Rekordlátogatottságú évadot zárt a Szentendrei Teátrum

2018 augusztus 26. vasárnap, 9:21

Hat szabadtéri helyszínen 41 előadás, köztük több hazai ősbemutató, új operaprodukció, ifjúsági és gyerekelőadás, valamint könnyűzenei koncert várta a közönséget a Szentendrei Teátrum 50. évadában.

Fotó: Balázs Gergő

Fotó: Balázs Gergő

A Szentendrei Teátrum közleménye:

Nem csoda, hogy rekordsebességgel múlik el felettünk a nyár, ha olyan sűrű és izgalmas programokkal lehetett megtölteni mint amilyeneket a Szentendrei Teátrum idei, 50. évada kínált. Hat szabadtéri helyszínen 41 előadás, köztük több hazai ősbemutató, új operaprodukció, ifjúsági és gyerekelőadás, valamint könnyűzenei koncert várta a közönséget. A Tompos Kátya nevével fémjelzett, rekordlátogatottsággal és bevétellel futó évad részleteiről Solymosi Heléna, a Szentendrei Kulturális központ ügyvezetője és Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója számolt be.

Magyarországi bemutatóval indult a Szentendrei Teátrum idei évada. Itt került színre Lucas Hnath: Nóra II. rész című darabja a Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében. A Kováts Adél címszereplésével debütált darab már évek óta óriási siker a Broadway és a világ 28 országának színpadain, s most a hazai közönség is megismerhette a fiatal, amerikai drámaíró Ibsen-parafrázisát. Szintén itt láthatták először a magyar nézők Carly Wijs: Mi és Ők című, a West-Enden nagy sikerrel futó darabját. Fehér Balázs Benő rendezésében László Lili és Vilmányi Benett jelenítették meg szívszorító érzékletességgel a beszláni túszdráma eseményeit. A Kígyóasszony szintén ősbe-mutatóként került a Teátrum színpadára, közös produkcióban a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. A Carlo Gozzi misztikus drámája alapján írt, zenés mese élő zenekarral, csodás alakításokkal, varázslatos látványvilággal szórakoztatott fiatal és idősebb nézőket egyaránt. Varga Bence rendezésében, Kovács Adrián zenéjével és többek közt Borsi-Balogh Máté, Józsa Bettina és Kurely László főszereplésével láthattuk a produkciót.

A tavalyi nyárhoz hasonlóan idén is megörvendeztették az opera műfajának rajongóit egy fantasztikus produkcióval. Folytatódott a Figaro-sorozat, ezúttal Mozart: Figaro házassága című vígoperája került színre, a Co-Opera és a Teátrum közös előadásaként, Szabó Máté rendezésében, többek közt Haja Zsolt, Fodor Beatrix, Bordás Barbara, Mester Viktória és Cseh Antal operaénekesek közreműködésével, kimagasló szakmai és közönségsiker mel-lett.

A magyarországi ősbemutatók sorát követően Szentendrén láthatta a közönség az elsők között Leonyid Zorin: Varsói melódia című színművét Kocsis Gergely rendezésében, vagy a Sztalker Csoport Míg fekszem kiterítve című, W. Faulkner regény nyomán készült előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Zorin szerelmes történetének szereplőit Tompos Kátya és Adorjáni Bálint alakították szenvedélyes energiákkal, az újonnan létrejött Sztalker Csoport fiatal tagjai pedig a színészi alázat és koncentráció, a színpadi csapatjáték magasiskolájának szép példáját mutatták meg a szentendreieknek a szívszorító történetből készült előadás során.

