A magyar színház jövőjéről kezdődött konferencia Tatabányán

2018 szeptember 07. péntek, 11:58

Párbeszéd a magyar színház jövőjéről címmel kezdődött előadóművészeti konferencia szeptember 7-én, pénteken a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében a tatabányai Jászai Mari Színházban. A rendezvény után az Országos Színházi Évadnyitón adják át a Kaszás Attila Díjat.

a tatabányai Jászai Mari Színház / forrás: Indafotó

Kiss B. Atilla, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja köszöntőjében azt nevezte az ötödik alkalommal megrendezett konferencia legnagyobb eredményének, hogy a kialakult párbeszéd ma már a folyamatos szakmai konzultáció alapja lehet. Hozzátette, “remélhetőleg megmarad a szokás, hogy színházi évad egy széles szakmai fórummal induljon” – hangsúlyozta.

A Kossuth-díjas művész elmondta, hogy az elmúlt öt évben több jelentős változás történt, példaként a 65 év feletti művészek számára biztosított életjáradékot említette; a havi 120 ezer forint körüli juttatást több mint ezer ember kapja. Kiss B. Attila szólt arról is, hogy idén szeptemberben indult be egy hároméves ösztöndíjprogram, amely 50 éves korig pályázható meg és akkora összegű havi támogatást – havonta bruttó 200 ezer forintot – biztosít, amellyel már érdemi művészeti tevékenység folytatható: “Ilyen jellegű támogatás Klebersberg óta egyedülálló a magyar művészszférában” – fogalmazott köszöntőjében.

Crespo Rodrigo, a házigazda Jászai Mari Színház igazgatója elmondta, hogy a konferencia az ország legnevesebb szakembereinek részvételével szekcióülésekkel kezdődik, melyeken a színház művészeti karakterének felépítését, a színházvezetés művészetét, a társulatok munkaerőhelyzetét és a kritika szerepét tárgyalják meg.

A kerekasztal-beszélgetések a magyar színház kulturális emlékezetéről és a TAO-rendszer felülvizsgálatának szükségességéről szólnak. A rendezvényt az Országos Színházi Évadnyitó gálaműsora zárja, ahol átadják a Kaszás Attila Díjat.