Szentivánéji álom – Horgas Ádám rendezése az első nagyszínpadi premier Szegeden

2018 augusztus 28. kedd, 7:00

Október 5-én Horgas Ádám tagozatvezető rendezésében mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház William Shakespeare örökérvényű vígjátékát, a Szentivánéji álmot. A nagyszabású produkció koncepciójáról és kulisszatitkairól a rendező mesélt az olvasópróbán.

Ajánló a darab elé:

A hagyomány szerint Szent Iván éjjelén a szerelmesek az erdőbe szöknek, tüzet ugranak, mely megpecsételi szerelmüket, de tilos elaludniuk, mert az végzetes bajt hozhat kapcsolatukra. A baj megtörténik, a szerelmesek elalszanak és életre kel a szellemek és tündérek ámulatba ejtő világa. A szenvedélyek lángra lobbannak, mindenki feldúltan bolyong a különös lényekkel teli erdőben. Követik az álmaikat, ki a szerelmet, ki az elvetemült bosszút. És olyanok is akadnak, akik új színházat álmodnak a városlakók örömére.

Barnák László igazgató és Horgas Ádám rendező / Szentivánéji álom – olvasópróba / Forrás: Szegedi Nemzeti Színház:

Horgas Ádám szerint a vígjáték érdekessége azon alapul, hogy ott lappang mögötte a tragédia, a humor tétjét ez adja meg. A Szentivánéji álom elemzésében erre nagy hangsúly kerül – fogalmazott a rendező. Külön érdekesség, hogy Shakespeare ugyanabban az évben írta a darabot, mint a Rómeó és Júliát, melynek dramaturgiájában szintén sokáig nyitott marad a végkifejlet tragikuma.

Szentivánéji álom – olvasópróba / Forrás: Szegedi Nemzeti Színház:

Horgas Ádám a darab olvasópróbáján elmondta, számára a Szentivánéji álom a szerelem lehetőségének tönkretételéről szól, három réteget különíthetünk el benne: szellemvilág, szerelmesek, mesteremberek. Ez a három egység megfelel annak a filozófiai elképzelésnek, miszerint az ember testből, lélekből és szellemből áll. A darabban a szerelmesek a lélekhez kötődnek, a szellemvilág a szellemhez, a mesteremberek pedig a testet képviselik, mégis egyedül ők képesek az igazi szerelmet felmutatni a fejedelem előtt tartott játékukban. Egy pillanatban megtörténik a katarzis, az igazi színházi varázslat.

Szentivánéji álom – olvasópróba / Forrás: Szegedi Nemzeti Színház:

Rögtön az első, nagyszínházi premierben bemutatkoznak a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának új tagjai: Ágoston Katalin, Menczel Andrea, Medveczky Balázs, Rétfalvi Tamás és Szegezdi Róbert. Horgas Ádám elmondta, szerinte nincs hierarchia az egyes produkciókban, mindenki egyformán fontos, aki részt vesz egy darab születésében. A Szentivánéji álom Shakespeare legtöbbet játszott klasszikusa, és a játszási hagyományok azt diktálnák, hogy sok szerepet összevonjanak, ám a rendező minél több emberrel szeretne együtt dolgozni a társulatból. Ebből kifolyólag ugyan kisebbé válnak a szerepek, de nagyobb közösséget mozgat meg és kovácsol egybe a produkció, melyre ő maga kiváló csapatépítő darabként tekint.

William Shakespeare
Szentivánéji álom

vígjáték

Szereplők:

Oberon, tündérkirály – Medveczky Balázs
Titania, tündérkirályné – Menczel Andrea
Theseus, Athén ura – Szegezdi Róbert
Hippolyta, amazonkirálynő – Borsos Beáta
Puck és Philostrat – Poroszlay Kristóf
Tündér – Tánczos Adrienn
Hermia, Egéus leánya – Ágoston Katalin
Heléna  – Csorba Kata
Lysander – Rétfalvi Tamás
Demetrius – Ferencz Nándor
Zuboly, takács – Kárász Zénó
Vackor, ács – Szívós László
Gyalu, asztalos – Bánvölgyi Tamás
Dudás, fúvó-foldozó – Medveczky Balázs
Orrondi, üstfoldozó – Rétfalvi Tamás
Ösztövér, szabó – Szegezdi Róbert
Egéus (Hermia apja) – Kancsár József
Hippolyta kísérője – Krupp Bence

Alkotók:

Koreográfus asszisztens – Hajdu Anita
Díszlet – Horgas Péter
Jelmez – Bujdosó Nóra
Speciális kellékek- Kurucz Nóra
Animátor – Molnár Balázs
Súgó – Molnár Tünde
Ügyelő – Stefanik Sándor
Rendezőasszisztens – Czene Zoltán
Zeneszerző, videó és rendező – Horgas Ádám

Közreműködik: a Szegedi Nemzeti Színház tánckara

Bemutató: Szegedi Nemzeti Színház, 2018. október 5., 19:00