Népszerű színművészeket és újonnan bemutatott sikerdarabjaikat is láthattak a nézők a nyár során. Csányi Sándor önálló estje a nő és a férfi működésének különbségeiről szólt, Szabó Győző és Rezes Judit pedig saját a kapcsolatát mesélte el a zenés színház kulisszái között. Szűcs Nelli Fedák Sárit idézte meg csodálatosan önálló estjében, Ullmann Mónika és Borbély Alexandra pedig egy tanítónőből lett prostituált és egy fiútestbe született lány kálváriáját mutatta be. Hernádi Judit és Kern András fantasztikus kettőséből végül triplázni kellett, olyan érdeklődéssel és szeretettel fogadta őket a közönség.

Fotó: Szentendrei Teátrum

Fotó: Szentendrei Teátrum

Florian Zeller: A kulisszák mögött című darabjának magyarországi ősbemutatóját a Rózsavölgyi Szalonnal közösen tartotta tavasszal a Teátrum, s most ismét Szentendrén láthatták a nézők a Spolarics Andrea, Kardos Róbert, Sztarenki Dóra és Vasvári Csaba szereplésével, Ördög Tamás rendezésében színre vitt kacagtató komédiát.

A tavaly útjára indított, fiatal színházi csapatokat bemutató előadássorozat, a FRISS számtalan értékes, izgalmas alkotással gazdagította a programot. Színművészeti egyetemek hallgatói mutatták be vizsgaelőadásaikat, valamint fiatal formációk érkeztek új produkcióikkal.

Ezek közzé tartozott a Szentendrei Teátrum, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda Mi és Ők című bemutatója is, vagy a Pájinkás János, a diktatúrát és a hatalom természetét mesés, varázsos keretek közé helyező produkció, melyet Kárpáti Péter darabjából Tárnoki Márk rendezett. A FRISS része volt a Sztalker Csoport Míg fekszem kiterítve című nagy-sikerű produkciója, a Kaposvári Egyetem első évfolyamos hallgatóinak kabaréjelenetei Bozsik Yvette rendezésében, vagy a már szintén említett zenés mese, A kígyóasszony ősbemutatója. A szervezők örülnek, hogy a FRISS mára szerves része lett a Szentendrei Teátrum fősodrát jelentő programkínálatnak, a közönség szereti és várja ezeket az innovatív, inspiráló előadásokat.

Fotó: Szentendrei Teátrum

Fotó: Szentendrei Teátrum

A legkisebbekről sem feledkezett meg a Teátrum, a gyerekeket Apacuka-koncert és népszerű bábelőadások várták. Ugyanígy a zenei programok rajongói sem maradtak élmények nélkül. Az Effected Band, Szulák Andrea, a Borbély Műhely – a nyári évad háziasszonyával, Tompos Kátyával kiegészülve –, a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta, Kollár-Klemencz László, Szirtes Edina Mókus és Jammal: mindannyian saját műfajuk legizgalmasabb produkcióit hozták el a szentendrei közönségnek.

Plusz programként, évad közben került bele a műsortervbe egy különleges és exkluzív koncert. A Söndörgő együttes és az Amsterdam Klezmer Band hazánkban először Szentendrén mutatta be izgalmas, közös lemezét, a Szikra című korongot. Eredics Áronék jó hangulatú, teltházas fellépéssel nyűgözték le a közönséget, a tambura és a klezmer talá-lkozása pedig valóban elsöprő élményt nyújtott.

A Szentendrei Teátrum idei évadának produkcióit összesen közel 10.000 néző látogatta. A 38 előadás többsége teltházzal futott, de sok olyan előadás is volt, amely jóval túllépte azt. Sőt, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel néha az eredetileg tervezetthez képest kétszer annyi nézőt fogadtak a pótszékeknek, vagy akár állóhelyeknek köszönhetően. Jól csengő adat, hogy az összes játszóhely maximális befogadóképességéhez viszonyítva az összlátogatottság meghaladta a 99%-ot. A kimagasló sikerű évad végeztével már a következő, a jubileumi évad műsorát tervezi a Szentendrei Kulturális Központ és a Teátrum vezetése, de a tervek szerint az év hátralévő részében sem marad színházi kínálat nélkül Szentendre.