A megújulás jegyében indul a Harlekin Bábszínház évada

2018 augusztus 27. hétfő, 10:00

Előadások a három év alattiaknak, klasszikus mesék az óvodásoknak és az iskolásoknak, kortárs történetek az ifjúsági korosztálynak – a 2018/2019-es évadban hat premierrel várja az egri nézőket a Harlekin Bábszínház, amelynek épülete és arculata is megújul.

Az előző évadban elindított, 3 év alattiaknak szóló előadások repertoárja bővül, a Hinta-palinta és a Kukucs mellé elkészül Soó Gyöngyvér egyszemélyes produkciója. A Csitt különleges beszélgetés lesz a legkisebbekkel hanghatásokra épülő mozgás és érintés segítségével.

A Harlekin Bábszínház társulata 2018-2019 / Fotó: Gál Gábor

A Harlekin Bábszínház társulata 2018-2019 / Fotó: Gál Gábor

A téli időszak legklasszikusabb meséje a Diótörő, amelyet Éry-Kovács András igazgató állít színpadra. A Csajkovszkij-zenéjére épülő, kortárs színházi elemekkel gazdagított bábmusical a négy éve nagy sikerrel játszott, a műfajban azóta is nóvumnak számító A dzsungel könyve és a 2017-ben bemutatott Pán Péter hagyományát és különleges bábmozgatási technikáit követi. Az óvodás és a kisiskolás korosztályt olyan bemutatók is várják, amelyek kifejezetten a nézők kérésére, közönségszavazás eredményeként kerültek repertoárra. Az egyik legismertebb magyar népmese, A csillagszemű juhász adaptációját Khaled-Abdo Szaida írja, az előadást Szűcs Réka, a társulat bábművésze készíti, a bemutató 2019 januárjában lesz. Kacor király történetét Szabó Attila írja bábszínpadra és rendezi, a produkciót márciustól láthatják a nézők. A közkedvelt Grimm-meséből, A brémai muzsikusokból Keresztesi József ír darabot, a rendező Halasi Dániel lesz, a premierre áprilisban kerül sor.

Szintén Halasi Dániel rendezi STOP című előadást, amely az Egri Kulturális és Művészeti Központtal szoros együttműködésben, az EKMK drámamódszertani törekvéseivel összhangban készül. A Grecsó Krisztián írta darab premierje szeptember 21-én, a magyar dráma napján lesz. A középiskolás korosztálynak szóló előadás különlegessége az, hogy a diákok saját közegükben, az iskola tantermében tekinthetik meg. Szophoklész Antigonéját Jon Fosse átdolgozásában, szintén színház-pedagógiai programmal kiegészített tantermi előadásként készíti Madák Zsuzsanna, akit a 9. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén a legjobb ifjúsági előadás rendezőjének járó Békés Pál-díjjal ismertek el. A bemutató tervezett időpontja 2019. március.

A Harlekin Bábszínház társulata új taggal, Bábinszki Ágnes színművésszel bővült, Bencze Mónika pedig szülési szabadságáról tér vissza.

A Harlekin előadásai Eger városán kívül is nagy népszerűségnek örvendenek. A budaörsi Latinovits Színházban az évadban bérletsorozatban látható a Pán Péter. A a Bambi pedig több mint tíz alkalommal lesz látható a Komáromi Jókai Színházban. Ennek az érdeklődésnek is köszönhető, hogy az elmúlt öt évben megháromszorozódott a Harlekin Bábszínház bevétele.

A színház imázsa mellett a homlokzat és a belső tér megújítása, színesítése is tervben van. A nagyszínpadi nézőtér amellett, hogy megnövekszik, akadálymentessé válik a mozgássérültek számára, továbbá szellőztetési rendszer is korszerűsödik. A belső tér családbaráttá alakítása a jelentős pályázati támogatással létrejött Mesepont kialakításával összhangban történik, ahol az elkövetkező években nevelési-oktatási intézmények tanulóinak iskolai foglalkozáson kívüli kompetenciafejlesztése, ismeret- és tudásgyarapítása valósul meg. Ezt egészíti ki a szintén több milliós pályázati összeggel támogatott tehetséggondozó program, amelynek keretében többek között elindul a Harlekin Mini Stúdió, a színház bábszakköre, Éry-Kovács András igazgató pedig egy megyei amatőr bábcsoport mentorálását vállalta el.