Nosztalgikus magyar évaddal várja a nézőket az egri színház

2018 augusztus 21. kedd, 14:19

Nyolc nagyszínpadi bemutatóval készül az új évadra az egri Gárdonyi Géza Színház, ahol négy stúdiószínpadi premiert is láthat majd a közönség – hangzott el a társulat augusztus 21-i, keddi évadnyitó ülésén.

Blaskó Balázs igazgató az eseményen kiemelte: az elmúlt nyolc évben a leghosszabb évadot zárták júliusban és a legkorábban kezdődőt indítják el kedden: 2018-2019-ben nosztalgikus magyar évaddal várják közönségüket. Jelezte: a felnőtteknek szánt darabok mellett három meseelőadással is készülnek, folytatva az együttműködést a Babszem Jankó Gyermekszínházzal, míg a teátrum tánctagozata, a GG Tánc Eger immár hetedik alkalommal lesz szeptember 26. és 30. között az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál házigazdája.

Gárdonyi Géza Színház / Forrás: visiteger.com

Blaskó Balázs emlékeztetett: nyáron több helyszínen is sikerrel vendégszerepeltek. A szarvasi nyári színházi fesztiválon elismerésben is részesültek, miután a legjobb női főszereplő díját Saárossy Kinga vehette át a Férjvadász című zenés vígjátékban nyújtott alakításáért. Szólt arról is, hogy a társulat összetételét és létszámát egyaránt az állandóság jellemzi: évről-évre kevés az érkező és a távozó. Ezúttal egy visszatérő akad Kascsák Dóra személyében, míg Bacsa Ildikót vendégművészként láthatják majd a nézők.

Az évad Móricz Zsigmond Rokonok című társadalmi drámájának bemutatójával indul Egerben szeptember 28-án, amelyet  a direktor rendez. Ezt október 16-án a Mátyás király juhásza című zenés mesejáték, majd egy hónappal később A régi nyár című operett  követi Baráth Zoltán, illetve Halasi Imre rendezésében. Az idei utolsó premier december 7-án az Illatszertár című vígjáték lesz, amelyet Frigyesi András állít színpadra.

Jövőre a Csínom Palkó című tánc-daljátékot, majd a  Boszorkányok a bármi utcából című mesejátékot és a Magyar rapszódiák táncjátékot viszik színre Moravetz Levente, Baráth Zoltán, valamint Topolánszky Tamás rendezésében. Az évadot 2019. április 12-én a Liliomfi című vígjáték zárja, amelyet rendezőként ismét Blaskó Balázs jegyez.

A stúdiószínházi táncfesztiválon 5 nap alatt 11 produkciót állítanak színpadra. Újdonság, hogy Férfitánc címmel gálaműsor zárja majd a seregszemlét.

Martonné Adler Ildikó, a megyeszékhely alpolgármestere köszönetet mondott a társulatnak és a teátrum valamennyi dolgozójának az elmúlt évadban nyújtott élményekért, melyekkel messzire vitték a színház jó hírét. Az új évadra utalva pedig üdvözölte a kizárólag magyar szerzők darabjaira esett választást.

Forrás: Színház.org / MTI