Alföldi Róbert, Szabó Máté és Szőcs Artur is rendez a szegedi színházban

2018 szeptember 08. szombat, 12:01

Tizenöt bemutatót tart a 2018/2019-es évadban a 135 éves Szegedi Nemzeti Színház. A premierek között hangsúlyosan szerepelnek klasszikus, modern és kortárs magyar szerzők művei.

Barnák László az évadnyitó társulati ülésen kiemelte, hogy az új évad mindemellett jelen idejű is lesz, mert az előadások a mai társadalmi problémákkal kapcsolatban fogalmaznak meg gondolatokat, intenzív látványvilággal hangsúlyozva azokat. Az új vezető hozzátette: szeretnék elérni, hogy a márkaépítő és presztízsnövelő produkciók hangsúlyosabb nézői és kritikai figyelmet vívjanak ki. Hangsúlyozta, hogy a színház a városé, azoké akik bérletet váltanak és azoké is akik ezt eddig nem tették meg.

Barnák László igazgató a Szentivánéji álom olvasópróbáján / Forrás: Szegedi Nemzeti Színház:

Gyüdi Sándor korábbi főigazgató, aki az új évadtól zeneigazgatóként dolgozik tovább, közölte: a zenés darabok közül először a Figaro házasságát láthatja a közönség novemberben Szabó Máté rendezésében. Ezt egy gyermekdarab, a Szaffi követi, amelyben Strauss Cigánybáró című operettjének zenei anyagára elevenedik meg a népszerű rajzfilm története. Decemberben mutatják be a Valahol Európában című musicalt, amelyet Szőcs Artur rendez. Januárban tartják a szegedi Molnár László egyfelvonásosának ősbemutatóját, amelyet Szép Ernő Május című darabjából írt és amelyet Donizetti Bolondok háza című vígoperájával játszanak párban. Halasi Imre jövő tavasszal a Parasztbecsületet és a Bajazzókat állítja színpadra.

Barnák László igazgató és Horgas Ádám rendező / Szentivánéji álom – olvasópróba / Forrás: Szegedi Nemzeti Színház:

Horgas Ádám főrendező elmondta, hogy a prózai tagozat évadja Örkény István Tótékjával indul Bezerédi Zoltán rendezésében, ezt követően Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát tűzik műsorra, majd Lukács Andor rendezi Závada Pál Utolsó üzlet című művének ősbemutatóját. Galambos Péter rendezésesében Michael Frayn Függöny fel! című vígjátékát láthatja majd a közönség. Az évad második gyermekeknek szóló darabja Litvai Nelli Világszép nádszálkisasszony című zenés mesejátéka lesz februárban. Márciusban tartják a középiskolások számára meghirdetett ifjúsági előadás, Alekszndr Molcsanov A gyilkos című művének premierjét. Tavasztól játsszák Daniel Keyes Virágot Algernonnak című darabját, májusban pedig előbemutatóként láthatja a közönség Alföldi Róbert rendezését, Bulgakov Álszentek összeesküvése című színművét.

A Tóték olvasópróbája / Fotó: Bezerédi Zoltán

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta, hogy a társulat első bemutatóként az olasz Enrico Morelli koreográfiáját, az Orfeusz és Euridikét játssza a Tisza-parti városban októbertől. Februárban pedig a táncművész az észt Arvo Part zenéjére készíti el a Credo című darabot.

Botka László (MSZP) polgármester úgy fogalmazott: az önkormányzatnak fenntartóként egy feladata van: biztosítani a feltételeket a színvonalas munkához. Az elmúlt években az önkormányzat – stagnáló állami források mellett – folyamatosan növelte az intézmény támogatását, idén 458 millió forintot fordít a város saját bevételeiből a színház működésére. Emellett elindult a színészlakások felújítása és megkezdték a díszletraktár rekonstrukcióját is – mondta.