Székesfehérvár – Megkezdődtek a Koronázási Szertartásjáték próbái

2018 augusztus 02. csütörtök, 10:00

Az olvasópróbával megkezdődtek az idei Koronázási Szertartásjáték próbái az alkotócsapat részvételével a Vörösmarty Színházban. Szikora János rendező mind történelmi háttér-információkkal, mind a látványra, zenére, mozgásra, színpadi elképzelésekre vonatkozóan magyarázta a megírt forgatókönyvet a szereplőknek.

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-án és 19-én tartják meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékot. A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum – az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása – mentén igyekszik bemutatni.

Körtvélyessy Zsolt, Szikora János, Sághy Tamás / Koronázási Szertartásjáték – olvasópróba / Fotó: Maczkó Csaba

Szikora János, a II. András – Csillaghullásban álmodó liturgikus játék rendezője, a teátrum igazgatója az olvasópróbán először történelmileg megágyazott a darabnak, ami szerinte azért fontos, mert a szerepek nem úgy szerepek, a mondatok, nem úgy mondatok, mint ahogy azt a színházban megszokhatták a szereplők.

A rendező-igazgató elmondta: „A történet megelevenítése miatt tisztában kell lennünk, ami a sorok és az emberek mögött van. Hat évvel ezelőtt Matuz Jánossal (az előadás dramaturgja – a szerk.) sokat gondolkoztunk azon, hogy melyik műfaji elnevezés a legtalálóbb a szertartásjátékra. Így született meg a liturgikus királylegenda elnevezés, amely alapvetően három szálból szövődik össze: a koronázási szertartás rekonstrukciója, a felidézett király életének megelevenítése és a Nagyboldogasszony-bazilika képzeletben való újra felépítése – fogalmazott Szikora János. Az olvasópróbát követően az alkotócsapat átsétált a Nemzeti Emlékhelyre és elkezdődött az első jelenetek rendelkezőpróbája.

Koronázási Szertartásjáték – olvasópróba / Fotó: Maczkó Csaba

A címszereplő, II. András szerepét Sághy Tamás, feleségét, a gyilkosság áldozatává lett meráni Gertrúdot Varga Gabriella alakítja. Árpád-házi Szent Erzsébet szerepében a fiatal Osváth Judit  lép majd színpadra. A koronázó érseket Körtvélyessy Zsolt formálja meg, és Mihályi Győző lesz a nagy ívű történet narrátora. A Koronázási szertartásjáték dramaturgja Matuz János, a koreográfus Horváth Csaba. Az előadás díszlettervezője Szendrényi Éva, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte. A zenét idén Szirtes Edina Mókus komponálja.

Koronázási Szertartásjáték – olvasópróba / Fotó: Maczkó Csaba

Az előadásokat két alkalommal, 2018. augusztus 18-án és 19-én 21.00 órától láthatja a közönség Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen. A különleges szabadtéri előadásra ellátogatók bekapcsolódhatnak a Székesfehérvári Királyi Napok programjaiba is, igazi középkori hangulatú forgatag részesei lehetnek az előadásnapokon a Székesfehérvár belvárosában zajló Koronázási Ünnepi Játékokon. Esténként a Ciszter-templom és a Rendház homlokzatán II. András életének legfőbb mozzanatait láthatjuk történelmi képregényként, a Fő utcán pedig  az Árpád-házi uralkodókat és családtagjaikat megszemélyesítő, immár 19, közel öt méter magas óriásbábbal találkozhatunk.