“Fontos, hogy jobban jelen legyünk a színházi térképen” – Horgas Ádám és Barnák László válaszolt

2018 szeptember 13. csütörtök, 8:00

Július 1-től Barnák László, színész-rendező tölti be a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztját, pályázatát együtt írta Horgas Ádámmal, aki főrendezőként irányítja a drámatagozat munkáját. Tervekről, új évadról és színészi tréningekről beszélgetett velük a Deszkavízió.

Horgas Ádám és Barnák László / Fotó: Várady Nikolett, Deszkavízió

A Deszkavízió blog cikkéből:

Az igazgatói váltás nem volt feszültségektől mentes, ám a 2018/19-es évad első bemutatóinak nyitott olvasópróbái alatt elkezdett a társulat egy csapatként gondolkodni. Horgas Ádám kiemelte: “Egy igazgatóváltásnál normális a feszültség, ilyenkor mindig átrendeződik az adott társulat, mindenki egy kicsit bizonytalanná válik, hiszen nem tudja, hogy mi lesz a sorsa. Azt gondolom, hogy a sok félés mögött elsősorban egy nagy féltés van, a színházi minőség féltése. Két hete dolgozunk együtt, ez még a puhatolózás időszaka, de már most azt látom, hogy nagyon pozitív a fogadtatásunk. Nagy a nyitottság mindenkiben, szakmai éhség van a társulatban és ezzel boldogság együtt dolgozni. Én ezt az időszakot egy mámoros állapotban élem meg, mert az a sok rémület, amivel kezdtünk, hamar szertefoszlott. Nagyon komoly műhelymunka ígéretét rejti magában ez a csapat” – szögezte le a főrendező.

Barnák László elárulta: “Nagyon későn derült ki a pályázat végeredménye, így nehéz volt összerakni az évadot, mivel február végétől április elejéig volt csak rá idő. Ilyenkor a legtöbb rendező, akiket mi is megkerestünk, már nem volt egyeztethető, de szerencsére így is kiváló alkotók érkeznek hozzánk az évadban, például a Kossuth-díjas Bezerédi Zoltán és Lukács Andor. Annak is nagyon örülünk, hogy Alföldi Róberttel is együtt dolgozhatunk (…) Azokat a darabokat és rendezőket találtuk meg Ádámmal, akikről azt gondoljuk, hogy a közönség számára vonzerőt jelentenek, ugyanakkor szakmailag is képesek olyan előadást létrehozni, ami fölkelti a figyelmet. Fontos, hogy jobban jelen legyünk a színházi térképen, amelyről úgy érzem, hogy az elmúlt évtizedben leszorultunk” – fogalmazott.

Barnák László és Horgas Ádám a Szentivánéji álom olvasópróbáján / Forrás: Szegedi Nemzeti Színház:

Mindketten arra törekszenek, hogy különböző tréningekkel építsék, fejlesszék az alkotókat és erősítsék a közönséggel való közvetlen kapcsolatot. Horgas Ádám elmondta: “Keressük azokat a szakmai alkalmakat, amikbe az egész társulatot be tudjuk vonni (…) én például egy egyhetes kurzussal indítottam az évet, amire az egész társulat bejöhetett, szakmai, közösségi módon tudtunk egymással találkozni” – nyilatkozta. Barnák László hozzátette: “…volt olyan kolléga, aki odajött és azt mondta, hogy azért élvezi nagyon ezeket a tréningeket, mert rájött, hogy vannak máshol is izmai, nem csak azok, amiket általában a hétköznapokon használ. Volt improvizáció, bizalmi játékok, ezekkel úgy érzem, hogy sikerült a régi tagokat nyitottá tenni az új tagok felé, akik meg a gyakorlatok segítségével el tudták engedni a megfelelési kényszerüket, amivel az ember megpróbál idomulni az új társulathoz, amihez éppen csatlakozik” – mesélte az igazgató.

Jövőbeni terveik kapcsán Barnák László hangsúlyozta: “…szeretnénk nyitni afelé a közönség felé is, akik inkább a független színházi előadásokra kíváncsiak, így azt tervezzük a Thealterrel közösen, hogy minden hónapban integrálunk egy ilyen előadást (…) A színházak közötti együttműködés és együtt gondolkodás nagyon fontos része kell, hogy legyen a működésünknek, nem bezárkózni kell, hanem minél jobban nyitni, és ebben keressük a partnerséget a Szegedi Szabadtérivel és a határon túli színházakkal is” – mondta.

A teljes interjú itt olvasható.