éva, Bacskó Tünde, Tamás Éva, László Csaba, Bánky Gábor, Németh János, Götz Attila és Tatai Gergő lesznek.

Az ajtó / Fotó: Spirit Színház

Az ajtó / Fotó: Spirit Színház

November végére tervezett bemutatójuk mellett két magyar regényadaptáció is gazdagítja a bérletes előadások kínálatát Jókai Anna és Szabó Magda művei révén. A Fejünk felől a tetőt Jókai Anna első, 1968-ban megjelent, 4447 című regényéből készült, ezt Kőváry Katalin rendezésében Ivancsics Ilona és Színtársai hozzák el Pécsre. Szabó Magda Az ajtó című regényéből a Spirit Színházban született előadás Hegyi Barbara és Nagyváradi Erzsébet főszereplésével, Czeizel Gábor rendezésében. A Szabó István által filmre is vitt, megrendítő történet két karakteres asszony különös kapcsolatát meséli el.

Persze, komoly dolgokról a humor görbe tükrén keresztül is beszélhet egy mű. Erre ad példát a Pannon Várszínház vadonatúj produkciója, a Csinibaba című zenés játék, amely Tímár Péter 1997-es kultuszfilmje alapján készül, s a színpadi adaptációt az egyik forgatókönyvíró, Márton Gyula jegyzi, a rendező Vándorfi László.

Tamási Áron Színház: Chioggiai csetepaté / Fotó: Barabás Zsolt

Tamási Áron Színház: Chioggiai csetepaté / Fotó: Barabás Zsolt

Nem múlhat el évad határon túli teátrum vendégjátéka nélkül. Határtalan város – Határtalan színház sorozatukban ezúttal a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház fogadta el meghívásukat. A 70-80-as évek népszerű olasz slágereivel megszólaló Goldoni-vígjáték, a Chioggiai csetepaté Sardar Tagirovsky rendezésében idén júniusban a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiválján megkapta a Legjobb társulat díját, Erdei Gábor pedig a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerésben részesült. A Kritikusok díjának idei versenyében is érdekelt e produkció a Legjobb zenés előadás és Korodi Janka révén a Legígéretesebb pályakezdő kategóriában. A komédia 18. századi nagymesterének műve 21. századi történetként pereg le a szemünk előtt, látványos zenés-táncos produkcióként.