Valló Péter, Bagó Bertalan és Simon Kornél is rendez a Győri Nemzeti Színházban

2018 szeptember 09. vasárnap, 13:11

A Győri Nemzeti Színház társulata megtartotta évadnyitó társulati ülését. A társulat a 2018/2019-es évad összes előadását a 40 éves színházépületben játssza, illetve tűzi műsorára. A teátrum továbbra is a megszokott rend szerint várja a közönséget, a régészeti feltárások miatt a főbejárat az oldalsó lépcsők felől közelíthető meg.

Évadnyitó a Győri Nemzeti Színházban / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Évadnyitó a Győri Nemzeti Színházban / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

A Himnusz eléneklése után Forgács Péter igazgató köszöntötte a díszasztalnál ülőket: Páternoszter Piroskát, a Modern Városok Program polgármesteri biztosát, Radnóti Ákos alpolgármestert és Silló István zeneigazgatót. A jó hangulatú társulati ülésen a város nevében Radnóti Ákos alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, és a 40 éves színházépület, valamint környezetének közelgő felújításról szólt. Az előkészületek már megkezdődtek, ez azonban nem érinti a kulturális intézményben folyó próbákat és bemutatókat, hiszen a költözés csak az évad végén, 2019 nyarán lesz. A Klasszikus évad bemutatóihoz sok sikert kívánt a város nevében.

A II. János Pál téren az előzetes régészeti munkák miatt több helyen felbontották a burkolatot, ez azonban az épületbe való bejutást csak részben korlátozza. Jelenleg a főbejárat az oldallépcsők felől közelíthető meg. A régészeti feltárásokról és a beruházás menetéről számolt be a Modern Városok Program polgármesteri biztosa, Páternoszter Piroska, aki hangsúlyozta, igazi együttműködésben zajlanak az előkészületek a város és a színház vezetősége között, hiszen az egyeztetések azt szolgálják, hogy a végeredménnyel mindenki elégedett legyen.

Évadnyitó a Győri Nemzeti Színházban / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Évadnyitó a Győri Nemzeti Színházban / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Forgács Péter igazgató a támogatók, barátok jókívánságait is tolmácsolta, egyben köszönetet mondott Gasztonyi Lászlónak, a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezetőjének a Vill-Korr Sulibérlet támogatásáért. Az országos szinten is egyedülálló kezdeményezés népszerűsége továbbra is töretlen, az ifjúsági bérlet már tavasszal elfogyott. Nagy várakozás előzi meg az Klasszikus évad bemutatóit. Ezt az eddigi bérleteladások is híven tükrözik, de azt még nem lehet tudni, sikerül-e túlszárnyalni a tavalyi számokat.

A társulat egy része nyáron sem pihent. Ungvári Istvánt meghívták a POSZT versenyprogramjának színészzsűrijébe. Simon Kornél rendezése, A vád tanúja bekerült a POSZT OFF-programjába, az előadást a Városmajori Szabadtéri Színpadon is játszották júniusban. A Városmajori Színházi Szemle díjait hétfőn adták át. Szina Kinga a legjobb színésznőnek járó elismerést vehette át, Csankó Zoltán pedig a szemle különdíját nyerte el. A darabtól a társulat szeptember 5-én, a Vidéki Színházak Fesztiválján, a Pesti Magyar Színház közönsége előtt búcsúzott el. A sevillai borbély vígoperával Fertőrákoson vendégeskedtek júliusban, A padlás a Veres1Színházban, zsúfolt teltház mellett aratott sikert. Forgács Péter igazgató külön kiemelte és megköszönte a műszaki stáb munkáját.

Évadnyitó a Győri Nemzeti Színházban / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Évadnyitó a Győri Nemzeti Színházban / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

A Győri Nemzeti Színház emblematikus épülete idén ünnepli átadásának 40. évfordulóját, ennek alkalmából 2018 novemberében nagyszabású jubileumi gálaműsorral készülnek. Az 1 nap a kulisszák mögött című nyílt napot egy tavaszi hétvégén rendezik meg, így búcsúznak majd méltóképpen az épülettől. Az évadnyitó társulati ülésen elbúcsúztatták a nyugdíjba vonuló kollégát, Borsi Ferencné Marikát, és köszöntötték az új tagokat: Pásztor Zoltán produkciós vezetőt, Nagy Adrienn titkársági munkatársat, Tüske Roland kellékest, Scheffer Martin világosítót, Balogh Dávid, Bartók Tamás, Vámosi Máté tánckari tagokat.

A jubileumi évadban ismert klasszikusokat tűznek műsorra és két ősbemutatóra is készülnek. A nagyszínházban Mikszáth Kámán-Závada Pál Különös házasság című művét mutatják be szeptemberben, Valló Péter rendezésében. Csehov Sirály című színjátékát októberi bemutatóval Bagó Bertalan állítja színpadra. A Győri Balett Black to Say Silence – Sötét, csönd címmel novemberben tart premiert. A produkció koreográfusa Ángel Rodriguez, a zene Fernando Lázaro munkája. Fenyő Miklós-Egressy Zoltán Aréna című musicaljének bemutatóját decemberben láthatja a közönség Forgács Péter rendezésében, Kováts Gergely Csanád koreográfiájával.

Évadnyitó a Győri Nemzeti Színházban / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Évadnyitó a Győri Nemzeti Színházban / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

A Győri Nemzeti Színház és a Co-Opera produkciójaként Mozart Figaro házassága című vígoperáját 2019 februárjában, Szabó Máté rendezésében tűzik műsorra. John Steinbeck Egerek és emberek című művét Szűcs Gábor állítja színpadra, 2019 márciusi premierrel. Huszka Jenő-Bakonyi Károly-Martos Ferenc Bob herceg című operettje 2019 áprilisában látható először Radó Denise rendezésében, Fekete Miklós koreográfiájával.

A Kisfaludy teremben Goldoni Két úr szolgája című komédiáját mutatják be szeptemberben Funtek Frigyes rendezésében, Heltai Jenő A tündérlaki lányok című művét pedig 2019 februárjában láthatja először a közönség Forgács Péter rendezésében. A sulibérletes előadások között Kszel Attila Mágusok és varázslók című, valamint Kszel Attila és Szücs Péter Pál Ludas Matyi Jr. színművét játsszák, továbbá Simon Kornél rendezésében bemutatják Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című meséjét is.